Barnsidan - Fläderrecept
Meny

Fest > Fläderrecept

Fläderrecept

Publicerad: 2004-06-30
Alla recept du någonsin kommer behöva för fläder... ;)

Flädersaft + fläder och citronmarmelad


Portioner: Ca 2 1/2 liter saft
Tid: 30 minuter

Ingredienser:
30 blomklasar av äkta fläder (Sambucus nigra)
3 stora citroner
1 1/2 liter vatten
1 1/2 kilo socker
50 g citronsyra

Till 3-4 dl marmelad behövs:
3 citroner i skivor från flädersaftskoket
1 dl flädersaft
1 dl socker


Lägg blomklasarna i ett kärl stort nog att rymma minst fem liter. Borsta citronerna i varmt vatten och skär dem i tunna skivor som läggs tillsammans med fläderblommorna.

Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläder och citron. Täck med lock. Låt saften stå svalt 3-4 dagar.

Sila saften och häll upp den i behållare som kan frysas. Den saft som man inte ska använda inom den närmaste tiden håller sig bäst i frysen. Vill man förvara den på annat sätt bör man använda mer socker (ca 2 kg till denna sats) och något konserveringsmedel.

Den som vill vara sparsam och ta vara på citronskivorna med flädersmak som blir över när saften är klar kan göra en minisats marmelad.

Skär citronskivorna i små bitar eller kör dem hastigt i matberedare. Koka dem med flädersaft och socker utan lock cirka 10 min, tills marmeladen tjocknar.

 



Jordgubbs- och fläderparfait



Portioner: 8
Tid: 30 minuter

Ingredienser:
1 l jordgubbar + ca 1 l till garnering
2-3 msk florsocker
3 äggulor
3/4 dl socker
2 marängbottnar, ca 20 cm i diameter
3/4 dl outspädd flädersaft
3 dl lätt-crème fraiche
2 dl vispgrädde
3 äggvitor


Hacka drygt hälften av de rensade och snoppade jordgubbarna grovt. Resten passeras eller mixas till en sås. Söta såsen med florsocker.

Vispa äggulor och socker pösigt. Lägg i de hackade jordgubbarna och flädersaften. Rör ner crème fraiche. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden ganska hårt. Vänd ner grädde och äggvita i smeten.

Vik till en cirka 10 centimeter hög "krage" av aluminiumfolie och böj den runt en marängbotten. Fäst ihop folien med tejp. Lägg det på ett fryståligt fat.

Häll på hälften av smeten och lägg sedan i den andra marängbottnen. Fyll på med resten av smeten. Täck med folie och ställ in i frysen minst 3 timmar. Tårtan kan också göras flera dagar i förväg, men den behöver tina ungefär en timme före serveringen.

Garnera med små jordgubbar och något grönt, till exempel citronmeliss eller smultronblad. Servera med jordgubbssåsen.


Flädersill


Portioner: 3-4
Tid: 30 min + marinering

Ingredienser:
1 burk urvattnade sillfiléer

LAG:
1/2 dl ättiksprit (12 procent)
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
2 lagerblad
10 grovkrossade kryddpepparkorn
3 fläderblomsklasar + 3 till garnering
1 liten purjolök
strimlat ytterskal av en halv citron


Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad och kryddpeppar till lagen. Rör om så att sockret smälter. Lägg fläderblommorna och citronskalet i den heta lagen. Låt kallna.

Skölj sillfiléerna och låt dem rinna av, skär dem i så stora bitar som önskas. Ta bort de grova bitarna av purjolöksbladen och skiva resten.

Varva purjolök och sill i en glasburk. Häll över lagen och låt stå ett dygn. Ta bort fläderklasarna som legat i lagen, de brukar bli bruna, och garnera med vita och fräscha vid serveringen.

Tips: I stället för att koka egen lag kan man använda en ny produkt: färdig inläggningslag med ättika. Späd den enligt förpackningen: 1 dl ättikslag till 2 dl vatten.



Camilla Plums flädersirap



Tid: 30 minuter

Ingredienser:
3 dl hemgjord flädersaft, gärna med några citronskivor och blommor kvar
1 vaniljstång


Koka flädersaft och vanilj till en sirap. Har man inga citronskivor kvar i flädersaften kan man lägga i ett par tunna skivor för utseendets skull under kokningen. 3 deciliter saft reduceras till 1 1/2 deciliter tjock sirap på cirka 25 minuter. Den heta sirapen ser ganska tunn ut i kastrullen. Pröva hur tjock den är genom att hälla någon sked på ett fat och låt den kallna. Förvaras i rumstemperatur.

Flädersirapen serveras med fördel till ett lite fetare slags yoghurt som matyoghurt, turkisk eller grekisk yoghurt och säsongens färska bär.

Den är god även på pannkaka.



Jordgubbs- och flädermousse

Till 6 portionsformar behövs:


400 g jordgubbar
4 msk outspädd flädersaft
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
4 äggulor
2 msk strösocker
råsocker till glasyr 1. Skär jordgubbarna i rätt små bitar och låt dem dra i flädersaften någon timme.


2. Hetta upp grädden tillsammans med vaniljstången, låt småkoka 2 minuter.


3. Vispa äggulorna luftiga med sockret i en rostfri kastrull.


4. Blanda den varma (men inte heta) vaniljgrädden med flädersaften. Vispa ner det i äggblandningen.


5. Värm försiktigt (det får absolut inte koka) under kontinuerlig vispning till tjock konsistens (ungefär som zabaglione).


6. Fördela jordgubbsbitarna i formarna och slå över vaniljgrädden.


7. Strö över råsocker och grilla mycket snabbt till hård yta. Alternativt använd en liten gasolbrännare.


8. Servera formarna avsvalnade, kanske med en god småkaka.



 

Nyponyoghurtdricka



4 glas

4 dl naturell yoghurt
4 dl nyponsoppa
1/2 dl koncentrerad fläderblomssaft
2 tsk malen kardemumma


1. Blanda yoghurt, nyponsoppa och saft med en stavmixer eller visp. Häll upp i trevliga glas.


2. Pudra med kardemumma och servera.



Sommardrink

6 portioner

3 dl konc fläderblomssaft
1 liter cider
4 persikor
vodka, att spetsa med, om så önskas
isbitar, om så önskas

1. Blanda saft och cider i en karaff eller termos, skär persikorna i klyftor och blanda ner dem.


2. Spetsa eventuellt med lite vodka och blanda ordentligt. Lägg i isbitar och servera. Om drinken ska förvaras ett tag före servering görs det bäst i en termos.




Fläder- och citrontårta


En kräm med smak av fläder och citron varvas med mandelbottnar. Garnera gärna med färska jordgubbar.
Detta behövs: Bottnarna:
500 g mandelmassa
4 äggvitor

Kräm:
4 äggulor
1 1/2 dl outspädd flädersaft
1 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1 tsk potatismjöl
1 tsk rivet citronskal 150 g
smör ev 1 msk Hallands fläder

Garnering:
citronmeliss jordgubbar


1. Rita 3 rundlar, ca 24 cm i diameter, på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Kör mandelmassan i matberedare och tillsätt äggvitorna en i taget. Eller riv mandelmassan och rör samman för hand.
3. Bred ut smeten i rundlarna. Grädda bottnarna en i taget i ugnen i 10-12 minuter.
4. Vispa samman äggulor, flädersaft, grädde, potatismjöl och rivet citronskal i en kastrull. Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknar.
5. Ta av kastrullen från värmen och vispa i smöret klickvis. Smaksätt ev med Hallands fläder. Låt krämen kallna.
6. Fördela krämen på bottnarna och lägg ihop tårtan. Garnera med blad av citronmeliss och/eller färska jordgubbar.



Fläderbloms- och krusbärssaft


Ingredienser ca 3 liter:
30 stora fläderblomsklasar
1 liter krusbär
2 kvistar citronmeliss
50 g citronsyra
2 liter vatten
3 liter strösocker
2 krm natriumbensoat


Så här gör du:
Välj vita fräscha blomklasar. Skölj och låt dem rinna av. Skölj, snoppa och skiva krusbären. Skölj citronmelissen.
Lägg blommor, bär och citronmeliss i en noga diskad stenkruka eller rostfri bunke. Häll på citronsyran.
Koka upp vatten och socker. Häll det kokhett över ingredienserna i krukan. Rör om och bind över med smörpapper eller folie. Låt stå svalt 5 dygn.
Sila saften. Rör ut natriumbensoat i lite av saften och rör ner det. Fyll saften på väldiskade flaskor, ända upp. Sätt på kapsyler sköljda i hett vatten med natriumbensoat i, eller korka med kokta korkar.
Kommentar:
Krusbär ersätter citroner i det här receptet. De ska inte vara helt mogna, vilket brukar passa bra när flädern blommar efter midsommar. Använd annars frysta blommor. Röda krusbär ger en vackert rosaskimrande saft när den späds ut.
Om du väljer att frysa saften kan du minska på sockret.




Felicias smultronfläderdrink


Ingredienser 1 port.:
5 cl torrt vitt vin
5 cl torr Martini
2 msk koncentrerad flädersaft
is
3-4 blad citronmeliss
3-5 färska smultron
1 gurkskiva
Så här gör du:
Häll i is, vitt vin och Martini i ett glas (gärna på fot) och till sist flädersaft som sjunker och blandar sig med de andra dryckerna. Lägg i citronmelissblad och smultron. Dekorera med gurkskivan genom att göra ett snitt i den och häng på kanten av glaset.
För alkoholfri variant, tag cider i stället för Martini och alkoholfritt vin.



Sommarsaft



Ingredienser Cirka 2 liter:
1 liter jordgubbar
10 st fläderblomsklasar
1 citron i skivor
15 g (1 msk) citronsyra
1 liter vatten
1 kg strösocker
1 krm natriumbensoat

Så här gör du:
Skölj blomklasarna och jordgubbarna väl.
Mosa jordgubbarna, lägg gubbarna i en skål, tillsätt fläderblommorna, citronsyra och citronskivor.
Koka upp vattnet med sockret, rör ut natriumbensoaten i lite av sockerlagen och häll tillbaka i lagen.
Häll lagen över bären och blommorna, låt stå svalt och övertäckt i cirka 3 dygn.
Häll upp i silduk och låt självrinna.
Häll upp på varma rengjorda flaskor. Förslut. Förvaras kallt.



Fläderblomsgranité



Ingredienser 4 port.:
5 dl koncentrerad fläderblomssaft
finrivet skal av 1 limefrukt


Så här gör du:
Häll saften i en vid rostfri bunke. Rostfritt leder kylan snabbare in till innehållet än en porslins- eller plastskål. Sätt bunken i frysen ungefär
1 timme. Glassmaskin ger för tät och slät konsistens.
Ta ut bunken och vispa ner limeskalet med en elvisp. Frys in igen om inte all vätska frusit till is. Annars är granitén färdig att serveras.
Ta ut granité som legat länge i frysen ungefär en halvtimme före servering. Skeda upp bitar i en skål och vispa upp till en issörja.



Fläderblomssaft


Ingredienser ca 11 dl:
1 liter vatten
500 g strösocker
10 fläderblomsklasar
1/2 citron eller limefrukt


Så här gör du:
Koka upp vatten och socker till en lag. Lägg blomklasar och citrusskivor i den kokande lagen, ta av från plattan och låt saften stå tills lagen är kall. Sila av och häll på flaskor som förvaras i kylskåpet.
Saften kan även frysas. Detta är ingen saft att spara, utan en färskvara som är beräknad att gå åt inom kort.
Kommentar:
Ibland är det små odjur på blomklasarna. Plocka bara de renaste klasarna. Skölj bara i nödfall eftersom mycket av blommornas smak försvinner med sköljvattnet.
Lägg blommorna i rikligt med lättsaltat vatten eller vatten med några droppar ättiksprit. Då släpper småkrypen taget och flyter upp till ytan. Häll bort vattnet och skölj en gång med kallt vatten från kranen



Fläderblomssorbet



Ingredienser 4 port.:
5 dl koncentrerad fläderblomssaft
10 krossade maränger

Så här gör du:
Häll saften i glassmaskin och frys enligt maskinens anvisning.
Tillsätt marängkrosset när sorbeten börjar stelna. Låt maskinen gå tills sorbeten går att forma med en sked.
Skeda upp sorbeten med en glassskopa. Lägg sorbetkulorna på bakpapper och singelfrys dem. Ta ut ur frysen 10-15 minuter före servering.
Kommentar:
Serveringstips


Sorbet är ofta blek. Skeda upp den på färgade tallrikar eller lägg upp på en spegel av fruktsås av mixade bär. Servera frukt eller bär till efterrättssorbet, då känns desserten mer helgjuten.

Servera granité som en mellanrätt för att rensa munnen mellan huvudrätt och dessert eller mellan huvudrätter av kött och fisk. Granité ska
vara mer syrlig i smaken än dessertsorbet. Serveras utan tillbehör.

Några droppar sött vitt vin eller saft i serveringsögonblicket gör gott över både sorbet och granité.





Spritsig fläderbål


Ingredienser 4 port.:
8 portioner
8 dl flädersaft
1 1/2 liter Sprite-läsk
3 limefrukter i skivor
1 liter isbitar
Så här gör du:
Blanda saft, Sprite och limeskivor i en serveringsskål. Tillsätt isbitarna strax före servering.

Kommentar:
För små gäster och bilister!



Fläderblomsdrink Flower Power



Ingredienser 1 glas:
isbitar
2 cl koncentrerad fläderblomssaft
2 cl Roses Lime
2 cl gin
sodavatten
Garnering:
limeklyfta

Så här gör du:
Skeda isbitar i ett glas som rymmer 2 deciliter. Mät upp saft, lime och gin och häll över isbitarna. Fyll upp glaset med sodavatten. Rör om med en drinkpinne.
Garnera glaskanten med en limeklyfta som pressas ner i drinken vid servering.
Till alkoholfri dryck tas ginet bort och ersätts bara med sodavatten eller klar läsk.





Fruktgelé med mandelkräm


Ingredienser 4 port.:
6-8 blad gelatin
2 1/2 dl fläderblomsdryck
2 1/2 dl svartvinbärsdryck
1 dl kesella gourmet
1 dl riven mandelmassa
Tillbehör:
50-100 g vit blockchoklad
1/2 dl strösocker
1/2 kiwifrukt

Så här gör du:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Häll dryckerna i varsin kastrull. Fördela bladen med en lätt vispning i vätskorna som värmts en aning. Häll upp de båda dryckerna i varsin skål eller i iskublådor. Ställ att stelna.
Blanda kesellan med mandelmassan.
Skär geléerna i mindre bitar. Trava dem dekorativt på tallrik. Klicka på av mandelkrämen. Dekorera med blockchoklad och smält socker.
Gärna några små kiwitärningar och några bitar av svartvinbärsgeléet som extra fest.
Bryt blockchokladen i mindre bitar och lägg i djup tallrik. Ställ tallriken över en kastrull med varmt vatten. Smält chokladen. Skeda figurer av den på bakplåtspapper.
Häll sockret i en varm stekpanna. Rör sockret som sakta smälter. Rör vidare även om det blir klumpar. Så småningom smälter sockret helt och får en ljusbrun ton. Forma figurer av det smälta sockret på bakplåtspapper.



Fläderblomsmarmelad



0,7 l ospädd fläderblomssaft
2 st citron(er), skal och saft
1 l strösocker
1 tsk citronsyra
1 flaska Certo

ger ca 1,5 liter

Tillagning:

1. Skölj citronerna noga och skala dem tunt. Skär skalet i tunna strimlor.

2. Blanda saften, sockret skalet och saften i en kastrull. Koka i 10 minuter.

3. tillsätt citronsyran och certon och låt koka upp. Tag kastrullen från värmen. Skumma väl. Låt stå i 15 minuter.

4. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara kallt.




Fläderblomssaft

ca 3 1/2 l


50 fläderblomsklasar
3 skivade citroner
3 msk citronsyra
2 kg råsocker eller strösocker
2 l vatten
3 krm natriumbensoat


1. Lägg blomklasar, citronskivor, citronsyra, socker och natriumbensoat i en hink eller stor bunke. Rör om.
2. Koka upp vattnet och häll det över blomblandningen. Låt stå i 5 dygn.
3. Häll upp i silduk och låt självrinna i 15 minuter. Häll upp på flaska.






Fläderblomssaft

 

Ingredienser
40 klasar nyss utslagna fläderblommor
1 ½ liter kokande vatten
1 ¾ kg Strösocker
1 citron
1 påse (30 g) citronsyra

 

1. Skölj klasarna och lägg dem i en kruka eller en hink.

2. Häll kokande vatten över. Häll på sockret och rör om så att det löser sig.

3. Skölj citronerna, skär dem i skivor och lägg dem i krukan.

4. Lös upp citronsyran i lite hett vatten och blanda ner.

5. Låt saften stå på kall plats i 4-5 dagar. Rör om ett par gånger. Sila saften och fyll på flaskor. Sätt på korkar och förvara kallt, eller fyll saften på plastburkar och frys in. Förvaras i kylskåp 1-2 månader.

 


 

Flädermellis

 

 

2½dl couscous
5dl fläderblomdryck (tex Bob)
lite kanel
hallon
blåbär
björnbär
keso

Koka upp vätskan och slå över couscousen + kanelen. Täck över skålen & låt stå i ca 5 min eller tills vätskan sugits upp. Sätt upp på tallrik & ha på bär och keso. Du kan skiva i en banan om du vill istället för ngt bär. Tex björnbär & banan. Friskt mellanmål eller frukost :-)

 

 


 

Sommartårta med fläder

 

Denna sommartårta smakar fantastiskt och håller sig många dagar i kylen.
120 g digestivekex
4 msk smält smör
400 g philadelphiaost
1,2 dl socker
2,4 dl fläderblomssaft
3 ägg
färska bär, exempelvis björnbär, hallon, smultron och blåbär

1. Mixa kexen med smöret och tryck ut i en form med löstagbar kant.
2. Grädda 5 minuter i 225 graders värme. Sänk sedan värmen till 175 grader.
3. Blanda philadelphiaost, socker och fläderblomssaft med en elvisp. Tillsätt äggen ett i taget.
4. Häll smeten över botten. Grädda 45 minuter i 175 graders värme.
5. Låt svalna, servera med bär.

 


 

Parfait

 

Grundrecept till 4 hungriga (gluffiga! ;) eller 6 medelmåttiga ätare:

3 dl vispgrädde vispas hårt

3 äggulor vispas vitt med 1 dl florsocker

3 äggvitor vispas hårt.

Rör ihop alla tre försiktigt. Tjopp, där var den "smaklösa" varianten.

Jag brukar smaksätta med punsch, det är supergott. Rör då försiktigt i punsch till god smak. LITE starkare än du vill att glassen ska smaka, smaken dämpas lite när det är fryst.

En annan supergod variant är saffran, då kokar du upp lite vatten och häller ca 1 msk kokande vatten på 1-2 pkt saffran och låter det stå tills det svalnar. Vispa i det i äggule-socker-vispet. Serveras med blåbär av någon sort - sylt, färska eller frysta tinade.

Sommarversionen är att smaksätta parfaiten med outspädd flädersaft och servera med smultron eller kanske hallon eller jordgubbar.

Vill man göra polkaparfait så får man krossa polkan noga och låta den dra i den ovispade grädden över natten för att ge ifrån sig smak innan man vispar ihop alltihop

 


 

 

 

Flädermousse i kopp med jordgubbssås och biscotti

 

Kategori: / Förrätt
4 portioner.


175 g vit choklad
2 äggulor
2 dl stark flädersaft
3,5 dl lättvispad grädde
2 gelantinblad

Smält den vita chokladen i vattenbad. Blötlägg gelantinbladen. Rör ihop äggulorna med den smälta chokladen försiktigt. Rör ut chokladsmeten med flädersaften. Smält gelantinet försiktigt i micro eller på spisen, får ej koka. Rör ned i chokladblandningen. Rör i grädden i omgångar, kan vispas försiktigt till en början. Blandas väl. Häll upp krämen i koppar och kyl ett par timmar.

Jordgubbssås:
1 liter jordgubbar
1 dl socker
½ dl vatten

Lägg allt i en kastrull och koka ihop till en simmig konsistens. Låt kallna. Sila ev.
Vid servering hälls såsen över den stelnade moussen i koppen.

 


Vit choklad & flädermousse


Recept: Kumla herrgård

1 l grädde
8 gulor
4 msk socker
4 gelatinblad
2 dl flädersprit
2 dl flädersaft
citron
500 g Neva, vit choklad, smält

Servera till åkerbär och sockerflarn

1 dl vit sirap + 1 dl glukos
grädda 175 grader ca 5-10 minuter.

 

 


Blåbärs- och fläderefterrätt


Kesella gourmet citrus
Blåbärssylt
Koncentrerad flädersaft
Färsk mynta eller citronmeliss


Varva i fina glas kesella och blåbärssylt så det blir vackert randigt, ta inte för mycket sylt så det blir för sött. Häll försiktigt ett par millimeter konc flädersaft överst, garnera med myntakvist! Servera gärna något knaprigt till, tex en italiensk mandelskorpa.

 


Fläderplättar

 

1 sats plättsmet
några klasar fläderblommor

sås: 2 delar fläderblomsdricka
1 del punsch

Gör plättsmeten, blanda i de avrepade fläderblommorna. Låt smeten dra i kylskåp till nästa dag.
Grädda små tunna plättar. Gör såsen genom att värma fläderblomsdricka och punsch till ca 60 grader.
Stänk såsen över plättarna.

 


 

Fläderfromage med jordgubbar


Cirka 6 portioner

5 gelatinblad (eller -pulver)
3 dl vispgrädde
2 äggulor
2 äggvitor
2 msk florsocker
1 dl outspädd flädersaft
1-2 msk citronsaft

Lägg gelatinet i kallt vatten (10 minuter). Under tiden kan du vispa grädden. Rör äggulor och florsocker. Rör ned flädersaften och citronsaften. Vitorna vispas till hårt skum. Krama ur gelatinet. Smält gelatinet i en kastrull på svag värme och blanda ner gelatinet i grädden. Tillsätt ägg- och sockersmeten och vänd till sist ned äggvitan. Häll smeten i en form och ställ den i kylen. Efter omkring fyra timmar kan du stjälpa upp fromagen och garnera med jordgubbar.

 




Fläderblomsparfait med jordgubbar


(4 pers.)
4 äggulor
1 dl florsocker
ca 1 dl fläderblomssaft, outspädd
3 dl vispgrädde

Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt fläderblomssaften. Vispa grädden och för försiktigt ner den i smeten. Häll parfaiten i runda portionsskålar eller i en vattensköljd större form. Ställ in i frysen i minst 5 timmar. Ta fram parfaiten 15 min. innan servering.

Som en sommardröm är denna fläderblomsparfait. Servera med nyplockade jordgubbar och en liten kvist fläderblomsblomma ovanpå som dekoration. Låt Er väl smaka av detta enkla och lättlagade recept som inte går att misslyckas med.

 




Jordgubbar med flädermousse

 (4 personer)
1 liter färska jordgubbar
citronmeliss
finstrimlat limeskal

Flädermousse:
1 gelatinblad
125 g vit blockchoklad
4 msk Hallands fläderbrännvin
2 msk outspädd flädersaft
ett stänk citronsaft
2 äggulor
1 msk socker
2 1/2 dl vispgrädde

Moussen:
Blötlägg gelatinbladet 5 min i kallt vatten. Smält chokladen. Tag upp gelatinbladet, krama ur vätskan. Rör ned gelatinet så att det löser sig i chokladen. Tillsätt fläderbrännvin och -saft samt citronsaft. Rör till en jämn smet. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden hårt för sig. Rör ned chokladblandningen i äggvispet. Vänd ned detta i grädden. Ställt kallt minst 1 timme.

Vanilj- och limesås:
1/2 vaniljstång
1/2 dl socker
1/2 dl outspädd flädersaft
1/2 dl vatten
1 1/2 msk nypressad citronsaft
1/2 tsk arrowrot

Vanilj- och limesåsen:
Dela vaniljstången på längden. Skrapa ned kärnorna i en kastrull. Lägg ner stången och tillsätt resten av ingredienserna utom arrowroten. Koka upp under omrörning. Red med arrowroten. Ställ kallt. Tag upp vaniljstången.

Anrätta:
Rensa och skiva jordgubbarna. Fördela dem i fyra djupa tallrikar som en blomma. Forma kulor av flädermoussen och lägg i mitten. Häll på kall sås, garnera med citronmeliss och finstrimlat limeskal.




Fläderripplad Skogshallonglass

3 äggulor
2 tsk vaniljpulver (äkta vanilj)
3 msk florsocker
3 dl fina skogshallon
3 dl grädde
1-1½ dl koncentrerad flädersaft
Vispa ägg och socker. Tillsätt mosade hallon och vanilj vispa grädden hårt och blanda försiktigt ner i smeten. Frys i kransform i ca 30 min ta ut glassen och häll försiktigt över flädersaften, rör med en gaffel försiktigt så att det blir "stråk" av saft som kan frysa i glassen. Ställ in i frysen och låt stå i minst 4 timmar. Servera med rullrån och njut av sommarsmakerna. Detta är en fantastisk nyårsefterrätt om man nostalgiskt vill drömma sig framåt eller bakåt 6 månader. Den är himla god nu med förstås.

 




Fläderglass med jordgubbssås


Det är en jättegod glass med jordgubbssås!

För 4-6 portioner behövs:
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
1 dl florsocker
3/4 dl koncentrerad flädersaft (Obs! smaka av, kan behövas lite mer beroende på saftens styrka)
1 dl matlagningsyoghurt
2 dl vispgrädde

Jordgubbssås:
1/2 liter jordgubbar
1/2 dl strösocker

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna i en bunke. Vispa vaniljfrön, äggulor och florsocker pösigt. Rör i saft och yoghurt. Vispa grädden och blanda ner den i smeten. Fördela smeten i 4-6 portionsformar (t ex. stora muffinsformar). Frys i minst 4 timmar. Ställ sedan glassen i kylen ca 20 min före servering. Lägg jordgubbarna och socker i en mixer och mixa till en slät och pösig sås. Servera glassen med jordgubbssåsen.

 



Fuskig fläderparfait


Vispa 2 paket vaniljvisp, blanda ner 1-2dl (beroende på om man gillar stark eller svag flädersmak) koncentrerad flädersaft. Lägg i en form som har klätts med plastfilm och ställ i frysen minst 5 timmar. Denna efterrätt smakar PRECIS som vanlig parfait, men tar ca en tiondel av tiden att göra, och är mycket billigare!!!

 



Flädersorbet

Blanda 2 dl vatten och 3 dl koncentrerad flädersaft, häll det i en låg form (t ex.
bakform) och frys i ca 1 timme.
Vispa 3 äggvitor till hårt skum och blanda sen med den halvfrysta vätskan, låt det sedan frysa färdigt i ca 2 timmar och rör då om någon gång under tiden. Färdigt!

 




Fläderbomb

Om man vill göra en lyxig, men ändå enkel efterrätt kan man plasta en stor skål med plast, fylla den med fuskig fläderparfait och dessutom trycka ner en mindre glasskål i parfaiten (denna skål skall vara plastad på utsidan). Så låter man det frysa sig hårt. Därefter tar man ur den lilla skålen (kan hjälpa om man häller lite varmt vatten i den...) och fyller hålan med flädersorbet istället. Så fryser man hela paketet tills bomben skall ätas - då vänder man på skålen och vips har man fått sig en nästan alldeles äkta "Nobel-glassbomb".




Flädersorbet

3 äggulor
2 dl florsocker
Skal från 1 citron
2 tsk vaniljsocker
Saft från 1/2 citron
1 msk hemmagjord flädersaft
3 dl vispgrädde

Vispa ihop äggulor och florsocker i en kastrull och värm försiktigt så att florsockret smälter. Låt kallna.
Vispa vispgrädden hårt och blanda i övriga ingredienser inklusive äggulor och florsocker.
Låt stå i frysen ca 2 timmar.
Servera med varma hallon.




Fläderblomsparfait

Här kommer mitt bästa fläderrecept som är en parfait att njuta av i sommar;
4 äggulor
1 dl florsocker
1/2 dl outspädd fläderblomsaft
5 dl vispgrädde

Vispa äggulor och florsocker poröst, tillsätt saften. Vispa grädden och rör ner den försiktigt. Häll allt i en form och ställ in i frys i minst 3 tim. Tas fram en stund före servering. Ät och njut!

 


 
Fläderblomsparfait

3 äggulor
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde
1 dl outspädd flädersaft
Ev. jordgubbar, ananas, kiwi eller melon.

Vispa ägg och florsocker poröst. Vispa grädden och tillsätt den i äggsmeten. Tillsätt saften. Häll smeten i en form och frys 3 tim. Servera ev. med ett spett med bär och frukt.
 

 


 
Fläderblomspannkaka

(4 pers.)
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
3 ägg
1 krm salt
3-4 fläderblomsklasar

Vispa mjöl och mjölk till en slät smet. Tillsätt ägg och salt. Skölj blomklasarna väl. Klipp ner blommorna i smeten. Låt smeten dra ett par timmar. Grädda i pannkakspanna eller plättlägg. Servera gärna med blåbärssylt till.

 



Fläderblomsplättar


Använd ditt vanliga plättrecept - möjligen blir det ännu godare med en något tjockare smet, typ blinis eller amerikanska pannkakor. Det går åt en blomklase eller del där av i lagom storlek till varje "plätt". Häll ut smeten i plättlaggen. Ställ en blomsterklase eller del där av upp-och-ner i plätten och klipp av de små stjälkarna så nära blomman som möjligt. Grädda som vanligt. Läckra plättar med lite nötsmak !

 



Hollerküchle - friterade fläderblomklasar

I Tyskland äter man så här års gärna Hollerküchle - friterade fläderblomklasar. Receptet är enkelt och resultatet jättegott!

För 4 personer behövs det:
200 g vetemjöl
lite salt
2,5 dl mjölk
2 äggulor
2 msk honung
2 äggvitor
12 blomklasar av äkta fläder (med ca 2 cm av stjälken kvar)
olja för fritering
florsocker

1. Blanda mjöl, salt, 2 äggulor, mjölk och honung till en jämn smet.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner äggvitevispet i smeten.
3. Värm oljan i en kastrull.
4. Ta blomklasarna i stjälken, doppa de i smeten. Fritera i oljan i c:a 2 minuter.
5. Lägg på kökspapper.
6. Pudra över siktat florsocker och servera genast.



Blåbärskobbler med flädersås


Blåbär och fläder är en bra kombination.

10 port. (1 paj form)
500 g (½ L) blåbär
1 msk smör (till form)
2 msk strösocker (till form)
120 g (2 dl) vetemjöl
160 g (2 dl) strösocker
2 ägg
150 ml (1½ dl) mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
florsocker (till garnering)

Arbetsgång
Sätt på ugnen 175°C.
Skölj bären och låt rinna av. Smörj en ugnsfast paj form med smör. Sockra botten och kanterna. Lägg i bären. Vispa ihop övriga ingredienser, och slå blandningen över bären. Baka i ca 35-45 minuter. Låt svalna 10 minuter före servering. Sikta med florsocker och servera med flädersås.

Flädersås (vaniljsås smaksatt med flädersaft)
½ Vaniljstång delad längsmed
3 dl vispgrädde
3 msk socker
3 st äggulor
6 msk koncentrerad flädersaft

Tillaga flädersåsen: Koka upp grädden med vaniljstången. (Håll varmt och täck med lock) Vispa upp socker och äggulor poröst. (Tills den blir tjock och ljus, lätt maräng konsistens) Häll den varma grädden och fortsätt vispa på låg hastighet. Vispa under låg värme tills den tjocknar och får en fin konsistens.(när den börjar sjuda), sila och vispa den kall i vattenbad och tillsätt koncentrerad flädersaft när den har svalnat. Servera en lagom bit kobbler med en klick flädersås och ev. skiva frukt.

 


 

Rabarber- och fläderbärskräm


(6-8 portioner)
8-10 rabarbersjälkar
12-15 klarar fläderbär
1-11/2 lit socker
2-3 lit vatten
2-4 msk potatismjöl

Sätt på en stor kastrull eller gryta med 2 liter vatten. Skölj och skär rabarberstjälkarna i mindre bitar. Repa loss bären från klasarna. Lägg i bitar, bär och socker i det kokande vattnet. Sänk värmen något och låt sjuda tills det att "köttet blivit mört" och bären givit i från sig sin saft. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten och socker. Nu kan du välja att sila saften eller reda den som den är. Om du silar försvinner dock det matiga i krämen. Blanda ca 3 msk potatismjöl och ungefär lika mycket kallt vatten i en shaker och skaka tills det att blandningen blivit slät. Häll nu under omrörning i redningen i saften som står på medelvärme. Rör tills saften blivit krämig och smaksätt efter åsikt.
Alla ingredienser är variabla. Vattnet kan behövas mer eller mindre, likaså socker och redning.

 




Ljuvlig sommarkrans med fläderdoft

1/4 pkt jäst
2 dl mjölk
2 msk socker
2 krm salt
2 msk olja
1 dl färska fläderblommor
2 krm hel kardemumma, stöt i mortel
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning: 25 g smör, 2 msk socker, 2 tsk kanel
Pensla: 1/4 uppvispat ägg
Garnera: 2 msk pärlsocker Smula ner jästen i den ljumma mjölken och tillsätt övriga ingredienser, mjölet sist. Kavla ut en rektangel och bred ut fyllningen. Rulla samman till en lång orm och lägg denna på plåten i en ring. Klipp ett vackert mönster på plåten i en ring. Klipp ett vackert mönster på plåten i en ring. Klipp ett vackert mönster och foga samman i skarven.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker, sätt sedan in plåten i KALL ugn och ställ ugnen på 225 och efter ca 30 min har du en gyllenfin god kalaskrans som både doftar gott och smakar utmärkt!

 



Smaklig flädersås till fisk och grönsaker

2 dl crème fraiche
2 msk matlagningsgrädde
1/2 dl flädersaft
1 lime rivet skal och saft
salt och peppar
ev. 1 nypa råsocker

Alla ingredienser blandas och avsmakas. Låt gärna stå en timma. Serveras till fisk eller grönsaksrätter.




Fläderbär och äppelgelé

1 kg fläderbär
1 kg syrliga äpplen
2 msk färskpressad citronsaft
1 dl socker/dl avrunnen saft

Skölj och rensa bären, skölj och dela äpplena i småbitar och lägg i en kastrull med vatten så det precis täcker. Sjud 20-25 minuter. Låt massan självrinna i en silduk en timma. Mät och blanda i socker och citronsaft. Sjud 10-20 minuter. Gör geléprov. Skumma och häll på rena, varma glasburkar.

 

 


Flädervinäger

Gör så här:
Skölj och skaka av 2-3 blomklasar och lägg dem i en tät flaska med 1/2 liter vitvinsvinäger. Låt flaskan stå minst en vecka, gärna längre. Smaka när den är precis lagom för dig. Tag då upp klasarna och använd vinägern till härliga salladssåser.

 



Flädermilkshake

mixa 2 dl vaniljglass, 1 dl mjölk och 1/2 dl koncentrerad (hemgjord såklart!)
flädersaft. Häll i ett riktigt stort glas och sätt dig på
altanen/balkongen/gräsmattan och NJUT.

 




Fläder- och citronté


Koka fläderbär med lite vatten. Det ska vara så att det precis täcker bären.
Häll över bären i ett durkslag och mosa bären. Ta vara på saften och häll en på en burk eller flaska.
På morgonen blandar du två teskedar av flädersaften med 2 teskedar citronsaft i en stor temugg med varmt vatten. Socker eller inte det får man välja själv.

 

 


Fläderblomsaft med rabarber

Följ ett vanligt recept på flädersaft men varianten är att byta ut citronerna mot rabarber, tex fyra rabarber.

Lägg alla ingredienserna i ett rymligt kärl. Häll över det kokande vattnet. Låt stå i två dygn. Sila så, och fyll flaskor eller burkar. Bästa sättet att bevara smaken är att frysa in saften.

 


 

Fläderblomssaft

20 blomklasar
2 citroner
2 ½ liter socker
80 g vinsyra
1 vanlijstång
3 bitar kanel
1 ½ liter vatten
Skölj blomklasarna. Borsta citronerna och skiva dem tunt. Klyv vaniljstången och dela den mitt av. Bryt kanelstängerna i mindre bitar. Blanda vinsyran med sockret. Lägg hälften av blomklasarna i en kruka. Lägg på hälften av citronerna, så hälften av sockret och kryddorna. Lägg ett lager till på samma sätt. Koka upp vattnet och slå över. Täck över krukan och låt den stå svalt 8-10 dagar. Rör om i krukan efter några timmar och rör sedan en gång varje dag. Sila saften och häll upp på rena flaskor.

 


Jordgubbs- och flädersaft

ca 3 ½ l färdig saft
2 l jordgubbar
20 fläderblommor
1 citron
30 g citronsyra
2 l vatten
2 l socker
2 krm natriumbensoat

1. Lägg de sköljda och rensade jordgubbarna tillsammans med fläderblommorna i en hink. Tvätta citronen väl och skär i skivor, lägg dem i hinken. Strö över citronsyran
2. Koka upp vatten och socker till en lag som hälls kokhet över bären i hinken. Låt blandningen kallna. Täck hinken och ställ kylskåpskallt i 5 dygn.
3. Sila bärmassan
4. Rör ut konserveringsmedlet i lite av saften och rör därefter ner i blandningen.
5. Fyll saften på kalla väl rengjorda flaskor. Går utmärkt att frysa om man inte fyller flaskorna helt.

Blir en perfekt sommardrink blandat med vitt ( ev. mousserande) vin!

 




Fläderblomssaft med vanilj och kanel

25-30 klasar fläderblommor
2 kg socker
2 liter vatten
2 citroner skivade
80 g citronsyra
1 vaniljstång kluven och delad
3 hela kanelstänger som du bryter

Koka upp vattnet. Skölj blomklasarna. Blanda socker med citronsyran. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem. Klyv vaniljstången och bryt kanelen i mindre bitar. Börja med att lägga hälften av blomklasarna i botten av en hink. Lägg sedan på citron skivor och ovan på det blandningen av socker och citron syra och kanel och vaniljstångsbitarna. Varva allt en gång till med resten av ingredienserna.
Häll nu över det upp kokta vattnet och sätt en plåt över hinken med en tyngd på. Låt stå tills nästa dag.
Nu ska du röra två gånger om dagen i 8 till 10 dagar. Låt saften stå svalt om det går.
Sila saften häll den på rengjorda flaskor eller frys in saften i ett tomt glass paket.
Saften går utmärkt att skeda upp när den är frusen för den är mjuk i och med sockret.




Fläderchampagne

2 mycket stora fullt utslagna fläderblomsklasar
1 citron
2 msk äppelcidervinäger
4,5 liter vatten
8 dl strösocker

Pressa citronen, skär skalet i fyra bitar, lägg i en kruka. Sätt till alla övriga ingredienser, observera att blommorna inte skall sköljas. Rör om då och då och låt det hela stå med en handduk över i ca 1 dygn. Sila och häll upp på rena flaskor, fyll inte ända upp, trycket blir stort efter några dagar. Skruva åt korkarna ordentligt. Ställ på sval plats, gärna i en tät låda och med handduk över, om någon flaska skulle explodera.
Låt stå minst 3 veckor.
Servera champagnen väl avkyld. Lägg gärna en jordgubbe eller några hallon i glaset innan serveringen, är gott och ser vackert ut.




"Fläderblomschampagne"

12 fläderblomsklasar
7 hg socker
1 citron
2 msk vitvinsvinäger
4½ l vatten

Tvätta citronen väl. Strimla citronskalet och pressa ur saften, lägg blomklasarna i en stor bunke tillsammans med citronskal och saft. Tillsätt socker, vinäger och vatten. Rör om tills sockret smält. Låt stå ett dygn. Sila vätskan och fyll upp på flaskor med SKRUVKORK. Tillslut dem väl och låt stå i 14 dagar.
Sparas max 3 veckor.

 


Fläderdrink


Blanda en del Vodka med en del koncentrerad flädersaft. Lägg i en citronskiva som pynt. Om man vill vara extra fiffig kan man ju också frysa in isbitar med små fläderblommor i, och sedan ha isbitarna i drinken. Tjusigt värre!

 


Flädersnaps

Ingredienser:
Ca 0.5 liter fläderblommor, enbart blomman utan gröna delar.
1 flaska okryddad sprit (gärna Brännvin special).
Lägg fläderblommorna i en burk (gärna en som går att stänga med lock). Slå över sprit så att blommorna täcks. Låt stå ca 2 v. Sila bort blommorna. Först genom vanligt durkslag, sedan genom melittafilter. Låt gärna stå ett par månader. Späd med mer okryddad sprit innan servering (ca 2 del flädersprit, 1 del ren sprit) då smaken annars kan vara något koncentrerad. Smaka av.
Servera kyld.......SKÅL!

 



Huset Bergstedts flädervin


Här kommer mitt egna recept på flädervin. Första året som jag gjorde det (och hittade på det), sommaren 1997, blev det fantastiskt gott. Smakade lite som ett Alsace. Andra år har det blivit lite sött och då passat mer som drink, typ Martini.

ca 150 blomklasar av väl utslagen fläder (blommar vanligen veckan efter midsommar)
5 kg strösocker
25 liter vatten
12 gr vinsyra
90 gr citronsyra
vinjäst
jäststopp

Skölj blommorna och klipp bort så mycket av det gröna som går. Lägg blommorna i en stor kastrull eller bunke (inte av plast). Häll på citronsyran och blanda runt. (Citronsyran hindrar blommorna från att bli bruna.) Bruna blommor = hövin.) Koka upp 6 liter vatten och slå över blommorna.

Låt det stå och dra i ca ett dygn. Sila sedan ifrån blommorna och låt det stå ytterligare ett dygn, så att ev. frömjöl sjunker till botten. Häll sedan saften, utan bottensats, i en damejeanne eller en jäshink. Fyll på med ytterligare 14 liter (behöver inte kokas). Koka en sockerlag av 3 liter vatten och 3 kg socker och låt det svalna till rumstemperatur. Rör ut jästen i lite vatten och häll den tillsammans med sockerlagen och vinsyran i damejeannen och skaka försiktigt. Jäsningen bör komma igång inom ett dygn. Koka på tredje dagen en ny sockerlag av 2 liter vatten och 2 kg socker, låt den svalna och häll i den.

Låt vinet stå och jäsa orört i 2-3 veckor. När det är mer än en minut mellan bubblorna, och det inte smakar sött, är det färdigjäst. Tappa då om vinet och tillsätt jäststoppet. Efter ett dygn är det dags att skaka ut kolsyran. Detta är jobbigt men görviktigt. Vinet klarnar inte annars och får dessutom en bismak av jäst.

Låt vinet stå och klarna i en vecka, tappa om det och låt det stå 2 veckor innan det tappas på flaskor. Smaka innan och tillsätt ev. sockerlag, men försiktigt, det är lätt att söta för mycket!


Björksavsvin smaksatt med flädersaft

Jag har under ett par års tid provat ut ett recept på björksavsvin som jag smaksatt med flädersaft. Detta har blivit mycket gott och uppskattat bland vänner och bekanta.
Björksav kan man tappa ur björk en månad innan knopparna spricker ut.
Obs! Tappning av björksav ingår inte i allemansrätten, tillstånd från markägaren krävs. Hålen som man borrar måste pluggas ordentligt.

Recept
Till 23 liter björksav använder jag 5 kg socker 13 pressade citroner och 1 kg russin. Vidare tillsättes 8 gram jästnärsalt, 4 gram vinsyra, 2 gram vinsvavla och vinjäst.
Det kan vara lite svårt att få jäsningen att starta så därför brukar jag göra en förkultur i en plastflaska som jag sedan efter jäsningen startat, tillsätter.
Efter ca en månad eller så börjar jäsningen avta, då silar jag mäsken.
Sedan tappar jag om vinet ca en gång/vecka i ca fyra veckor, då också undanställt på ett lite svalare ställe. Sedan tillsätter jag två liter flädersaft. Efter en dag eller så tillsätter jag klarmedel och 2 gram vinsvavla och låter det stå ett par dagar innan jag gör ett par omtappningar för att få det så klart som möjligt innan jag tappar det på flaskor.
Vinet är utmärkt till mat, både fisk och kött, Kan även drickas till någon lättare förtäring, för att inte tala om alla de mineraler som detta vin innehåller.

 


 

Fläderblomsfromage


3 Ägg
3/4 dl Socker
5 blad Gelantin
3 dl Vispgrädde
1 1/2 dl Fläderblomssaft

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Vispa grädden. Vispa ägg och socker vitt och tillsätt Fläderblomssaften. Krama vattnet ur gelantinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Låt svalna lite och rör därefter ner i äggsmeten. Vänd därefter försiktigt ner den vispade grädden. Ställ i kyl minst 4 timmar. 

 


 

Fläderbärsfromage med kesella

250 g Kesella
3-4 msk Fläderbärssylt
3/4 dl Florsocker
2 dl Vispgrädde
4 BLAD Gelantin

Blötlägg gelantinbladen. Vispa grädden. Rör ihop kesella, Fläderbärssylt och florsocker. Smält gelantinbladen på svag värme, låt svalna något och rör ner i kesellablandningen.
Vänd försiktigt ner den vispade grädden. Låt stelna i kyl minst 3 timmar. 


 

Fläderblomsglass

 

3 dl Gräddfil
2 Ägg
1 dl Socker
1 1/2 dl Vispgrädde
1 1/2 dl Fläderblomssaft

Låt gräddfilen rinna av genom ett kaffefilter över natten.
Vispa grädden. Vispa ägg och socker vitt. Tillsätt saften och gräddfilen. Vänd ner den vispade grädden. Frys minst 4 timmar. 

 


 

Fläderbärsparfait

 

3 Äggulor
3 msk Florsocker
3 msk Fläderbärsylt
3 dl Vispgrädde

Vispa gulor och socker pösigt. Vispa grädden och blanda i sylten, vispa försiktigt. Vänd ner grädden. Frys ca 3 timmar. 

 


 

Fläderstänger (syltkakor)

 

250 g Smör eller margarin
1 1/2 dl Socker
2 Ägg
7 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
Fläderbärssylt eller Fläderblomsmarmelad
1 1/2 dl Florsocker
2 msk Vatten

Rör margarin / smör och socker poröst. Rör ner äggen, ett i taget, och till sist mjöl blandat med bakpulver. Dela degen i 4 delar. Rulla ut 4 längder. Gör en fördjupning i varje längd. Spritsa ut sylten i fördjupningen med hjälp av en strut. Grädda ca 12 min i 225 grader.

Rör ihop glasyren (florsocker och vatten). Pensla de nygräddade längderna. Skär dem i sneda bitar ca 2 cm breda.

 


Jordgubbar i fläder


2 l jordgubbar

Till lagen:
2 dl outspädd fläderblomssaft
2 dl vatten
1 msk saft från citron
1 dl sötmandel, ev
1 droppe bittermandelolja + glass eller vispad grädde (till servering)

Skålla, skala och grovflisa mandeln. Blanda till lagen.
Snoppa jordgubbarna och lägg dem i en skål.
Häll över lagen och låt stå kallt upp till ett dygn.
Servera med glass eller vispad grädde.

 


Nunnelikör


1 kanelstång
1 pomeransskal
1 fläderblomsklase
5 kardemummafrön
färsk basilika, 1 blad eller
liten nypa torkad
1 stjärnanis
1 blad färsk eller
en liten nypa torkad citronmeliss

Grundrecept för snaps och likör

Du kan göra på två sätt:

1. Fyll på cirka 1,5 dl sprit i flaskan, låt det dra tills det är stark smak, 1-2 veckor. (Torkade bär bör dra ett par månader).
Därefter silar du bort kryddorna. Du har nu en essens som smaksätts med ren sprit till önskad smak.
Essensen kan du lagra i flera år, den blir bara bättre och bättre.

2. Fyll hela flaskan med ren sprit och låt det dra ett par dagar till det hela uppnått bra smak. Sila bort kryddorna och lagra spriten minst ett par månader.
Har du torkade bär går det bara med första metoden.

 


 

Hallandsfläder


1 klase fläderblommor
1 msk koriander
1-2 strimlor citronskal
Grundrecept för snaps och likör

Du kan göra på två sätt:
1. Fyll på cirka 1,5 dl sprit i flaskan, låt det dra tills det är stark smak, 1-2 veckor. (Torkade bär bör dra ett par månader).
Därefter silar du bort kryddorna. Du har nu en essens som smaksätts med ren sprit till önskad smak.
Essensen kan du lagra i flera år, den blir bara bättre och bättre.
2. Fyll hela flaskan med ren sprit och låt det dra ett par dagar till det hela uppnått bra smak. Sila bort kryddorna och lagra spriten minst ett par månader.
Har du torkade bär går det bara med första metoden.

 


Parfait med apelsinblomshonung och fläder med ljummet fruktspett

 

(4 port)


5 dl grädde, något lättvispad
5 äggulor
3 msk apelsinblomshonung (eller vanlig honung)
3 msk fläderblomssaft, koncentrerad
1 msk vodka

Vispa äggulor med honungen fluffigt och hårt. Tillsätt flädersaften och vodkan. Vänd sedan ner grädden i smeten. Häll parfaiten i plastfilmsklädd form och ställ i frysen. Tag ut den en stund innan servering så kommer smakerna fram bättre.
De varma fruktspetten kan man variera efter tycke och smak, men några lämpliga frukter kan vara jordgubbar, mango, papaya, päron och ananas. Tänk bara på att frukterna bör vara något fasta i konsistensen då de skall värmas. Sätt honungen på 200 grader. Trä de skurna frukterna på spett, pensla dem med honung (det är gott att smaksätta honungen med lite limeskal), och sätt in dem i ugnen cirka 4–5 minuter.

 


Varm Sambucus


Fläder heter sambucus på latin
Ca 10 glas

1 fl torrt-halvtorrt vitt vin (finns alkoholfritt)
2 dl outspädd fläderblomssaft
4 cl gin (kan uteslutas)
5 grovkrossade enbär
1 krm timjan

Koka upp saft, enbär och timjan. Låt dra en halvtimme. Sila av kryddorna genom ett filter. Tillsätt vin och gin. Värm utan att det kokar.

 


 

Fläderbärsgröt

 

4 port. Enkel. Vikingatida.

Ingred: 4-6 äpplen, 1 liter osötad flädersaft, 300-400 g honung, 75 g hackade hasselnötter, 4 dl havregryn

Skala, kärna & klyfta äpplena. Värm sakta upp honung & saft under omrörning.
Lägg i äppelklyftorna & koka sönder dem på svag värme. Häll i havregrynen & koka på svag värme under omrörning till gröten blir smidig. Servera överströdd med hackade hasselnötter.

 


 

Fruktgodis

 

Enkel. Vikingatida.

Ingred: Äpplen i bitar, torkade fläder och brudbrödblommor, lite honung, vatten

Blanda frukt & blommor med honung & mkt lite vatten. Koka på svag värme under ständig omrörning så att det inte bränner vid. Smeten får svalna något, & plattas sedan ut till små kakor, som läggs att torka på stenar el näverflak nära elden. Vänd kakorna några ggr. När de är helt torra, tas de undan från värmen & förvaras luftigt. Äts som kakor el godis.

 


 

Ruts Flädersaft


1kg fläderbloms-klasar
10 citroner
1kg brun farin
4kg socker
50g vinsyra
6l vatten

 

Skiva cintroner och skaka fläderblommorna så ev rapsbaggar trillar av. Varva citroner och blommor i ett stort rent kärl och häll i vinsyran.
       Koka upp vattnet och häll i sockret så att det smälter. Häll sockerlagen över fläderblommorna och citro-
nerna och låt det svalna.
       Ställ in kärlet eller krukan i kylen, så att det inte möglar, låt det stå i en vecka. Sila sedan saften noggrant och häll upp den på flaskor som är väl rengjorda.

 

 


Skrivet av: A E



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tretton med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
therese (2012-07-04 21:13)
Betyg: 5
Underbart! Toppen med så mkt recept att välja på!
Inger Olsson (2011-06-23 13:56)
Betyg: 5
Tack för alla recept!
Underbart!
Mona (2009-09-23 18:15)
Betyg: 3
såå många recept på blommorna men jag letar efter recept på bären


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook