Grönärtsoppa
Publicerad: 2004-05-29
3-4 portioner
1 påse frysta gröna ärter (ca 600 gram)
1 "kula" vitlök eller 2-3 klyftor
0,5-1 liter vatten.
2 teskedar smör, olivolja eller annat gott matfett
buljongtärning eller fond
lite redning
Häll ärterna i en gryta, häll på vatten så att det nästan täcker. Grovhacka vitlöken och lägg i den med. Ta också i buljongtärning/fond, jag brukar ta lite "Mörk ox" och lite "kyckling". Koka upp och låt koka 5-10 minuter tills ärtorna är väl genomkokta. Mixa väl i food processor, mixer eller med stavmixer. Ta i lite redning eller vetemjöl och matfettet och låt koka upp. Späd under tiden med mer vatten till önskad konsistens.
Det är väldigt gott med lite creme fraiche eller grädde i soppan, hoppa i så fall eventuellt över matfettet. För barn och andra ickebantare passar det väldigt bra med korvslantar eller knaperstekt bacon i soppan. Krutonger passar också fint.
Källa: Eget recept
Skrivet av: Anna Holmberger
Lämna gärna en kommentar!
Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.