Barnsidan - Mia Althoff - på barnsidan
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Årets adventsbok är här!

Sen 2012 har Rabén&Sjögren gett ut en adventsbok med några av Sveriges bästa barnboksförfattare och illustratörer.

I år är det Emma Adbåge och Ulf Nilsson som fått uppdraget att skapa en bok med 24 kapitel att läsa varje dag i december fram till julafton.

Grisen Ruffe har hört rykten om att julen närmar sig. Om man är gris gäller det att fly ut i skogen, det har han hört. Och det gör Ruffe. Vilken tur att han träffar på katten Kss-kss som kan det där med överlevnad. Tillsammans flyttar de in i ett övergivet torp i skogen, där redan mössen Andersson och Pettersson bor. Djuren bestämmer sig för att ställa torpet i ordning och skapa en överdådig jul. På självaste Luciadagen dyker en gruffande vildsvinsfru Vilda upp. Ruffe blir blixtkär! Och med Vilda kommer också en hel rad vildsvin i olika storlekar.

Kolla bildspelet från @kalasdags

Köp på adlibris - skynda för ibland hinner de ta slut!

Läs om tidigare års adventsböcker.

taggar
..  adventsbok  
Postat 2017-11-16 09:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Paddington är tillbaka!

Äntligen är den übergulliga teddybjörnen Paddington tillbaka!

Uppföljaren Paddington 2 har premiär 10 november (2017) och handlar om Paddingtons önskan om att ge faster Lucy som fyller 100 den perfekta presenten - en bok från herr Grubers butik.

För att ha råd med presenten behöver Paddington ta en massa märkliga jobb och när boken märkligt nog försvinner blir det upp till Paddington och hans nya familj, familjen Brown, att hitta skurken som verkar vara en mästare i förklädnad.

Det ska bli spännande att se hur väl uppföljaren plockar upp trådarna från den första filmen och även se Hugh Grant göra en av huvudrollerna. Paddingtons röst görs på engelska av Ben Whishaw och på svenska av Nassim Fakir.

Se trailer på Paddington 2

Boka biljetterna till Paddington 2 här

taggar
..  
Postat 2017-10-24 10:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Barnvänliga Mumin Kaffe öppnar i Sverige

När finska TV-programledaren Sanna Kiiskis son var svårt sjuk i cancer tillbringade hon mycket tid med honom på barnsjukhus. Hon började tänka på att det inte fanns några barnvänliga caféer i Finland och att barn inte riktigt är välkomna på restauranger och caféer. Så föddes så småningom idén att starta en cafékedja i Tove Janssons anda och med inspiration från Mumintrollens värld som skulle välkomna såväl barn som vuxna.

- Jag utgick från Tove Janssons tankar i boken Det osynliga barnet, om flickan som har så dåligt självförtroende att hon blir osynlig ända tills Muminmamman ger henne uppmärksamhet, berättar Sanna Kiiski.

Sanna kontaktade Bulls Licensing som har familjen Janssons uppdrag att licensiera ut varumärket Mumin och fick så småningom rättigheterna till Mumin Kaffe.

För mindre än ett år sedan öppnade Sanna Kiiski det första MuminKaffe-caféet i Helsingfors. Idag finns fem Mumin Kaffe-caféer i Finland, det första har slagit upp portarna på Österlånggatan i Gamla Stan i Stockholm och många fler är på gång, både egna och på franchisebasis.

Idag består kedjan av sex caféer och expansionstakten är hög. Alla har öppnats sedan december 2016, så tempot är högt.

- Mumin är ett känt och älskat varumärke i stora delar av världen. Jag började med att starta verksamheten i Finland. Nu ligger fokus på etablering i Sverige, övriga Norden och Baltikum och sedan resten av Europa och några väl utvalda länder i Asien.

I Mumincaféerna kliver man rakt in i Mumindalen och får en fikastund där barnens behov står i centrum och där personalen ser barnen och alltid serverar dem först. Porslinet, inredningen, figurerna - allt är hämtat från Mumintrollens magiska värld. I cafédelen på Mumin Kaffe finns en liten butikshörna där man kan köpa koppar, t-shirts och andra Muminsaker. All inredning är nordisk och caféerna erbjuder även bord och stolar i barnstorlek, klätterväggar, myshörnor och gungor - och förstås mängder med böcker.

- Vi vill främja läsning för barnen istället för skärmtid, säger grundaren.

Kolla in webbsidan

Är du lika tokig som jag i muminmuggar (Hand upp alla med fler än eh.. 10 muminmuggar!) så vill jag även tipsa om fina sidan muminmuggar.se. De erbjuder ett inspirerande sortiment av muminmuggar men även har skålar, bestick och dekorationer med muminmotiv. Och just nu säljer detta års vintermugg - så fin! Hög jagvillha-faktor

Postat 2017-09-29 15:34 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Quickfix för att fixa skolan?

Utbildningsminister Gustav Fridolin har hånats rätt rejält för sitt löfte inför valet om att fixa skolan på 100 dagar. Han och partiet har sedan dess försökt förklara att man inte alls menade att få det låta så enkelt. Att förändringar i skolan tar tid, det är en trög organisation osv får man nog acceptera på ett generellt plan. Detta är något före detta utbildningsminister Jan Björklund varit med om och sett.

Under alliansåren 2006-2014 sjösattes många nya reformer och förändringar i skolan, bland annat en ny läroplan, nytt betygssystem och betyg i tidigare årskurser. Trots det var PISA 2012 katastrof, nedgången i resultaten i läsförståelse, matematik och naturkunskap fortsatte och Sverige hamnade lägre än snittet i OECD-länderna. Men till nästa gång PISA genomfördes 2015 hade faktiskt trenden brutits, resultaten vände uppåt och de flesta experter och tyckare kunde nog ändå hålla med om att många av de åtgärder som gjorts nu börjat ge resultat och fortsätta förbättras framöver.

Så det tar lång tid för att systemändringar ger resultat. En vanlig metafor är att det tar tid att vända en stor oljetanker på väg med fel kurs..

Men det verkar faktiskt som det finns en enkel och billig metod för att förbättra elevers prestationer och resultat i skolan.

Skolgympa!

Ja, du läste rätt. Med idrott varje dag kan skolresultaten - speciellt för pojkar - förbättras markant.

"Daglig idrott är en möjlighet att lyfta en genomsnittlig skola till en högpresterande skola" - Jesper Fritz

Idrott varje dag ger bättre betyg

Jesper Fritz är läkare och har forskat inom klinisk och molekylär osteoporos vid Lunds universitet. Han har utgått från datamaterial insamlat i det sk Bunkefloprojektet och analyserat slutbetygen från elever som gick i nian mellan 2003 – 2012 och som har haft 40 minuter idrott varje dag sedan första klass.

Resultaten visar att pojkarnas betyg ökade med i genomsnitt 13 poäng (i det dåvarande betygssystemet) och sju procent fler av pojkarna kom in på gymnasiet.

Tidigare studier från Bunkefloprojektet har visat liknande resultat. 2012 presenterade Ingegerd Ericsson en avhandling i pedagogik där hon konstaterar att den extra idrotten gjorde att 96 procent av pojkarna blev behöriga till gymnasiet. I kontrollgruppen, som haft skolidrott som vanligt, blev 84 procent av pojkarna behöriga. För de flickor som haft extra idrott var 97 procent behöriga till gymnasiet jämfört med 95 procent av de flickor som bara hade två idrottslektioner i veckan.

Vad har idrott med intellektuella prestationer att göra?

Att fysisk träning förbättrar minnet och att till och med hjärnstrukturen förändras har man sett i undersökningar på vuxna. Möjliga orsaker kan vara att blodflödet till hjärnan ökar eller att koncentrationsförmågan stärks. Det finns studier på barn som visar liknande resultat.

Konditionen verkar också vara avgörande för fler av hjärnans funktioner, som att kunna reglera känslor och att koncentrera sig. God kondition gör det också lättare att somna.

Om detta har psykiater Anders Hansen skrivit en mycket uppmärksammad bok - Hjärnstark där han utvecklar resonemang som man i korthet kan lyssna och titta på här.

Flickor gagnas också av mer skolidrott

För flickor går det inte att se något större skillnad i betyg för de som haft mer idrott. Jesper Fritz menar att en trolig orsak är att flickorna har betydligt bättre betyg än pojkarna även utan daglig idrott i skolan. Men flickor skulle ändå gagnas av mer idrott på schemat. Jespers avhandling har också tittat på hur benmassa och muskelstyrka påverkas hos elever som haft daglig idrott i skolan och det visade sig att den gruppen har högre benmassa och bättre muskelstyrka. Effekten är starkare bland flickorna än bland pojkarna och effekten ser ut att hålla i sig även efter puberteten då kroppen genomgår stora förändringar.

taggar
..  
Postat 2017-08-25 10:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Åhh, nej inte matte som är så tråkigt..!

Kämpar ditt barn med matten i skolan? Eller tycker hen det är schemats tråååkigaste ämne? Och matteläxorna som ständigt leder till frustrerad gråt och ilsken tandagnisslan?

Ni är inte ensamma om detta! Jag vet många som tycker matteläxorna är pest och att all press kring dem förstör stämningen hemma.

Kanske man själv tyckte matte var rätt svårt i skolan och har nu svårt att hjälpa sina barn med läxorna, eller så har man helt enkelt glömt bort hur det nu var med hypotenusan och kvadratroten. Då blir det ju ännu svårare.

Mattias Ribbing och Per Sundin har i en ny bok - Fatta matte - försökt ta fasta på den här matteångesten som många känner. Författarna har tagit fram en ny och rolig metod för att lära både dig själv och dina barn matematik. Hela vägen från grundläggande räkneregler upp till avancerad gymnasiematte.

I det här youtubeklippet kan du bland annat se hur du lär dig multiplikationstabellen

I klippet berättar Mattias om flera exempel ur boken.

00:17 Enkel visualiseringsövning för att greppa sinus och kosinus

03:01 Från knappt godkänd i matte till framstående forskare

05:43 Vem har nytta av en ny metod för att lära sig matte?

08:29 Ett plus ett blir INTE två

09:42 Gå från nybörjare till att rätta Einsteins formel E=mc2

10:47 Ny teknik för att snabbt lära in multiplikationstabellen

Samma information finns även som ett avsnitt (#35) i Mattias Ribbings podcast (ladda ner/lyssna här)

Boken Fatta Matte kan du köpa på Adlibris

Mattias Ribbing & Per Sundin: Fatta Matte

Som ungdom blir boken den nyckel som hjälper dig att knäcka de svåra nötterna i matematikstudierna. Som vuxen får du chansen att effektivt ta igen det du missat och dessutom få ett fungerande och roligt sätt att hjälpa barnen med läxorna. Är du redo för ökad kunskapstörst, mer självständigt tänkande och hjälp i att ta de rätta besluten? Det är dags att äntligen fatta matte.

Läs mer och köp

Psst - här finns ännu fler tips på böcker som kan underlätta för ditt barn i skolan eller för dig som förälder som vill hjälpa ditt barn på bästa sätt med skolarbetena.

taggar
..  
Postat 2017-01-31 17:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lite tankar om skolavslutningar, betyg och vad som är viktigt

Som många andra skolbarn har mina barn haft skolavslutning denna vecka och har nu välförtjänt sommarlov. Min stora tjej avslutar nu nio år i grundskolan och det är ett stort ögonblick för henne och minst lika stort för oss föräldrar. Det var ju inte så länge sen hon föddes, lärde sig krypa, lärde sig gå, fick en lillebror, började på förskolan, lärde sig hoppa hopprep, började skolan och ... ja ni vet. Åren går och allt det där. Men nu är vi plötsligt vid den här stationen och nio års skolgång i grundskolan ska avslutas. När man pausar livet så här blir två saker tydliga. 1. åren går så rasande fort och 2. bästa sättet att ta tillvara på allt är att stanna upp och vara tacksam (och försöka visa det).

I går var vi på Filippas skolas avslutningsceremoni och mångas fina resultat hyllades. Hon med högst betyg fick hålla tal, priser och diplom delades ut till bästa kompis osv och många imponerade med fina musikaliska framträdanden (gåshud flera gånger!). Men det som verkligen fastnade var rektorns tal om att det enda man kan kontrollera är sin egen ansträngning. Det gäller inte bara i skolan, utan hela livet. Det går inte att kontrollera hur andra reagerar eller vilka betyg man får, det får man försöka släppa taget om. Vad man kan styra och kontrollera är sin egen insats/ansträngning och det är det som borde hyllas och som förälder vara stolt över.

Jag är så galet stolt över hennes målmedvetenhet, vilja och allt arbete hon lagt ner på skolan, och det är skönt för henne att hon nu fick kvitto på det i form av fina betyg.

Det har varit ett år fullt med prat om betyg och fullt fokus på gymnasievalet och det är så lätt att ryckas med och vilja att ens unge ska "lyckas", dvs få bästa betygen. Men jag går tillbaka till rektorns tal; det enda man kan styra över är sin egna insats och ansträngningar. Som förälder är det viktigt att hylla och uppmuntra värdet av slit och ansträngningar och inte bara fokusera på prestationer och betygen. Det är så lätt att en människas hela värde kokas ner till en bokstav (eller en siffra) när man stirrar sig blind på provresultat och betyg.

Jag tänker på alla de som kämpar med svårigheter, ohälsa, stök hemma, mobbning och annat som hör till livets berg- och dalbana och tänker att de måste kämpa så himla mycket mer än många andra och att det borde hyllas minst lika mycket som att få A i alla ämnen.

Glad sommar!

Postat 2016-06-10 17:09 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Till framtidens programmerare

Kodning och programmering är hett! Artisten Robyn är frontfigur för Teklafestivalen som vill få fler tjejer att börja intressera sig för teknik och programmering. Det talas bland politiska partier och opinionsbildare om hur viktigt det är att barn tidigt lär sig programmera och regeringen har bett Skolverket ta fram en ny strategi för att få mer programmering på schemat. Det ordnas kodstugor och barnhack runt om i landet och det sjuder i makerstudios och spelverkstäder. Det som förut var nördigt är idag ganska coolt.

När det inom en snar framtid kommer saknas 1 miljon programmerare och it-kunnigt folk så kommer kunskaper om datorer, internet, kodning och programmering även att vara hårdvaluta på arbetsmarknaden.

Och som talesättet går - "det som krokigt ska bli ska böjas i tid" - så kan du som förälder hjälpa ditt barn genom att väcka ett intresse som kan komma till mycken glädje och nytta framöver.

"Datorer och kodning - lekande lätt" en bok av Rosie Dickins

cover_LTF computers and Coding_SWE.indd

En interaktiv introduktion till informations- och kommunikationsteknologi för barn mellan 9 och 12 år. I boken förklaras hur en dator funkar, varför den gör som den gör och i boken finns också en första guide för att komma igång att skapa egen kod som styr datorn. Datorer och kodning inneåller massor av flikar att lyfta på för att hitta mer fascinerande fakta och roliga uppgifter, allt fint förpackat i färgglada bilder och lättssamt språk.

Läs mer och köp på adlibris.se

Code Monkey

En spel- och lärmiljö där barn, helt utan förkunskaper, lär sig koda i ett riktigt programmeringsspråk.

Finns för hemmabruk, men är också (eller kanske mest) tänkt för barn i skolan.

QuirkBots

Quirkbot är en svensk uppfinning och koncept för att stimulera barn att lära sig om mekanik och fysisk programmering av egenkonstruerade robotar. Man får testa, göra om, testa igen, modifiera, bygga till, testa igen och så vidare till man har konstruerat en helt egen robot! Quirkbot är lika mycket en leksak som ett läromedel. Företaget bakom Quirkbot håller också seminarier och träffar för att berätta om Quirkbotarna och tänket bakom. I somras fanns Quirkbots att testa på Tom Tits där jag fick vara med och pröva. En i sällskapet lyckades bygga den här otroliga manicken!

Fram till nu har Quirkbots inte gått att köpa, men snart släpps de även för konsumentmarknaden. Här kan du förbeställa.

Barnhack

Internetstiftelsen I Sverige (IIS / .se) ordnar sk. Barnhack där barn från ca 7 år får prova på att programmera och bygga egna små spel i Scratch. Kurserna är väldigt populära och platserna få. Anmäl dig till nyhetsbrevet för att visa ditt intresse och få info om när nästa barnhack är. Om man inte bor i närheten eller inte har möjlighet att gå på ett lärarlett barnhack kan man själv gå igenom samma material och köra kursen på distans.

Här är youtube-videos

Barnhack! Kom igång med Scratch

Barnhack! Fortsättningskurs i Scratch - Havet är djupt 

Böcker att ladda ner och följa steg för steg

Grunderna i Scratch

Scratch introduktion till objektorienterad programmering

Mer tips!?

Fyll gärna på med tips (i kommentar nedan) på roliga och lärorika leksaker, webbplatser, appar eller annat som främjar barns lust att skapa, koda, testa, hacka och lära sig mer om programmering, teknik och datorer.

Postat 2016-05-19 01:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Prata med barnen om mens, kroppshår, svett, finnar och pubertet? Inga problem!

Ibland kan det känns lite jobbigt eller pinsamt för barn (och vuxna) att prata om puberteten, men eftersom övergången mellan barndom och vuxenliv är en omvälvande och förvirrande period så är det bra att prata med sina barn om vad som händer i kropp och knopp under puberteten. Här finns en bra text om vad som händer i puberteten.

Norska NRK (Norges motsvarighet till SVT) har gjort en helt underbar serie om puberteten. Inslagen har en humoristisk ton, men är fulla med fakta och saker som är bra att veta. Här avhandlas ämnen som hur brösten utvceklas, mens, hur könsorganen växer och förändras, kroppsbehåring, svett, finnar, målbrottet och mycket annat spännande som händer i kroppen.

För de som har svårt med norskan så är klippen nedanför översatta till engelska.

Del 1: Hur startar det?

Del 2: Bröst

Del 3: Penisen

Del 4: Kroppshår

Del 5: Tillväxt och målbrottet

Del 6: Vaginan och mens

Del 7: Svett och finnar

Del 8: Varför kommer man i puberteten?

taggar
..  bröst  finnar  hormoner  NRK  pubertet  snart få mens  svett  tonår  
Postat 2016-02-12 11:21 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vad gör du om ett barn sätter i halsen?

mama.nu har man kunnat läsa om Alexandra som förlorade sin dotter Nova i en kvävningsolycka. Att Nova dog är en väldigt sorglig och tragisk utgång på en händelse som händer väldigt snabbt och kan drabba vem som helst. Varje år dör ungefär 3 barn till följd av kvävning. För något år sedan dog ett barn på en förskola efter att ha satt mat i halsen, trots att personalen försökte göra fria luftvägarna och göra första hjälpen.

Det finns ett par saker man kan göra för att minska riskerna för att minska riskerna för att barnet sätter i halsen:

  • Plocka undan små föremål hemma. I nya situationer och på platser som är nya så ta som vana att scanna av efter små saker som ditt barn kan tänkas sätta i halsen. Många kvävningsolyckor sker på platser bland mycket folk, där föräldrarna kanske brister i uppmärksamhet.
  • Anpassa matbitarnas storlek efter vad barnet klara. Skär alltid korvbitarna, köttbullar och cocktailtomater tvärs över, som halvmånar. Just korv är viktigt att ge i små bitar för det suger sig lätt fast i luftvägarna.
  • Var extra försiktig och uppmärksam om barnet är förkylt och luftvägarna är mer slemmiga. Om barnet hostar till är det lätt att de i stället andas in maten.
  • Rörelse och något i munnen är alltid en dålig kombination. Man ska t.ex inte låta barn springa eller hoppa runt med tuggummi eller godis i munnen. Barn ska inte ha munnen fulla med popcorn eller snacks om de dansar disco på kalas eller liknande.
  • Mata inte ett trött barn utan att kolla att barnet sväljer och har munnen tom innan det somnar. Barnets mun kan verka liten men eftersom gommen är hög kan mat klibba fast där, mat som sedan kan falla bakåt och fastna.
  • Låt aldrig barn i baksätet eller i vagn äta ensamma utan uppsikt! Om de sätter i halsen kan de varken hosta eller skrika och uppmärksamma de vuxna som sitter i framsätet eller går bakom vagnen.
  • Behöver barnet äta i bilen, så sätt dig bredvid och servera mjuk mat som t.ex risifrutti, yoghurt eller mosad banan. 
  • Ge aldrig tuggummi eller godis i bilen!

Om olyckan är framme och barnet satt i halsen

När olyckan är framme gäller det att vara förberedd och veta hur man gör. Det bästa är att gå kurs där man får träna praktiskt på dockor, men man kan lära sig mycket genom olika appar och instruktionsfilmer.

Vad gör man då?

Om barnet hostar och försöker andas är det ett gott tecken. Låt barnet själv pröva att få upp det som fastnat. Ingrip inte om det finns kraft i hostan.

Om barnet slutar hosta eller du märker att något fastnat fast barnet är tyst så måste du agera snabbt för att göra luftvägarna fria igen. I den här text kan du läsa mer ingående hur du räddar ett barn från att kvävas.

Här kan du kolla på en instruktionsfilm som visar hur man kan rädda livet på ett en bebis och barn som satt i halsen och inte kan andas. Örjan Ahl från Securitas Brand & Räddning visar på dockor hur man gör - titta och lär dig hur du kan rädda liv om olyckan är framme!

Om ett barn sätter i halsen och får svårt att andas gäller det att agera snabbt. Örjan Ahl, från Securitas Brand & Räddning, visar åtgärderna vid luftvägsstopp.

Posted by Securitas Sverige on Monday, May 4, 2015

Målet är att tömma lungorna på luft och därmed trycka upp det som fastnat. Kom ihåg att ringa 112 om du efter 3 serier med 5 ryggslag och 5 bröstslag inte får bort stoppet innan du försöker igen. GE INTE UPP - fortsätt hjälpa barnet till ambulans är på plats.

Om barnet tappar medvetande - börja med hjärt-lungräddning. Det kan du läsa mer om här!


Läs mer här

Artikel på aftonbladet.se

Artikel på familjeliv.se

Här kan du ladda ner en affischer och foldrar med illustrerade instruktioner för att livrädda barn i olika situationer. De är tänkta att finnas på alla förskolor, BVC, MVC, vårdcentraler, öppna förskolor, familjecentraler och hemma hos barnfamiljer.

taggar
..  
Postat 2016-02-02 21:46 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Självklart att tacka ja till HPV-vaccinet

När man inte vet är det ofta bra att ta det säkra före det osäkra. I ämnet HPV-vaccinering verkar många tycka att det "säkra" alternativet är att avstå vaccinera, men jag hävdar att "ickebeslutet" i den här frågan ska vara att vaccinera. Inte att låta bli.

Låt bara bli att HPV-vaccinera ditt barn om du är påläst och dessutom förstår att du tackar nej till att minska risken för att ditt barn får livmoderhalscancer. I framtiden kan ditt barn få livmoderhalscancer för att du lät bli att vaccinera. Känn efter hur det skulle kännas att du sagt nej till ett skydd som skulle skyddat ditt barn mot en potentiellt dödlig sjukdom.

Läs mer om livmoderhalscancer här och här

Mer än 98 procent av alla fall av livmoderhalscancer orsakas av ett mycket vanligt virus som heter humant papillomvirus, HPV. Viruset sprids via sexuell kontakt. Det är mot varianter av detta virus som HPV-vaccinet skyddar! Vaccination tillsammans med regelbunden gynekologisk cellprovtagning i åldrarna 23-59 år ger ett mycket gott skydd mot livmoderhalscancer (källa: cancerfonden).

Det finns många hemska berättelser och rörande vittnesmål från familjer och flickor som anser sig drabbade av biverkningar efter HPV-vaccinering. Medier (som t.ex Sveriges Radios Kaliber) vill gärna lyfta dessa fall, det är utan tvekan bra och rörande historier. Men det är oansvarigt att lägga fram detta som tveklösa fakta, när sanningen är att inga dödsfall eller kroniska biverkningar kunnat kopplas till vaccinet!

"Den europeiska läkemedelsmyndigheten var ovanligt tydlig i rapporten som presenterades i november: Vaccinet har inte de påstådda biverkningarna men förebygger många dödsfall i livmoderhalscancer." Maria Gunther DN 22/1-16

Ensidig vetenskapfientlig propaganda med syfte att sprida rädsla och konspirationsteorier hör inte hemma i tablån på Sveriges Radio!

Och riktigt läskigt blir det om man tänker på att vilseledande fakta och vinklade reportage kan öka risken att föräldrar, med sitt barns bästa för ögonen, avstår att skydda barnen från cancer. Föreningen Vetenskap och folkbildning menar att den sortens journalistik "skulle i förlängningen även kunna leda till ökade dödstal i livmoderhalscancer".

taggar
..  HPV  HPV-vaccin  vaccin  vaccinering  
Postat 2016-01-27 12:42 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera