Barnsidan - Är du go eller?
Meny

Livet enligt Lotta

Här ligger Lotta Lagerberg Thunes krönikor. (arkiv)

Är du go eller?

Det är änna så gôtt Göteborgskt. Låter kolligt härligt och så flanigt så man nästan dör.
Skall man skämmas över sitt ursprung eller stolt posera runt med kraftig dialekt med stark accent av göteborgska? Det är frågan om det.
Men nu nalkas semester och det finns aningen många som är sugna på både den gröna kaninen med alla dess trevligheter som bjuds där på Liseberg eller det härliga Kisskalaset alias Göteborgskalaset som bjuder på Kållebös aktiviteter nere vid hamnen. Hur go är inte den dá! Det skummar utav ölet…bara på skôj skepp o hôj…
För mig får man gärna skämta om Göteborgska ord och dialekt, men snälla gör det åtminstone rätt då för gud skull. Så fort man reser ut i landet kommer någon tjomme med en apart dialekt och säger,

”Är du go eller?”

Och det låter ju mysigt gulligt, men det betyder att man är go i huvudet. Alltså för att vara övertydlig dum i huvudet, så det är inte alls härligt mysigt göteborgskt.
Lite tyket stod det en helt underbar krönika i GP för ett tag sedan. En härligt ironisk krönika som omnämnde Göteborg som en blöt överkörd katt, värre än Borås. ”Om man inte flyr utomlands flyr man åtminstone till Stockholm för här kan man ju inte bo” skrev den där ljuvliga Vallgren.
Folk blev så upprörda och röjde runt med diverse insändare. Sluta Tjôta tänkte jag. Det blir himmel och pannkaka när någon kritiserar vår goa, goa stad.
Såhär bäst-före-sommarsäsongens semester stök och bök gör jag lite reklam för er som inte besökt den goa, goa staden Götlaborg och sticker hål på alla fördomarna. Jag kan för all del vara er reseguide för en kort sekund och berätta om angenäma Göteborg, som ni bör besöka omedelbart. Okaj! (Som Harald Treutiger brukar säga.)

För ni som inte visste brukar västkusten kallas även för bästkusten och inte undra sa flundra det, då det doftar av tång och salta räkor liksom salta bad bland de pittoreska fiskarsamhällena. Vem vill bada i bräcktvatten räck upp en hand nu?

Båtar stora som små kan bli sommarens värsta penisförlängare här i Götet, men strunt samma alla har väl någon gång raggat bland seglareliten på Marstrand.

Så har vi förstås Feskekörkan det så klart att det är tämligen generande att berätta att gatan stundtals presenterar folk med lackväska med ändå.

Trampa- kaj-dojor bär halva medelklassens medelålders män i Göteborg och tillhörande Pelle P jacka åtminstone de som bor nära havet. Sedan är Göteborg en av det mest segregerande städerna i hela Sverige, men det går vi inte in på för det är inte så smickrande förstås.

Jojomensan, det rosa görgoa rullande tivolit med gröna kaniner all over kan man äta svindyra våfflor med sylt och grädde på, med tillhörande en miljard getingar som ilsket surrar omkring så man får trycka i sig våfflan fort serru, för att sedan jaga småbarn som oftast drabbas av en tämligen snabb sockerchock efter att ha jagat i sig våfflan för att slippa de randiga kräken. Ändå skall man som Göteborgare äta den där våfflan varje år serru.
Och nu har vi också Universeum med läskiga ormar som är bra för dem med stående fobi.
Vissa tycks tro att alla i Göteborg talar som Loket ”elva miljoner till Balltorp. De va la roligt dá!” Go och gla kexchoklad! De va la skôj å så kan la du rulla på löckohjulet du med Britta lilla, hej på dig det la roligt da, hej hej conny ray och hela den biten. Är inte det flanigt så säg. Flane betyder töntigt för er som inte visste.
Åh, nej det är inte sant att folk talar som Leif ”Loket” Olsson. De som bor på finare adresser lägger an en PG Gyllenhammar dialekt med nasalare stämma.
Solklart tycker jag det är tramsigt om man som Göteborgare flyttar till Stockholm och plötsligt är livrädda för att uttrycka sina göteborgska öÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ
Istället försöka en del apa efter någon slags fånig rikssvenska eller pratar för tok för mycket överdriven stockholmsk dialekt. Liksom bräker om ni förstår vad jag menar.
Bösigt sa någon om Göteborg. Jag är stolt över mitt Göteborg. Kålle bös får någon annan vara.
Visst det är klart att det låter ju lite korkat kanske att döpa om bambamaten till Göteburgare för att skoja till det. För ni som inte vet var det är så där det en blek tjock svettig falukorv skiva i hamburgebröd
Skitäckligt om jag får tycka. Men Karlstad, Örebro och någon lite ort i Skåne har säkert också något käckt namn på deras mat i barnbespisningen.
Bamba = smeknamn för barnmatsbespisningen alltså.
Sedan så låter det kanske lite flanigt att säga att någon är måcklig (=lyckans ost.) Ni förstår ju själva att här krävs lexikon för att hänga med.
Sent om natten är vi rätt många som gillar att möla i sig korv vid Pölsemannen. En Pucko (Galna kosjukan mjölk + chokladpulver) och en halv special(korv med bröd och mos) Och on the top of the line västkustsallad och ketchup (giack…)
Härligt Göteborgskt blir det här faktiskt med ett starkt förankrat Stockholms komplex kan jag det till trots rekommendera en vecka här i soliga goa, goa Götlaborg. Sveriges framsida.
Göteborg är så mycket mer än Feskekôrkan och Liseberg. Jag har till exempel nästan bott granne med bröderna Herrey när jag var liten. Spårvagnar är exotiskt och vi har tydligen flest gangstergäng per capita det är liksom här det händer (åtminstone på Hesingen)
Vi är glada och hälsar i affären och tränger oss sällan i rulltrappan och slö går, flanerar på Avenyn, vår paradgata.
Och sedan har vi faktiskt Gothia Cup”We are the world, we are the children trall-la-la”
Och dessutom står nu kära turister Trädgårdsföreningen i sin blomsterprakt och glassarna är till salu i varenda kiosk. Uteserveringarna serverar billigt rödtjut och solen gassar bakom mina solglasögon och alla verkar rörande överens om att solen värmer och tar bort det kalla hos oss människor.
Är det inne med blommigt i år så har alla blommiga klänningar på sig, för i Götet kör vi samma och är grymt homogena. Det är okej bara vi inte blir jämförda med Borås!

SPRÅK PARLÖR

Att klippa ut inför semestern i Göteborg


Är du go eller = Är du dum i huvudet

Flane= tönt

Måckligt= lyckans ost

Tyken= uppkäftig

Bösigt= brötig stillös

Kållebös= personifierad stillös person (Kan inte prata efter tre öl utan säger öööööööööö och rapar till exempel finns några sådana på Kisskalaset)

Möla=Äter för att det är gott

Göteburgare= hamburgare med en falukorv skiva på

Halv spece= korv med bröd och mos

Lycka till!

Tack alla ni som läser/läst mina krönikor på Barnsidan.se

Nu tar den desperata hemmafrun time-out och återkommer med ny text i augusti...

Skön sommar! kram Lotta

Inlagt 2008-06-24 10:31 | Läst 18906 ggr. | Permalink
Kategorier:
Resor & Äventyr 


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugo med siffror i fältet här

Mats Gustafsson (2017-04-04 20:51)
Längre norrrut betyder flane någon tafatt och dum


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook