Barnsidan - Håll ut, snart är coachtrenden över
Meny

Livet enligt Lotta

Här ligger Lotta Lagerberg Thunes krönikor. (arkiv)

Håll ut, snart är coachtrenden över

Vem är hon Mia Törnblom egentligen? Den där glada blonda söta tjejen som verkar sitta inne på alla de rätta svaren gällande personlig utveckling. Enligt henne kan man till och med skratta sig igenom alla sina bekymmer och besvär. Hon kan coacha alla människor oavsett kön, ålder eller yrkesgrupp.
Är hon psykolog, terapeut eller kanske rent av bara en glad coach?
Eller vem är hon egentligen?
Mig veterligen har hon haft ett riktigt tufft förflutet och med all respekt för hennes erfarenheter kring det, men räcker verkligen det för att coacha alla sorters människor inom alla områden?
Det känns som hela samhället håller på att förenklas för vi har inte tid att reflektera ta ett steg åt sidan. Så vi gör det busenkelt sätter ett plåster på såret så läker det fint ser du! Men gör det verkligen det för alla?

Jag försöker ta reda på vem hon är mer en den där tjejen som rest sig upp från avgrunden men genom att läsa på hennes hemsida finner jag inte svaren som jag letar efter.
På hemsidan står det att hon föreläst i nio år om självkänsla. Var har hon lärt sig allt? Vem är hon tjejen med Colgate smilet?

I teve coachas det på varje kanal. Vanliga hederliga privat personer fläker ut sina inre liv på smaskig bästa sändningstid. I en salig blandning av värsta grannfejder, göra-om-mig-program, byta-gubbe-program, ensam- mamma – söker-ny-gubbe-program och nu samtal tillsammans med gurun livscoachen Mia Törnbloms program.
Ursäkta, men hur ”light” får det lov att bli!

Den sociala porren verkar breda ut sina vingar ordentligt inom diverse områden kring den vardagliga sfären och det tycks aldrig ha något slut.

Vem är hon egentligen som sitter där i fåtöljen på teve 3 och slänger ur sig ena flosklerna efter de andra med hjälp av olika knep och slogans som känns tagna från amerikanska populärpsykologiska böcker som andra livscoacher skrivit. De rapas upp ur en stundtals flabbandes mun.

Hon verka tycka att det mesta är as-coolt - som till exempel att en kille med dåligt självförtroende har en fru med ett mycket bra självförtroende, men som har valt killen trots det taskiga självförtroendet, men det kan man lätt som en plätt bota bort med en apbra metod a´ la Törnblom.
Allt du behöver göra är att säga tre positiva saker om dig själv varje dag istället för att trycka ner dig själv. Visst är det häftigt att tänka positivt?
Ja, man behöver ju inte ens vara hobbypsykolog för att kunna hitta på det där att säga.

Men vilka är människorna som vill delge svenska folket sina privata problem?
Är det dem som fick nej till medverkan av Expedition Robinsson eller är det helt enkelt så att man vill synas i teve och det gör man till vilket pris som helst.

Hon lägger visst orden i munnen på de vilsna själarna ibland och tycker så mycket att hon glömmer bort att lyssna in och känna av vad personen egentligen ifråga verkligen försöker att säga.
Och så flamsas det och skrattas lite till för tjo vad det är viktigt med humor när man talar om personlig utveckling.

Hon plockar vidare lite här och lite där med olika exempel från personer som lyckats med sin personliga utveckling från andra livscoacher. Inslag med Bill Clintons coach från USA visas också i ett av programmen och han har minsann coachat andra kändisar som till exempel prinsessan Diana. Men det hela känns fortfarande SÅ ytligt.

Mitt i allvaret kommer nya små gapskratt in för det är SÅ viktigt att det ska vara roligt, liksom solsken hela dagen tillsammans med Mia och René. Det ska vara kul när folk berättar om sitt tvångsmässiga beteende tral-la-la-la.

Sedan efter pausen får ni träffa Lasse förstår ni. Lasse som mår så dåligt. Varför mår Lasse så dåligt? Det skall ni strax få veta och vips när Lasse berättat blir Mia som trollfen i Askungen igen. Hon trollar fram nya visdomsord hela tiden och kommer med kanon lösningar.
Lasse ser förvirrad ut när Mia frågar hur det känns och han vet inte riktigt vad han skall svara. Då svarar Mia själv på frågorna. Publiken applåder och Nyberg och Törnblom fortsätter pladdra på med flera klyschor och nya käcka övningar att träna vidare på hemma. Jag ser fortfarande att Lasse är ambivalent och ser fortfarande förvirrad ut.

Mia avslutar med några ytterligare väl valda visdomsord och hon verkar faktiskt ha svaren på det mesta.
Hon är som ett lyckopiller den där Mia, som vilken fantastisk idéspruta som helst. Ge dig själv beröm och tyck om dig själv det är också coolt. För tänk att livet kan vara så plättlätt.

Lite mer vetenskaplig grund och mer faktabaserad kunskap med tyngd bakom sig i sådana här program hade kanske varit önskvärt, då det hela känns super ”light” och innehållslöst.
Kanske är det inte det som upprör mig mest utan de facto att vanliga människors bekymmer hängs ut i teve och blir någon slags smaskig pannkakssmet som andra kan vältra sig i. Det finns ingen större substans i programmen utan lättvindiga lösningar på de problem som belyses av förvirrade människors berättelser som kommer rakt ur hjärtat.

Vilsna människor är sårbara och behöver vägledas på ett betydligt proffsigare och seriösare sätt. Kanske är jag helt fel ute. Om det är så att personerna som ställer upp i programmen faktiskt är nöjda och belåtna och kanske har fått med sig något som de anser är bra. Mig veterligen är bräckliga personer ganska följsamma och vidöppna och då är det lätt att hänga med på sådant som man i slutfasen inte alls kanske mådde bra av. Så frågan är om det kanske är Mia själv skulle behöva coachas lite?
Eller vad säger du?

 


 

 

 

 

 


Inlagt 2007-12-03 09:02 | Läst 4407 ggr. | Permalink

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook