Barnsidan - Beas serranolindade lax
Meny

Fest > Beas serranolindade lax

Beas serranolindade lax

Publicerad: 2004-08-16
Enkelt, snabbt och supergott.

Räcker till: 4 portioner
Tillagningstid: ca 30 minuter + 1h marineringstid

Ingredienser:

Till fisken:
600 gr laxfilé

saften av 1 liten citron
saften av 1 lime

2 msk olja
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
Serranoskinka i skivor
Ev. lite citronolivolja

Till såsen:
3 dl gräddfil
1 liten burk stenbitsrom
2 msk finhackad dill
Citronpeppar
Herbamare örtsalt

Tillagning:
Skär fisken i 4 portionsbitar, låt skinnet sitta kvar. Blanda citronsaft, olja, peppar och salt i en bunke  eller plastpåse och lägg i laxen. Vill man ha lite mer smak kan man ta i en msk chilisås eller lite sambal olek.  Låt den stå kallt ca 1 tim, vänd fisken ett par gånger under tiden. Ta fram fisken och låt den rinna av lite, lägg bitarna i en ugnsfast form (jag brukar dra av skinnet innan jag lägger dem i formen) och lägg över Serranoskinkan på varje filé. Ringla över lite citronolivolja om ni tycker om sådan.

In  ugnen 225 grader i ca 25 minuter.

Medan fisken marineras gör du såsen så även den får stå och gotta ihop sig i kylen en stund. Blanda gräddfilen med stenbitsrommen och finhackad dill samt citronpeppar och Herbamare örtsalt efter tycke och smak. Låt stå kallt ca 20 minuter.

Servera med kokt potatis, gärna pressad.

Övrigt:
Jag var lat och köpte färdigmarinerad laxfilé så då gick det ännu snabbare. Tog receptet på marineringen från ett av mina andra favoritrecept med lax.


Skrivet av: Béatrice Karjalainen
2-barns mamma, 73:a, datornörd. Gillar att fota, pyssla med grafik samt gör pärlsmycken sen många år tillbaka. Tycker det är kul att kika på andras fotografier och kommenterar när bilden tilltalar mig på något vis eller att jag känner att jag har något konstruktivt att säga. Sätter inte längre betyg på bilder då jag tycker det är svårt att poängvärdera bilder. Jag mottager glatt kommentarer på mina bilder, både ris och ros. Gästboken här kikar jag i lite titt som tätt så lämna gärna en rad. Provar ni något av recepten så lämna gärna en kommentar med förslag på förbättringar, förändringar eller helt enkelt vad ni tyckte om det.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiosju med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook