Barnsidan - Mia Althoff - på barnsidan
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Uppropet som hyllar och står upp för mammakroppen

#this_is_postpartum är hashtaggen som förenar kvinnor världen över i kampen för att våga visa både kärleken till - och svårigheterna med - bebisen och kroppen efter förlossningen.

Här är ett urval av alla bilder på den fantastiska mammakroppen efter graviditet och barnafödande som just nu delas på instagram under hashtagen #this_is_portpartum.

Kolla in fler bilder i uppropen #this_is_portpartum

Postat 2018-09-18 09:38 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Skapa unik födelseposter med ditt barns namn

BornThisDay är en ny tjänst där du kan skapa en helt unik födelseposter genom att fylla i barnets namn, längd, vikt och födelsedatum.

Dessa posters blir ett underbart, personligt minne från barnets födelse. En perfekt första gåva till barnet och den nyblivna familjen eller vid dop/namngivning. Inramade passar de dessutom väldigt fint in i ett hem!

Så här fina kan de bli!

Kring lanseringen av BornThisDay kan man välja mellan 10 olika motiv designade av den välkända och uppskattade illustratören Ingela P Arrhenius.

Ingela har anlitats bland annat för att skapa tryckmönster för tyger, tapeter, förpackningar, produktdesign, accessoarer och leksaker.

Hennes posters och designade leksaker spreds över hela världen. Hon har en passion för retrostil i allmänhet vilket tydligt återspeglas i hennes arbete, liksom hennes glädje för typografi och färg.

Efter lanseringen kommer fler designers och illustratörer att läggas till.

Måtten på en färdig poster är 50x70cm och priset är 600 kr per poster (frakt ingår).

Här är lite extra inspiration hämtade från www.bornthisday.se

Postat 2018-05-02 09:42 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Babblarna som plåster som tröstar

För sju år sedan lanserades världens första plåster med textur, en yta med gosigt tyg för barnen att klappa på. Gosedjursplåstret var en unik innovation och mer än en miljon barn har tröstats sedan starten 2011.

Nu är det Babblarnas tur att komma till barnens undsättning och plåstren kommer i tre olika versioner; en för dagligt bruk när barn är ledsna eller oroliga, en för natten vid rädsla för mörker och en för små sår.

Tröstplåster eller Gosedjursplåster som de också kallas, är en svensk innovation och det enda plåstret i världen med en mjuk, gosig yta att klappa på. Tröstplåster fungerar bra både hemma i vardagen men speciellt väl för barn som vistas på sjukhus eller är extra utsatta.

En ask med Tröstplåster Original för vardagsbruk kostar ca 39 kronor och innehåller sju av Babblarnas karaktärer.

En ask med Tröstplåster som lyser i mörker kostar ca 49 kronor och innehåller sju av Babblarnas karaktärer. Samtliga har ett litet hjärta som lyser när lampan släcks, vilket underlättar nattning av mörkrädda barn.

En ask med sårvårdsplåster med tatueringseffekt kostar ca 29 kronor och innehåller 18 stycken plåster med sex av Babblarnas karaktärer.

Från mitten av februari hittar du alla Babblarna som plåster hos Apotek Hjärtat, Lloyds Apotek, Apoteksgruppen, apotea.se, babyland.se, giftstory.se och snart även i dagligvaruhandeln.

Babblarna tröstplåster och sårplåster produceras och distribueras av Cuddlings AB. Läs mer och köp plåster och annat tröstande.

Postat 2018-01-29 14:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Årets adventsbok är här!

Sen 2012 har Rabén&Sjögren gett ut en adventsbok med några av Sveriges bästa barnboksförfattare och illustratörer.

I år är det Emma Adbåge och Ulf Nilsson som fått uppdraget att skapa en bok med 24 kapitel att läsa varje dag i december fram till julafton.

Grisen Ruffe har hört rykten om att julen närmar sig. Om man är gris gäller det att fly ut i skogen, det har han hört. Och det gör Ruffe. Vilken tur att han träffar på katten Kss-kss som kan det där med överlevnad. Tillsammans flyttar de in i ett övergivet torp i skogen, där redan mössen Andersson och Pettersson bor. Djuren bestämmer sig för att ställa torpet i ordning och skapa en överdådig jul. På självaste Luciadagen dyker en gruffande vildsvinsfru Vilda upp. Ruffe blir blixtkär! Och med Vilda kommer också en hel rad vildsvin i olika storlekar.

Kolla bildspelet från @kalasdags

Köp på adlibris - skynda för ibland hinner de ta slut!

Läs om tidigare års adventsböcker.

taggar
..  adventsbok  
Postat 2017-11-16 09:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Paddington är tillbaka!

Äntligen är den übergulliga teddybjörnen Paddington tillbaka!

Uppföljaren Paddington 2 har premiär 10 november (2017) och handlar om Paddingtons önskan om att ge faster Lucy som fyller 100 den perfekta presenten - en bok från herr Grubers butik.

För att ha råd med presenten behöver Paddington ta en massa märkliga jobb och när boken märkligt nog försvinner blir det upp till Paddington och hans nya familj, familjen Brown, att hitta skurken som verkar vara en mästare i förklädnad.

Det ska bli spännande att se hur väl uppföljaren plockar upp trådarna från den första filmen och även se Hugh Grant göra en av huvudrollerna. Paddingtons röst görs på engelska av Ben Whishaw och på svenska av Nassim Fakir.

Se trailer på Paddington 2

Boka biljetterna till Paddington 2 här

taggar
..  
Postat 2017-10-24 10:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Barnvänliga Mumin Kaffe öppnar i Sverige

När finska TV-programledaren Sanna Kiiskis son var svårt sjuk i cancer tillbringade hon mycket tid med honom på barnsjukhus. Hon började tänka på att det inte fanns några barnvänliga caféer i Finland och att barn inte riktigt är välkomna på restauranger och caféer. Så föddes så småningom idén att starta en cafékedja i Tove Janssons anda och med inspiration från Mumintrollens värld som skulle välkomna såväl barn som vuxna.

- Jag utgick från Tove Janssons tankar i boken Det osynliga barnet, om flickan som har så dåligt självförtroende att hon blir osynlig ända tills Muminmamman ger henne uppmärksamhet, berättar Sanna Kiiski.

Sanna kontaktade Bulls Licensing som har familjen Janssons uppdrag att licensiera ut varumärket Mumin och fick så småningom rättigheterna till Mumin Kaffe.

För mindre än ett år sedan öppnade Sanna Kiiski det första MuminKaffe-caféet i Helsingfors. Idag finns fem Mumin Kaffe-caféer i Finland, det första har slagit upp portarna på Österlånggatan i Gamla Stan i Stockholm och många fler är på gång, både egna och på franchisebasis.

Idag består kedjan av sex caféer och expansionstakten är hög. Alla har öppnats sedan december 2016, så tempot är högt.

- Mumin är ett känt och älskat varumärke i stora delar av världen. Jag började med att starta verksamheten i Finland. Nu ligger fokus på etablering i Sverige, övriga Norden och Baltikum och sedan resten av Europa och några väl utvalda länder i Asien.

I Mumincaféerna kliver man rakt in i Mumindalen och får en fikastund där barnens behov står i centrum och där personalen ser barnen och alltid serverar dem först. Porslinet, inredningen, figurerna - allt är hämtat från Mumintrollens magiska värld. I cafédelen på Mumin Kaffe finns en liten butikshörna där man kan köpa koppar, t-shirts och andra Muminsaker. All inredning är nordisk och caféerna erbjuder även bord och stolar i barnstorlek, klätterväggar, myshörnor och gungor - och förstås mängder med böcker.

- Vi vill främja läsning för barnen istället för skärmtid, säger grundaren.

Kolla in webbsidan

Är du lika tokig som jag i muminmuggar (Hand upp alla med fler än eh.. 10 muminmuggar!) så vill jag även tipsa om fina sidan muminmuggar.se. De erbjuder ett inspirerande sortiment av muminmuggar men även har skålar, bestick och dekorationer med muminmotiv. Och just nu säljer detta års vintermugg - så fin! Hög jagvillha-faktor

Postat 2017-09-29 15:34 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Quickfix för att fixa skolan?

Utbildningsminister Gustav Fridolin har hånats rätt rejält för sitt löfte inför valet om att fixa skolan på 100 dagar. Han och partiet har sedan dess försökt förklara att man inte alls menade att få det låta så enkelt. Att förändringar i skolan tar tid, det är en trög organisation osv får man nog acceptera på ett generellt plan. Detta är något före detta utbildningsminister Jan Björklund varit med om och sett.

Under alliansåren 2006-2014 sjösattes många nya reformer och förändringar i skolan, bland annat en ny läroplan, nytt betygssystem och betyg i tidigare årskurser. Trots det var PISA 2012 katastrof, nedgången i resultaten i läsförståelse, matematik och naturkunskap fortsatte och Sverige hamnade lägre än snittet i OECD-länderna. Men till nästa gång PISA genomfördes 2015 hade faktiskt trenden brutits, resultaten vände uppåt och de flesta experter och tyckare kunde nog ändå hålla med om att många av de åtgärder som gjorts nu börjat ge resultat och fortsätta förbättras framöver.

Så det tar lång tid för att systemändringar ger resultat. En vanlig metafor är att det tar tid att vända en stor oljetanker på väg med fel kurs..

Men det verkar faktiskt som det finns en enkel och billig metod för att förbättra elevers prestationer och resultat i skolan.

Skolgympa!

Ja, du läste rätt. Med idrott varje dag kan skolresultaten - speciellt för pojkar - förbättras markant.

"Daglig idrott är en möjlighet att lyfta en genomsnittlig skola till en högpresterande skola" - Jesper Fritz

Idrott varje dag ger bättre betyg

Jesper Fritz är läkare och har forskat inom klinisk och molekylär osteoporos vid Lunds universitet. Han har utgått från datamaterial insamlat i det sk Bunkefloprojektet och analyserat slutbetygen från elever som gick i nian mellan 2003 – 2012 och som har haft 40 minuter idrott varje dag sedan första klass.

Resultaten visar att pojkarnas betyg ökade med i genomsnitt 13 poäng (i det dåvarande betygssystemet) och sju procent fler av pojkarna kom in på gymnasiet.

Tidigare studier från Bunkefloprojektet har visat liknande resultat. 2012 presenterade Ingegerd Ericsson en avhandling i pedagogik där hon konstaterar att den extra idrotten gjorde att 96 procent av pojkarna blev behöriga till gymnasiet. I kontrollgruppen, som haft skolidrott som vanligt, blev 84 procent av pojkarna behöriga. För de flickor som haft extra idrott var 97 procent behöriga till gymnasiet jämfört med 95 procent av de flickor som bara hade två idrottslektioner i veckan.

Vad har idrott med intellektuella prestationer att göra?

Att fysisk träning förbättrar minnet och att till och med hjärnstrukturen förändras har man sett i undersökningar på vuxna. Möjliga orsaker kan vara att blodflödet till hjärnan ökar eller att koncentrationsförmågan stärks. Det finns studier på barn som visar liknande resultat.

Konditionen verkar också vara avgörande för fler av hjärnans funktioner, som att kunna reglera känslor och att koncentrera sig. God kondition gör det också lättare att somna.

Om detta har psykiater Anders Hansen skrivit en mycket uppmärksammad bok - Hjärnstark där han utvecklar resonemang som man i korthet kan lyssna och titta på här.

Flickor gagnas också av mer skolidrott

För flickor går det inte att se något större skillnad i betyg för de som haft mer idrott. Jesper Fritz menar att en trolig orsak är att flickorna har betydligt bättre betyg än pojkarna även utan daglig idrott i skolan. Men flickor skulle ändå gagnas av mer idrott på schemat. Jespers avhandling har också tittat på hur benmassa och muskelstyrka påverkas hos elever som haft daglig idrott i skolan och det visade sig att den gruppen har högre benmassa och bättre muskelstyrka. Effekten är starkare bland flickorna än bland pojkarna och effekten ser ut att hålla i sig även efter puberteten då kroppen genomgår stora förändringar.

taggar
..  
Postat 2017-08-25 10:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Åhh, nej inte matte som är så tråkigt..!

Kämpar ditt barn med matten i skolan? Eller tycker hen det är schemats tråååkigaste ämne? Och matteläxorna som ständigt leder till frustrerad gråt och ilsken tandagnisslan?

Ni är inte ensamma om detta! Jag vet många som tycker matteläxorna är pest och att all press kring dem förstör stämningen hemma.

Kanske man själv tyckte matte var rätt svårt i skolan och har nu svårt att hjälpa sina barn med läxorna, eller så har man helt enkelt glömt bort hur det nu var med hypotenusan och kvadratroten. Då blir det ju ännu svårare.

Mattias Ribbing och Per Sundin har i en ny bok - Fatta matte - försökt ta fasta på den här matteångesten som många känner. Författarna har tagit fram en ny och rolig metod för att lära både dig själv och dina barn matematik. Hela vägen från grundläggande räkneregler upp till avancerad gymnasiematte.

I det här youtubeklippet kan du bland annat se hur du lär dig multiplikationstabellen

I klippet berättar Mattias om flera exempel ur boken.

00:17 Enkel visualiseringsövning för att greppa sinus och kosinus

03:01 Från knappt godkänd i matte till framstående forskare

05:43 Vem har nytta av en ny metod för att lära sig matte?

08:29 Ett plus ett blir INTE två

09:42 Gå från nybörjare till att rätta Einsteins formel E=mc2

10:47 Ny teknik för att snabbt lära in multiplikationstabellen

Samma information finns även som ett avsnitt (#35) i Mattias Ribbings podcast (ladda ner/lyssna här)

Boken Fatta Matte kan du köpa på Adlibris

Mattias Ribbing & Per Sundin: Fatta Matte

Som ungdom blir boken den nyckel som hjälper dig att knäcka de svåra nötterna i matematikstudierna. Som vuxen får du chansen att effektivt ta igen det du missat och dessutom få ett fungerande och roligt sätt att hjälpa barnen med läxorna. Är du redo för ökad kunskapstörst, mer självständigt tänkande och hjälp i att ta de rätta besluten? Det är dags att äntligen fatta matte.

Läs mer och köp

Psst - här finns ännu fler tips på böcker som kan underlätta för ditt barn i skolan eller för dig som förälder som vill hjälpa ditt barn på bästa sätt med skolarbetena.

taggar
..  
Postat 2017-01-31 17:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lite tankar om skolavslutningar, betyg och vad som är viktigt

Som många andra skolbarn har mina barn haft skolavslutning denna vecka och har nu välförtjänt sommarlov. Min stora tjej avslutar nu nio år i grundskolan och det är ett stort ögonblick för henne och minst lika stort för oss föräldrar. Det var ju inte så länge sen hon föddes, lärde sig krypa, lärde sig gå, fick en lillebror, började på förskolan, lärde sig hoppa hopprep, började skolan och ... ja ni vet. Åren går och allt det där. Men nu är vi plötsligt vid den här stationen och nio års skolgång i grundskolan ska avslutas. När man pausar livet så här blir två saker tydliga. 1. åren går så rasande fort och 2. bästa sättet att ta tillvara på allt är att stanna upp och vara tacksam (och försöka visa det).

I går var vi på Filippas skolas avslutningsceremoni och mångas fina resultat hyllades. Hon med högst betyg fick hålla tal, priser och diplom delades ut till bästa kompis osv och många imponerade med fina musikaliska framträdanden (gåshud flera gånger!). Men det som verkligen fastnade var rektorns tal om att det enda man kan kontrollera är sin egen ansträngning. Det gäller inte bara i skolan, utan hela livet. Det går inte att kontrollera hur andra reagerar eller vilka betyg man får, det får man försöka släppa taget om. Vad man kan styra och kontrollera är sin egen insats/ansträngning och det är det som borde hyllas och som förälder vara stolt över.

Jag är så galet stolt över hennes målmedvetenhet, vilja och allt arbete hon lagt ner på skolan, och det är skönt för henne att hon nu fick kvitto på det i form av fina betyg.

Det har varit ett år fullt med prat om betyg och fullt fokus på gymnasievalet och det är så lätt att ryckas med och vilja att ens unge ska "lyckas", dvs få bästa betygen. Men jag går tillbaka till rektorns tal; det enda man kan styra över är sin egna insats och ansträngningar. Som förälder är det viktigt att hylla och uppmuntra värdet av slit och ansträngningar och inte bara fokusera på prestationer och betygen. Det är så lätt att en människas hela värde kokas ner till en bokstav (eller en siffra) när man stirrar sig blind på provresultat och betyg.

Jag tänker på alla de som kämpar med svårigheter, ohälsa, stök hemma, mobbning och annat som hör till livets berg- och dalbana och tänker att de måste kämpa så himla mycket mer än många andra och att det borde hyllas minst lika mycket som att få A i alla ämnen.

Glad sommar!

Postat 2016-06-10 17:09 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Till framtidens programmerare

Kodning och programmering är hett! Artisten Robyn är frontfigur för Teklafestivalen som vill få fler tjejer att börja intressera sig för teknik och programmering. Det talas bland politiska partier och opinionsbildare om hur viktigt det är att barn tidigt lär sig programmera och regeringen har bett Skolverket ta fram en ny strategi för att få mer programmering på schemat. Det ordnas kodstugor och barnhack runt om i landet och det sjuder i makerstudios och spelverkstäder. Det som förut var nördigt är idag ganska coolt.

När det inom en snar framtid kommer saknas 1 miljon programmerare och it-kunnigt folk så kommer kunskaper om datorer, internet, kodning och programmering även att vara hårdvaluta på arbetsmarknaden.

Och som talesättet går - "det som krokigt ska bli ska böjas i tid" - så kan du som förälder hjälpa ditt barn genom att väcka ett intresse som kan komma till mycken glädje och nytta framöver.

"Datorer och kodning - lekande lätt" en bok av Rosie Dickins

cover_LTF computers and Coding_SWE.indd

En interaktiv introduktion till informations- och kommunikationsteknologi för barn mellan 9 och 12 år. I boken förklaras hur en dator funkar, varför den gör som den gör och i boken finns också en första guide för att komma igång att skapa egen kod som styr datorn. Datorer och kodning inneåller massor av flikar att lyfta på för att hitta mer fascinerande fakta och roliga uppgifter, allt fint förpackat i färgglada bilder och lättssamt språk.

Läs mer och köp på adlibris.se

Code Monkey

En spel- och lärmiljö där barn, helt utan förkunskaper, lär sig koda i ett riktigt programmeringsspråk.

Finns för hemmabruk, men är också (eller kanske mest) tänkt för barn i skolan.

QuirkBots

Quirkbot är en svensk uppfinning och koncept för att stimulera barn att lära sig om mekanik och fysisk programmering av egenkonstruerade robotar. Man får testa, göra om, testa igen, modifiera, bygga till, testa igen och så vidare till man har konstruerat en helt egen robot! Quirkbot är lika mycket en leksak som ett läromedel. Företaget bakom Quirkbot håller också seminarier och träffar för att berätta om Quirkbotarna och tänket bakom. I somras fanns Quirkbots att testa på Tom Tits där jag fick vara med och pröva. En i sällskapet lyckades bygga den här otroliga manicken!

Fram till nu har Quirkbots inte gått att köpa, men snart släpps de även för konsumentmarknaden. Här kan du förbeställa.

Barnhack

Internetstiftelsen I Sverige (IIS / .se) ordnar sk. Barnhack där barn från ca 7 år får prova på att programmera och bygga egna små spel i Scratch. Kurserna är väldigt populära och platserna få. Anmäl dig till nyhetsbrevet för att visa ditt intresse och få info om när nästa barnhack är. Om man inte bor i närheten eller inte har möjlighet att gå på ett lärarlett barnhack kan man själv gå igenom samma material och köra kursen på distans.

Här är youtube-videos

Barnhack! Kom igång med Scratch

Barnhack! Fortsättningskurs i Scratch - Havet är djupt 

Böcker att ladda ner och följa steg för steg

Grunderna i Scratch

Scratch introduktion till objektorienterad programmering

Mer tips!?

Fyll gärna på med tips (i kommentar nedan) på roliga och lärorika leksaker, webbplatser, appar eller annat som främjar barns lust att skapa, koda, testa, hacka och lära sig mer om programmering, teknik och datorer.

Postat 2016-05-19 01:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera