Räcker till: 4 portioner
Tillagningstid: ca 30 minuter + 1h marineringstid
Ingredienser: saften av 1 liten citron
Serranoskinka i skivor
Till fisken:
600 gr laxfilé
saften av 1 lime
2 msk olja
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
Ev. lite citronolivolja
Till såsen:
3 dl gräddfil
1 liten burk stenbitsrom
2 msk finhackad dill
Citronpeppar
Herbamare örtsalt
Tillagning:
Skär fisken i 4 portionsbitar, låt skinnet sitta kvar. Blanda citronsaft, olja, peppar och salt i en bunke eller plastpåse och lägg i laxen. Vill man ha lite mer smak kan man ta i en msk chilisås eller lite sambal olek. Låt den stå kallt ca 1 tim, vänd fisken ett par gånger under tiden. Ta fram fisken och låt den rinna av lite, lägg bitarna i en ugnsfast form (jag brukar dra av skinnet innan jag lägger dem i formen) och lägg över Serranoskinkan på varje filé. Ringla över lite citronolivolja om ni tycker om sådan.
In ugnen 225 grader i ca 25 minuter.
Medan fisken marineras gör du såsen så även den får stå och gotta ihop sig i kylen en stund. Blanda gräddfilen med stenbitsrommen och finhackad dill samt citronpeppar och Herbamare örtsalt efter tycke och smak. Låt stå kallt ca 20 minuter.
Servera med kokt potatis, gärna pressad.
Övrigt:
Jag var lat och köpte färdigmarinerad laxfilé så då gick det ännu snabbare. Tog receptet på marineringen från ett av mina andra favoritrecept med lax.