Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Alla typer av tjejer får plats i kulturen!

På senaste tiden har flickorna och kvinnorna tagit mer och mer plats i kulturen, i böcker och på film. Det är bra att balansen blir mer jämn (även så sent som 2012 förekom långt fler pojkar än flickor i barnlitteraturen), men har ni tänkt på att mallen är ganska trång? Katniss Everdeen i Hungerspelen, Arya Stark i Game of Thrones, Black Widow i Captain America, Tris i Divergent är alla starka hjältinnor som med stenhård briljans och tuff träning klarar utmaningar och blir hyllande. På samma sätt som de här karaktärerna stärker bilden av tjejer så kan man fundera vad det gör med tjejer som inte vlll vara starka, tuffa, träna hårt och vara heroiska? Har de inte också ett berättigande i kulturen och samhället? Måste man vara en Katniss för att få ta plats och synas?

Självklart inte, så därför har jag (tillsammans med mina vänner på Facebook) sammanställt en lista på böcker, filmer (och en aktuell teaterföreställning!) om flickor som är starka, flickor som är svaga, flickor som är förebilder och flickor som bara är. Listan är full med tips på böcker (och filmer) som lyfter upp och fram flickors berättelser, livsöden och perspektiv.

Momo - eller kampen om tiden av Michael Ende

Ingen människa tycktes inse att det i själva verket var något helt annat man sparade på, när man trodde att man sparade tid. Ingen ville erkänna att hans eller hennes liv hela iden bara blev fattigare och enformigare och tristare och kallare. Men barnen fick däremot känna av den saken, hur tydligt som helst, för numera var det ju ingen som hade tid med dem heller. Men tid är liv. Och livet bor i hjärtat. Och ju mer människorna sparade in på detta, desto fattigare blev de.

Under hösten 2015 spelas Momo eller kampen om tiden på Kulturhuset/Stadsteatern - klicka här för biljetter/föreställningar/datum.

Den magiska kappan av Katarina Genar

Mystiskt spännande, tät och suggestiv barnroman i bästa Maria Gripe-stil!

På sin 11-årsdag får Livia den finaste röda kappa hon kan tänka sig. Att den är begagnad syns knappt. Men vem kan ha ägt kappan före henne? Tanken släpper inte taget. Kan saker ha en själ?

Systrar i jeans av Ann Brashares

Det var en gång ett par jeans. Ett par helt vanliga blå jeans. Men dessa byxor kom att utföra stordåd. Det här är berättelsen om tjejerna som gjorde det möjligt.

En modern bok om systerskap.

Hur var det att vara barn på medeltiden? Hur klarade man de ofta hårda livsvillkoren? Många faror hotade och man måste bli vuxen fort. Hur kunde en dag i ett barns liv gestalta sig? - See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/s/sigridsagor/#sthash.DSyiRrQK.dpuf
Hur var det att vara barn på medeltiden? Hur klarade man de ofta hårda livsvillkoren? Många faror hotade och man måste bli vuxen fort. Hur kunde en dag i ett barns liv gestalta sig? - See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/s/sigridsagor/#sthash.DSyiRrQK.dpuf
Hur var det att vara barn på medeltiden? Hur klarade man de ofta hårda livsvillkoren? Många faror hotade och man måste bli vuxen fort. Hur kunde en dag i ett barns liv gestalta sig? - See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/s/sigridsagor/#sthash.DSyiRrQK.dpuf

Hon går genom tavlan ut ur bilden av Johanna Nilsson

En delvis självbiografisk historia om utanförskap, mobbing och om modet att vara sig själv.

Johanna Nilsson har även skrivit Rebell med frusna fötter och Flickan som uppfann livet

Törnrosens nyckel av Tove Arnhjell

En blivande klassiker i samma anda som Narnia och Guldkompassen!

Liesl & Po av Lauren Oliver

Den handlar om hur vänskap och hopp kan övervinna de svåraste hinder, men också om hur potatis, några ärliga misstag, en borttappad mössa och en rad andra tillfälligheter leder till en äventyrlig jakt på världens mäktigaste magi.

Gengången av Ingelin Angerborn

Här bjuds vi på oförklarliga händelser, övernaturliga inslag och ett obehag som man gärna sträckläser sig igenom. Det är spännande men aldrig otäckt på riktigt.

Glasbarnen av Kristina Ohlsson

Mystiska saker händer i Billies och hennes mammas nya hem. Det är som att huset inte vill ha dem där. Tillsammans med vännen Aladdin börjar Billie forska i husets mörka historia. En historia som leder hela vägen fram till den natt då Billie plötsligt vaknar av att någon, eller något, knackar på hennes fönster.

Jättehemligt av Barbro Lindgren

Det är en uppriktig och gripande berättelse om en ung människas första möte med livets realiteter, de stora gåtorna sorgen, döden och kärleken, skriven utifrån barnets perspektiv. Jättehemligt är första boken i en serie om tre. Serien räknas till de moderna svenska klassikerna.

Det blåser på månen av Erik Linklater

En charmig och fantasifull berättelse som kan fånga intresset hos barn och vuxna.

Boken är svår att få tag på - prova på biblioteket eller i ett antikvariat!

Katarina von Bredows trilogi om livet på mellanstadiet

(Du&Jag, Han&Hon, Han&Dom - klicka på respektive omslag)

Med känslig hand och starkt driv skildras kärlek som knoppas, vänskap som utvecklas och föräldrar som krackelerar.

Förlåt Elina av Sofia Nordin

Evelina och Elina är bästa vänner. Men deras vänskap är villkorad. En mycket stark berättelse om hur det känns att bli sviken av någon man tycker om, och om att höra till men ändå vara utanför.

Klassresan av Moni Nilsson

I Klassresan får vi bland annat träffa Malin, Marcus, Linda, Edvin, Hamid, My, Annika och Rasmus. De och alla de andra i klassen kommer nog aldrig att glömma de där tre vårdagarna på vandrarhemmet vid ån. Det var under de där dagarna som många av dem nästan blev vuxna. Det var under de där dagarna som så mycket hände.

Boktjuven av Markus Zusak

Det är Döden som vill att du följer med. Han vill att du lyssnar till berättelsen om den unga Liesel Meminger vars liv och öde han fascineras av. Och när döden ber dig lyssna är det svårt att låta bli!

Anne på Grönkull av L.M. Montgomery

Böckerna om Anne på Grönkulla är världens mest älskade flickböcker. De har filmats otaliga gånger och väntar nu på en ny generation läsare.

Boken om Pippi Långstrump av Astrid Lindgren

Pippi Långstrump vill inte bli stor. Pippi, Tommy och Annika sväljer varsitt krumelurpiller och uttalar de magiska orden: "Fina lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur."

Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren

Ronjas barnaliv börjar storslaget. Så blir det också en kamp för fred och rättvisa, en kamp som hon utkämpar tillsammans med rövarsonen Birk.

God natt min katt av Linda Skugge / Kristina Digman

En personlig betraktelse om en flicka som tänker tillbaka på sin älsklingskatt Sebbe – en liten blyg kattunge som växer upp till ett självständigt djur, piggt på äventyr.
Kristina Digmans innerliga illustrationer lyfter fram såväl glädjen som sorgen i vardagen med Sebbe.

Sandvargen av Åsa Lind

Sandvargen är Zackarinas bästa vän. Han finns alltid där när hon behöver honom, han svarar tålmodigt på alla hennes frågor och han är aldrig rädd.

Sigridsagor av Rose och Rebecka Lagercrantz

Om åtta flickor på medeltiden. Hur var det att vara barn på medeltiden?

Flickornas historia av Kristina Lindström

I den här intresseväckande boken följer vi med genom Sveriges historia från stenåldern till våra dagar, sedd ur en flickas perspektiv.

Flickornas historia - världen av Kristina Lindström

I Flickornas historia - Världen möter vi sjutton flickor från olika världsdelar och olika epoker, till exempel Juanita i Inkatidens Peru, Marie Antoinette under franska revolutionen, Michiko i bombens Hiroshima och Sandra under apartheidregimen i Sydafrika.

Och två filmtips

Min granne Totoro av Hayao Miyazaki

Systrarna Satsuki och Mei har precis flyttat till ett stort gammalt hus på landet med sin pappa. Mamman ligger på ett sjukhus i närheten, men alla längtar och hoppas att hon snart ska få komma hem. Först blir syskonen lite rädda i allt det nya men snart upptäcker de att det finns något magiskt i huset och runtom.

På en av sina promenader i skogen vid huset träff ar de sin nya granne, Totoro, en stor lustig varelse som är skogens väktare. Tillsammans med honom och kattbussen, världens bästa transportmedel, börjar ett underbart äventyr.

Ponyo på klippan vid havet av Hayao Miyazaki

Det här är berättelsen om fiskflickan Ponyo, som blir förälskad i människopojken Sosuke, och om hur en femårig pojke lyckas uppfylla det allra vackraste av löften; att beskydda någon för all framtid.

Ponyo på klippan vid havet tar H.C Andersens berättelse om den lilla sjöjungfrun rakt in i ett nutida Japan, och berättar en saga om vänskap, kärlek och enorma äventyr.


Vill du lägga till någon bok, film eller teaterföreställning? Skriv gärna i kommentarsfältet här nedanför!

taggar
..  
Postat 2015-09-09 23:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Prata med barn om sorgliga och svåra saker

Vid sorg, död och sjukdom är den första reaktionen, för många, att skydda sitt barn genom att inte tala om det. Svåra ämnen kan inte undvikas - de är en del av Livet. Ett barn kan inte alltid skyddas från det som gör ont och är jobbigt, men genom att prata om det som en vägledning kan många frågor besvaras och bidra till en enklare sorgbearbetning.

Att prata med barn om känsliga ämnen kan ofta kännas svårt oavsett om man är förälder, pedagog eller enbart en vuxen som bryr sig. Om någon i barnets närhet dör eller blir allvarligt sjuk kommer ämnet upp, men även under vissa delar av uppväxten upptar existensiella grubblerier och tankar mycket tid och fokus hos barnet. I båda fallen behöver barnet få prata av sig sina frågor, rädslor och oro.

En bok kan vara en jättebra sätt att påbörja samtal. I listan nedanför kan du få tips på böcker som vill inspirera till samtal mellan vuxna och barn om död och sorg.

Hoppfull av Viveca Nordlander och Monika Nyström

Det här är en sann historia om en familj, där pappan får en svår sjukdom och dör. Mamman och barnet blir ensamma kvar och de får upptäcka att hoppet, mitt i det svåra, kommer från oväntat håll.

Mosters nya hjärta av Minna Paananen

En saklig och varm bok för barn om transplantation, kärlek och att våga hoppas.

När mormor fick cancer - en bok om livet av Minna Paananen

Det här är en varm och kärleksfull bok som handlar om att stå någon nära. Att kämpa tillsammans och att aldrig sluta hoppas.

Himlen suger av Andras Hasselberg

Hur ska tioårige Fellan klara sig i innebandymatchen och i livet med en mamma uppe i himlen? För varje bok som säljs går 10 procent av vinsten till Cancerfonden.

Hon tänder stjärnorna nu av Minna Paananen-Kemi

En liten familj mitt i det lyckliga livet drabbas av det ofattbara: Ett efterlängtat syskon dör innan hon ens hinner börja leva. Följ med på en ljuvlig skildring från verkliga livet, som handlar om att även i sorg finns det stunder av lycka.

När mammas tankar ändrade färg av Sara Galli

Pappa säger att mamma är sjuk men Max kan inte se något som är fel.

Boken skildrar ur barnets perspektiv hur det kan vara när en förälder är deprimerad.

Sorgboken av Maria Ferm

Det här är en bok för alla barn och ungdomar, från cirka 10 år och upp, som har förlorat någon. Boken tar upp sorgens faser, olika dödssätt och hur det påverkar de efterlevande, hur man hanterar svåra känslor i vardagen samt resonerar kring dödens och sorgens mer existentiella perspektiv. Det är en utmärkt bok att ge till någon som har förlorat till exempel en förälder, men det är också en utmärkt bok för vuxna som finns i det sörjande barnets närhet.

Maria Farm är legitimerad psykolog med mångårig erfarenhet av människor i kris.

Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson

Augustprisvinnare 2002 och tillika bilderboksklassiker – av två av våra främsta bilderboksskapare Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm – om hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör.

En fjäril på min kofta av Ann-Katrine Engström

Boken En fjäril på min kofta beskriver hur det kan vara att ha ett syskon långt bortom här, ett syskon som finns men inte syns.

Det röda trädet av Shaun Tan

En makalöst vacker bok som handlar om att finna hopp, även när det känns som svårast.


Boktips från andra medlemmar och besökare:

Världens mamma och en katt av Kristina Murray Brodin

I denna bok gestaltar författaren hur ett barn och en mamma hanterar vardagen när orken tryter.


Fyll gärna på denna lista om du har tips på böcker kring döden, sorg, sjukdom, svårigheter och andra svåra frågor.

taggar
..  döden  prata med barn  sjukdom  sorg  
Postat 2015-08-26 00:54 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Klart du ska gå på barnens skolavslutningar!

Psykiatern David Eberhart har skrivit en uppmärksammad krönika i Expressen där han uppmanar oss föräldrar att inte gå på var eviga skolavslutning utan låta barnen gå själva för annars vaggar vi in dem i tron att vi föräldrar behövs ("gör oss obligatoriska").

Ursäkta franskan men den där är ju bara struntprat (till hans försvar kanske rubriken blivit lite väl vinklad). Barn behöver sina föräldrar, barn behöver bli sedda, barn behöver se pappas blink bakom solglasögonen och mammas stolhet pysa över. Barn behöver se hur deras kompisar också blir sedda av sina nära och kära. Framförallt tror jag föräldrar mår bra av att se sina barn glada, tillfreds och stolta.

Så ta dig tid att gå på skolavslutningen, sjung om den blomstertid som kommer och känn doften av syren, pirr och frihet.

Det kan vara så att barnen inte kommer ihåg alla gånger man ställt upp och funnits där, alla skolavslutningar man stressat för att hinna till eller alla gånger man gått upp i ottan för att steka pannkakor till utflykt. Det kan tyckas otacksamt att de inte vill ha oss med på skolresor och inte förstår att vi prioriterar bort jobb och egna kompisar för att gå på klassfikor, fixa med playdates, insamlingar till fröken, barnkalas och presenter. Men jag gör hellre allt det där utan att de minns det, än att de minns att jag inte var där. Det skulle vara så mycket mer förödande.

Men ja, maj och juni är hektiska månader för föräldrar. Det är uppvisningar, uppträdanden, vernissager, förskolans dag, konserter och avslutningar. Ja, det är det. Jag tycker många andra månader är minst lika hektiska, tänk hur det är vid skolstart med alla böcker som ska slås in och garedrober att uppdatera, höstlovet som ska pusslas, julen som man måste planera en månad innan. Och sen hela långa vintern med blöta kläder, tappade vantar och fix inför sportlov och friluftsdagar. Och sommarlovet, jesus vad mycket det är! Bara att måste man handla till och laga mat alla dagens måltider. Och köpa myggmedel och smörja med solkräm.

Jag skulle vilja säga att det är rätt körigt året runt. Vila får man nog helt enkelt göra sen. Det är det här som är livet. Njut det medan det varar. Knäpp en bild och lägg upp på facebook och instagram, men lägg sen bort snuttefilt.. jag menar mobilen och se ditt barn med dina egna ögon inte via kameralinsen eller Lo-Fi-filtret. Lyssna på nervösa barnröster, hör hur rektorn pratar till barnen om att slappa och ha kul, titta på det här årets alla framsteg och konstverk. Stanna upp och känn hur årets hårt inrutade schema släpper taget och en ny fas smyger sig på.

.... sommarlov!

Lagom till skolstart brukar det vara skönt med rutiner igen :)

Postat 2015-06-12 09:58 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Skapandets kraft - om stress och konsten att koppla bort stress

Många mammor (och kanske även pappor) håller på och stressar sönder sin vardag och sina liv. Ohälsotalen för utmattningsdepression (dvs bli "utbrändhet") ökar för närvarande framförallt bland unga kvinnor och mammor. Politiker oroas både över ohälsan i sig men också de ökande kostnaderna.

Jag vet inte vad den här ohälsan beror på, men jag har sett den drabba flera i min bekantskapskrets. Jag tror att du kanske också känner igen det?

Nya Moderaterna har tillsatt en grupp som ska ta fram förslag för att kvinnor och män ska ha lättare att få ihop livspusslet, öka jämställdheten och minska diskriminering i arbetlivet Läs mer om det här.

Och kanske är de något på spåren, men politik tar tid och mammor känner den här pressen nu! Så i väntan på politiska förändringar så kommer här några tips för avkoppling och att stressa av från mig. Håll till godo.

Fysisk rörelse

En del tycker om att ta en joggingtur eller promenad. Om det passar dig så gör det, det ger dig dessutom ett bra skäl att stänga ute tankar på jobb eller "projekledningen" av familjen. Det finns gott om bevis för att fysisk aktivitet skyddar mot både stress och depression.

Meditation

Meditation och mindfulness har enligt senare års forskning visat sig ha snabb effekt på stressnivåer (kortisol) och upplevd stress. Meditation och mindfulnessövningar ökar välbefinnande i form av bättre sömn och inre lugn.

I den traditionella (buddhistiska) meditationen sitter man i skräddarställning och genom att fokusera på andningen så låter man de negativa och stressande tankarna försvinna ut med utandningarna. Det geniala i detta är det enkla, hjärnan är nämligen så enkelspårig och kan bara koncentrera sig på en sak i taget. Så fokuserar man sin hjärnas tankekraft enbart på andning så får inga andra tankar plats och hjärnan kan både få vila och ordentligt med syre. Efter genomförd meditation (10-15 minuter räcker) är hjärnan ren och mer mottaglig för positiva bilder, tankar och medkänsla. Läs mer här om meditation och olika tekniker.

Koppla av med skapande verksamhet

Personligen tycker jag det är jättesvårt att meditera på det traditionella sättet, men en lightversion av meditation är kreativt skapande med händerna. Ju mer monotont och icke krävande desto mer får hjärnan vila.

Min mormor satt alltid i soffan på kvällarna och stickade och virkade. Jag tror inte hon gjorde det för att hon kände att hon måste, utan för att det var ett sätt att släppa tankarna på sorgerna och besvären en stund.

Mina fingrar är inte så flinka (hatade syslöjd i skolan :)) så just stickning och virkning är inte min grej.

Däremot har jag hittat många målarböcker där man minutiöst och noggrannt ska fylla i färdiga bilder och mönster. 

Det blir de mest fantasieggande och vackra konstverk!

Boken "Rita! Målarbok för kreativa" kan du köpa på adlibris.

Men det finns många varianter. Luna & Friends är en med mer lekfulla motiv som passar barn från ca 6-7 år.

Luna & Friends målarbok är Malin Stedings/Luna Dsigns egen skapelse (köp på adlibris.se). Malin skapar också världsunika Luna-figurer i tyg som hon syr efter dina önskemål. Kolla in mer här.

Goda relationer

Dessutom tycker jag skapande verksamhet är ett väldigt bra sätt att umgås med barnen på. Det känns meningsfullt och man samarbetar om eller kring ett projekt. Vi pratar aldrig så mycket som när vi sitter vid köksbordet och det är fullt med papper, saxar, tejp och lim i en enda röra.

Goda relationer och mänsklig kontakt är i sig avstressande.

Var lat, säg nej!

Ingen kommer ändå tacka dig för du ställt upp och vänt ut och in på dig själv för att fixa en akut situation. Det enda som händer är att förväntansnivån på dig ökar och när du inte levererar på samma höga nivå så verkar du ha misslyckats.

Detta med att säga Nej är det allra svåraste för mig och för många andra som är vana att prestera, fixa och bara ställa upp för vi tror det förväntas. Det är jättejobbigt att säga nej, men gör det. Ingen kommer bli ledsen. Däremot kommer många bli ledsna om de inser att du känt dig tvingad att göra saker som du egentligen varken hade tid eller lust med.

Tala ditt hjärtas mening

Det finns inget så förlösande som att berätta hur man känner och upplever någonting. Ingen annan är tankeläsare så gå inte runt och hoppas att nån ska se och lista ut hur du mår eller känner. I förlängningen kommer du bara blir bitter och besviken på omgivningen som är otacksam och inte ser dig. Prata i jag-budskap, då slipper den du pratar med känna sig anklagad. Här och här kan du läsa mer om jag-budskap och det personliga språket.

Postat 2015-05-07 16:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hur är det med skruttkompetensen?

Många unga kvinnor och flickor upplever att de har problem med sig själva och sina kroppar. Det finns alltid något att förbättra eller önska sig mer eller mindre av när det gäller kroppen. Fler dieter att följa och nya träningsformer att testa. Tidningar, tv, bloggar och sociala media hjälper till att sprida kroppideal som inte alltid är sunda. Och även om idealen i sig är sunda kan den ensidiga fokuseringen på kroppen och hur den ser ut vara skadlig. Var för sig är varken en bild eller ett tv-program skadligt, men de många dropparna urholkar till slut stenen och har med tiden gjort stora hål i självkänslan och självbilden.

De här krafterna är otroligt starka i vår kultur och svåra att påverka. Så jag har funderat på hur man som förälder kan lotsa sin tonårsflicka genom det här hårda och ytfixerade landskapet.

Lev innerligt

Det har visat sig att de människor som mår bäst och känner mest mening är de som lever innerliga liv. Vad innebär det att leva "innerligt" då? Jo, det är när man lever för och satsar på det man har tillgång till. Det innebär också att man ser objektivt på sig själv och accepterar vem man är och vad man är kapabel till. En frisk superpresterande person med stort kontaktnät behöver alltså inte per automatik må bättre eller känna mer mening än vad en rörelsehindrad person med begränsat umgänge gör.

Vad vi fokuserar på påverkar hur vi mår. Om vi ständigt är upptagna av tanken på hur fel vi är desto sämre mår vi. Människor är ofta bra på att beskriva varför vi känner oss dåliga, det finns alltid en fettvalk på fel ställe, tänder som är lite gula, hår som är lite för stripigt eller ja.. ni känner igen det va? Så för att känna oss bättre skiftar vi fokus till förändring. Vi signar upp oss hos Viktväktarna, köper Whitening-tandkräm och ringer frisören. Och det känns bra, fokus har förskjutits från att fokusera på fel till att fokusera på förändring. Yay!

Men när frisyren återigen blivit vildvuxen, tandkrämen lovade mer än den kunde hålla och viktnedgången inte höll i sig så känner vi oss dåliga igen. Och även om viktminskningen blir bestående så kommer dropparna runtomkring oss ha urholkat stenen lite till så att vi hittar något nytt som är fel på våra kroppar. Hörde talas om en bok som heter Wellnessyndromet som tar upp ämnet med den alltmer tilltagande hetsen kring träning och kost och vad den gör med synen på oss själva och andra människor. Har inte hunnit läsa den själv, men hoppas få tid till det.

Jag tror det är viktigt att inse själv och förmedla till sina barn att kroppen är en skapelse som man faktiskt inte kan påverka så mycket. Håret är som det är, ögonen sitter så här tätt, musklerna så här odefinierade och brösten är så här små. Det är bättre att acceptera det och sörja att kroppen är som den är istället för att köpa föreställningen att kroppen är ett DIY-projekt där allt är möjligt.

Vem som helst kan inte skaffa sig ett sexpack, ha långt svallande hår, kritvita tänder och perfekta timglasproportioner. Inställningen att det går att skapa, bygga och förändra sin kropp i grunden bara man skärper sig och tar personligt ansvar för förändringen är falsk och skadlig för självkänslan. Applådera inte försöken till kroppslig omgörning, men promota gärna nyttig mat och träning som beståndsdelar i en bra hälsa. Hälsa och utseende är olika saker! Så döda hoppet om att det går att förändra sitt utseende.

Det finns faktiskt inget samband mellan utseende och hur man känner inför sin kropp. En genomsnittlig tjugoårig tjej har mindre positiv syn på sig själv än en genomsnittlig sjuttioårig kvinna.

Hur vi mår sitter inte i kroppen utan i knoppen!

När man sörjt klart att kroppen är som den är kan man börja fokusera om och se allt som är bra och positivt. Kroppen är en fantasisk sak och dess främsta egenskap är inte hur den ser ut, utan vad den kan få dig att känna och uppleva. Det har jag skrivit om här också.

Goda relationer

En annan sak som vi mår bra av är goda relationer. Hur vet man om en relation är god? Det är när man känner att man kan vara sig själv i den andres närhet. Man behöver inte prata om några särskilda saker eller göra fantastiska saker ihop. När man umgås med nån utan att det uppstår pinsamma tystnader så är det ett tecken på att relationen är god. Och då menar jag inte att båda två ska prata i ett så ingen tystnad alls uppstår, utan att det är ok att man inte alltid har något att säga eller prata om. Att kunna "bara vara" och känna att man duger är signifikant för den goda relationen.

Att ha en god relation med sitt barn är ett skydd för dem under den (ibland) struliga tonårstiden när de ska frigöra sig från sina föräldrar. Att ha en god relation med sitt barn ger dem också verktyg att själva skapa goda relationer med andra människor.

Bli omtyckt eller tycka om?

Har du någon gång träffat en person och pratar på om sig själv och sina behov i en aldrig sinande svada och när de går därifrån känner man sig helt tom och tömd på energi? Det är ett möte mellan den som vill bli omtyckt och den som vill tycka om och resultatet är inget som bygger en god relation.

En person som vill bli omtyckt har oftast inte så positiv bild av sig själv, utan är väldigt orolig för vad andra tycker och har ett stort behov av att bli bekräftad. De ifrågasätter ständigt sig själva och ställer höga krav (på sig själv och andra) för att duga. Kravdrivna människor upplevs som tråkiga eftersom de inte ser andra.

En person som tycker om har ett annat fokus på att se och engagera sig i andra. De drivs av lust och har hög skruttkompetens, det vill säga det vet att de inte måste prestera eller vara felfria för att duga och ha ett värde. De kan bjuda på sina svagheter och har lättare att få andra människor att känna sig sedda och bekväma.

En god relation både bygger och förutsätter god självkänsla. De bästa mötena är de som sker mellan två personer som är "tycka om"-personer som kan se varandra och ömsesisgt ge varandra energi. Det är "tycka om"-personens drag som du ska odla hos dig själv och i ditt barn.

Bra samtal

Hur gör man det då? Hur får man till såna där energigivande bra samtal?

För det första måste man inse att goda samtal tar tid. Med få kontaktytor mellan barn och vuxna får man avsätta tid så samtalen blir av - boka in det i kalendern! Ibland känner jag att samtalen får en förhörsaktig ton där barnet förväntas redovisa vad vad, vem och varför. Det blir inget bra, då behöver jag backa och låta pratet komma spontant. Istället för att fråga (förhöra) "vad har du gjort i skolan idag?" så kan man berätta om nåt från sin egen dag, då kan du ge dig på att barnen också vill berätta något.

Var tydlig och genuin. Tonåringar kanske försöker visa sig tuffa och ointresserade av dig. De kanske ber dig att inte bry dig eller lägga dig i. Men lyssna inte på dem då! De spelar bara ett spel och är i själva verket ofta väldigt intresserade av dina åsikter, vad du tror på opch brinner för. Var tydlig med vad du vill och vad du tycker är viktigt. När föräldrar är vilse blir det svårt för barnen.

Visa intresse och var nyfiken på hur barnen tänker och känner. Låt bli att tänka ut sätt att fixa och ställa till rätta. Det är lätt hänt i vår fixargeneration att vi tror att barnen efterfrågar lösningar, när de egentligen bara vill bli lyssnade på.

När ett samtal är igång så lyssna och styr samtalet mot det som berör mest. Det visar att man är intresserad och aktiv i samtalet.

Försök inte trösta och komma med råd för att lösa sånt som är svårt eller gör ont. Lyssna på känslan, den är viktigare än hur det verkligen är. Orka lyssna och följa med ner i det svarta, dela på sorgen och det svåra. Tonåringen kommer känna sig tröstad av den delade sorgen och ledsenheten. På botten vänder det alltid och hoppet börjar spira igen. Det uppstår bra möten när man delar sorg och hopp. Paradoxalt kan det alltså bli bättre möten mellan människor på en begrävning än på ett bröllop.

Är tonåringen arg och ilsken? Försök att inte ta åt dig eller börja försvara dig. Det handlar inte om dig, så lyssna utan att ta parti eller gå i försvar.

Lös inte tonåringens problem, utan lyssna på dem när de formulerar sig och pratar om sina problem. Ställ frågor så de hittar svaren på sina problem inom sig själva. Det är terapeutens hemlighet, att lyssna och förmå den som behöver hjälp att formulera sina problem och även sina egna lösningar. Terapeuter behöver alltså inte lösa några problem :) Alla föräldrar med goda relationer till sina barn kan bli deras terapeuter.

Odla skruttkompetensen! Visa att det är ok att bara vara människa ibland. Strunta i att städa fast ni ska ha gäster, skrutta runt i mysbrallor en hel dag, åk osminkad till jobbet, ät en godisbit fast det inte är lördag, osv. Berätta om dina svårigheter (välj ämnen med omsorg dock) och egna tillkortakommanden. Eller berätta om nåt tillfälle när du gjorde bort dig och hur det kändes men att det ordnade sig. Det visar barnen att människovärdet inte ligger i om man lyckas eller misslyckas, om man har städat eller stökigt, om ens kropp har skavanker eller inte.

Postat 2015-04-17 00:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hur påverkar ordningen i syskonskaran barnets personlighet?

Första barnet är ansvarstagande och lite bossig. Mellanbarnet är den med mest sociala skills och yngsta barnet blir den härligt slarviga bohemen. Är dessa fördomar sanna eller falska? Kolla den här roliga, och vetenskapligt grundade videon om hur ordningen i syskonskaran kan påverka personlighet.

taggar
..  psykologi  syskon  syskonskara  
Postat 2015-04-08 00:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Har du maximerat dina livschanser, lilla vän?

Unga idag har aldrig haft det bättre! De kan välja skola och aktiviteter efter intresse och fallenhet. De har möjlighet till högre utbildning och fina jobb på en global arbetsmarknad. De har föräldrar som är engagerade och närvarande i mycket högre utsträckning än förut. De är friare och har fler valmöjligheter än någon annan generation haft. Trots detta guldläge verkar många unga må dåligt. Siffrorna över psykisk ohälsa bland unga är oroande. Andelen unga med psykiska problem som oro, ångest eller sömnproblem har nästan trefaldigats sedan 90-talets början (källa) och självmorden bland unga minskar inte som de gör i andra åldersgrupper och antalet självmordsförsök har ökat kraftigt (källa).

Kan det höra ihop? Ja, kanske. Eller i alla fall delvis, om man ska tro psykiatern och terapeuten Håkan Andersson som jag haft förmånen att höra föreläsa.

Inför varje beslut eller valmöjlighet känner människan osäkerhet, villrådighet, rastlöshet och stress. Det är helt enkelt ganska obehagligt att inte ha bestämt sig om färdriktningen och det är lätt att fastna i ältande om valet och konsekvenserna. Först när valet är gjort slappnar vi av, och ställer in den nya riktningen efter det fattade beslutet.

Idag finns det massor av val att göra. Vilka kompisar ska jag ha? Vilka aktiviteter ska jag välja? Vilken skola eller inriktning ska jag välja? Vilken stil ska jag hänge mig åt? Vilka idoler eller band ska jag följa? Vad ska jag bli när jag blir stor? Möjligheterna är nästintill oändliga och det står de unga fritt att forma sitt eget liv och framtid. Toppen tycker många, men för andra kan det bli för mycket.

I vår individualistiska samtid ställs också krav på individerna att göra de bästa valen och skapa sina egna liv och optimera sina livschanser. De ska forma sina egna superkroppar och boosta sina karriärer. Vi läser tester, jämför och maximerar för att känna oss helt säkra på att valet blir optimalt.

Antalet valmöjligheter och pressen att alltid maximera spär på stressen. Det är alltså inte konstigt om unga känner stress, ångest, sover dåligt, har diffust ont i magen och huvudet.

Men hur hjälper vi dem ur denna allt snabbare snurrande snurr? Ta bort alla val? Färre val borde betyda mindre oro. Eller ska vi hjälpa dem leta och hitta de bästa valen? Vi vuxna veta ju mer om livet och vad som är optimalt.

Nej.

För att få bort stressen tror jag att vi måste avdramatisera betydelsen av valen, så att det blir lättare att ta beslut utan så mycket vånda innan.

Oftast är det faktiskt inte konsekvensen av valet som stressar mest utan obeslutsamheten och limbon i att inte ha bestämt sig. Att alltid ha alla möjligheter öppna genom att inte ta beslut kan göra att man ingenting får gjort och livet passerar utan att man känner att man åstadkommer något. Om man hela tiden går och väntar på de optimala förutsättningarna så sätter man livet på vänt i nånslags parentes där man inte tar några livsavgörande beslut. Följaktligen händer inget i livet heller.

Konsten att kunna ta många beslut och därmed få mycket gjort här livet handlar inte om att man är duktig på att snabbt hitta det bästa, utan nöja sig med att man inte behöver ha det bästa, men tillräckligt bra - Good enough.

Att avdramatisera besluten och visa på att de kanske inte behöver vara så livsavgörande, det är något vi vuxna kan hjälpa våra unga med. Bjud på dina egna tillkortakommanden, berätta något snöpligt, dela med dig av dina egna funderingar kring framtiden och försök sedan få din tonåring (eller unga vuxna) att börja prata och bena ut vad som är vad. Då kanske en del ångest kan lätta och stressen över de där Stora Besluten kan lägga sig. Ofta brukar man ju se saker och ting klarare bara man får sätta sina egna ord på dem. Man tvingas tänka efter och sortera sina tankar och vips så var problemet inte så stort eller lösningen uppenbar. Det är så terapi funkar.

Sist med inte minst tror jag också det är viktigt att lyssna och låta den unga själv sätta ord på sin oro och ångest. Inte flika in med goda råd och ta över samtalet. Oftast är det så att ju mer vi styr samtalet med våra goda råd och problemlösningar desto tystare blir våra barn och utan att vi märker det har de lämnat samtalet på det ena eller andra sättet. Det är så lätt att vi vuxna känner att vi ska fixa, ha bra idéer och komma med lösningar, men de allra bästa lösningarna på sina problem sitter de unga på själva. De behöver förmodligen bara tid och någon som lyssnar aktivt och kan hjälpa dem att komma framåt i sina tankar. Läs vad vad Sanna Håkansson på Familjekompetens skriver om det aktiva lyssnandet.

Till alla unga som lever med oro och ångest vill jag varmt rekommendera Linda Skugges Lilla ångestboken som jag vet hjälpt många.

Postat 2015-03-16 22:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Se mig som en "Human Being"

Häromveckan hade jag förmånen att få lyssna till Petra Krantz Lindgren som är beteendevetare, föreläsare och författare till boken "Med känsla för barns självkänsla".

Temat på föreläsningen var såklart just självkänsla, vad den gör med oss och våra barn. Att självkänsla är grunden till nästan alla de egenskaper som vi vill att våra barn ska utveckla; empati, mod, självständighet, trygghet, respekt, nyfikenhet, tillit mm.

Vad är självkänsla? Självkänsla är uppfattningen man har om sig själv och den man är. Att veta vad man går för och veta att man duger precis som man är. Läs mer här, för att får en djupare förståelse för begreppet (som ej ska förväxlas med självförtroende).

Har man en sund och god självkänsla är det lättare att våga prova nya saker, lättare att lita på andra människor, stå upp för sig själv, visa respekt för andra, utvecklas till en självständig egen person och förstå sig på andra människors känslor och situationer och även hantera svårigheter på ett bättre sätt.

Den del av föreläsningen som gjorde mest intryck på mig var när Petra pratade om vad som ger en människas självkänsla mest näring. Hon illustrerade det med en bild liknande denna.

Det yttre gröna lagret är det första vi ser hos en människa. En människas utseende och ägodelar. Petra kallar detta lager för "Human Having".

Det blå mellanlagret är vad vi ser att en människa gör och presterar, "Human Doing"  i Petras ord.

Den inre kärnan är människans tankar, drömmar, preferenser, fantasier, viljor och önskemål, dvs den "Human Being" som finns inom oss alla.

För att bygga självkänsla behövs inte fina saker, coola prylar, få höra att man är vacker eller smal. Inte heller behövs att man är speciellt skicklig på något eller får kvitto på hur duktig man är. Det som behövs är att bli sedd och uppskattad som den human being man är.

Det låter enkelt.

Men om du tänker efter så bekräftar vi ofta varandra och våra barn för de saker som vi observerar med blotta ögat. Vilken snygg klänning du har! Vad fint du ritat! Vilken cool ryggsäck du har! Vad bra betyg du har fått! Vad duktig du är! Vad fort du springer! Vad smal du är! Vilket fint hus du bor i!

Men det som alltså ger självkänslan näring är när man ser och bekräftar människan där innanför de fysiska attributen, ägodelarna och prestationerna.

Det är i sig inget fel att berömma någons prestation eller ge komplimang för att visa uppskattning. Men om man alltid blir bekräftad för sina yttre attribut eller bara ens prestationer ses och värdesätts är det lätt att tro att hela ens värde sitter i just utseende, ägodelar eller prestatationer.

Så hur gör man då för att bygga upp självkänsla hos andra och sig själv?

Villkorslös kärlek och uppskattning bygger upp en människas självkänsla och självuppskattning så att bara vara, bli accepterad som man är, ha det lugnt och skönt, ge och få fysisk närhet är viktiga ingredienser. Med villkorslös menas en kärlek som är självklar och inte kräver något i utbyte.

Självkänslan får också näring när man får ägna sig åt saker man tycker om, när man får klä sig och uttrycka sig som man vill och när man kan bestämma fritt och känner sig delaktig i sammanhang.

Att bli tagen på allvar är viktigt, men också att ta sig själv på allvar. Många av oss är väldigt måna om andra, men struntar i oss själva och tappar bort vad vi vill och drömmer om. Att reflektera och analysera var man står och styra dit man vill bygger självkänslan och man kan känna sig stärkt av att ta kontroll över sitt liv och påverka dess riktning.

När någon intresserar sig för dina tankar, drömmar och känslor känner du dig sedd och uppskattad. Att slippa bli bedömd och värderad efter prestation, ägodelar och utseende ökar känslan av att vara värdefull just för den du är.

Så fråga hur det var att måla teckningen istället för att säga "vad fint du målat". Ofta rymmer sig många tankar och idéer om världen i barns olika uttryck och när man som vuxen bara bedömer resultatet så dödar man effektivt konversationer som kan rymma både stora och små frågor. Dessutom signalerar det för barnet att resultatet är det viktiga och inte tankarna bakom eller upplevelsen att skapa.

Kommentera inte barnets klädsel eller frisyr det första du gör, utan visa hur kul du tycker det är att ses och visa intresse för barnets tankar och drömmar. En kul fråga är att fråga om vilken superkraft man skulle välja om man fick välja en. Kanske vara osynlig, kunna flyga eller vara stark som Pippi?

Barn vet inte instinktivt vad som är "rätt" och "fel" beteende alla gånger. Hjälp barnet att göra rätt och bete sig korrekt istället för att skälla och kritisera när barnet visar ett felaktigt beteende. Se till att visa att det är fel på beteendet, inte på barnet. Det är lätt att barn känner sig värdelösa om det jämt för höra att det är fel på dem. Barn måste få misslyckas och få nya chanser, utan att känna sig ifrågasatta eller behöva tvivla på föräldrarnas kärlek och uppskattning.

Hjalmar Söderbergs citat kan få avsluta

"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst."

Postat 2015-03-05 21:10 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bäckenbottenakuten

Har du fått en skada i samband med förlossningen? Eller har du nyss fött barn och känner att knipet inte riktigt sitter där?

i en video som Elin "PilatesElin" Forsell gjort får du lära dig hitta rätt teknik när du kniper. Du får övningar för att stärka upp den djupaste magmuskulaturen och övningar för säte och höft som i sin tur stabiliserar bäckenet som vidgats under gravidteten.

Videons främsta syfte är att hjälpa kvinnor som drabbats av en förlossningsskada men även att sprida kunskap om ämnet.

Övningarna lämpar sig naturligtvis för alla kvinnor som fått barn och inte bara om du har en skada.

Bäckenbottenakuten. För dig med förlossningsskador. - Trailer from Pilates-Elin on Vimeo.

Se video på Vimeo här

Postat 2015-03-05 09:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Träffa Sarah Sheppard på Stockholms Stadsbibliotek

Sarah Sheppard är expert på dinosaurier! Kom och lyssna när hon berättar om dinosaurier i sagorummet. Sarah har bland annat skrivit och illustrerat de populära barnböckerna ”Varning för köttgänget” och ”Dino ABC”. Hon kan det mesta om dinosaurier, så du kan även passa på att ställa frågor.

Dinopyssla, måla dinosaurier med Sarah och gå en klurig tipspromenad med fina priser. Självklart kan du låna hem dinosaurieböcker från bibliotekets bokbord.

14 mars 2015 alltså

Läs mer här

taggar
..  dinosaurier  Sarah Sheppard  
Postat 2015-03-04 15:31 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera