Barnsidan - Hej hallå 2011 - och om magsjuka
Meny

Hej hallå 2011 - och om magsjuka

Tänk att det redan har blivit ett nytt år - 2011! Jag hoppas ni alla har haft en skön jul- och nyårshelg. Efter nästa tre veckors ledigt med nästintill inget på schemat känns det härligt att gå tillbaka till jobbet och välkomna rutiner igen. 

Många passar på att åka utomlands över jul- och nyår, kanske för att fly all jäkt och stress men förmodligen framförallt att slippa undan mörker och kyla och istället koppla av med sol, bad och värme. Tyvärr är det en del som blir magsjuka under sina resor och även om det är lindrigt så förstör det ju mycket av vistelsen. Smittskyddsinstitutet har gjort en sammanställning över de länder där risken är störst, men också berättat om hur man enkelt själv kan minska risken. Väl på främmande och exotiska platser vill man ju utforska även matkulturen!

De två bakterier som oftast orsakar magsjuka i form av kräkningar, illamående och diarréer är Campylobacter och Salmonella. Sett i antalet fall ligger Thailand i topp både vad gäller Campylobacter och Salmonella. Spanien resp Turkiet kommer på andra plats i antalet fall. Men det är ju väldigt många som reser till Thailand, Turkiet och Spanien så det är inte konstigt att många smittade varit i just de länderna. Räknar man istället risken procentuellt, dvs med antalet resenärer till och antalet smittade i ett land så är risken störst för Campylobacter i Indien, Marocko och Indonesien. För Salmonella är risken högst i Indonesien, Indien och Thailand.

Totalt sett så går 60% av Campylocbacterfallen att härröra från utlandsförvärvad smitta. För Salmonella är det ännu fler fall som kommer från utlandet; nästan 80%.

Dessa allmänna råd från Smittskyddsinstitutet minskar risken för magsjuka vid utlandsresa:

  • Var noggrann med handhygienen och tvätta händerna efter toalettbesök och innan måltider. Ta gärna med handsprit när du reser.
  • Ät kött, kyckling och fisk som är väl genomstekt och grytor, såser och liknande som är rykande heta.
  • Var försiktig med att dricka kranvattnet i länder där vattenkvaliteten är dålig. Tänk även på att iseni kylda drycker kan komma från kranvatten.
  • Tänk på att sallader, grönsaker och frukter kan ha bevattnats eller sköljts i smutsigt vatten och om dessa inte upphettas kan bakterier från vattnet göra dig sjuk.
  • Bufféer och gatumat - mat som står framme länge i värmen och fukten ger bra förutsättningar
    för bakterietillväxt. Ät mat som ser fräsch ut och som luktar och smakar gott.
  • Små barn bör vara extra försiktiga med vad de äter, som regel är barn nämligen känsligare för
    infektioner än vuxna.

Läs mer på smittskyddsinstitutet.se

 

 

 

Inlagt 2011-01-11 20:49 | Läst 9674 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoåtta med siffror i fältet här



Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook