Barnsidan - Sömnbrist hos gravida kvinnor kan öka risken för graviditetsdiabetes
Meny

Nyheter > Sömnbrist hos gravida kvinnor kan öka risken för graviditetsdiabetes

Sömnbrist hos gravida kvinnor kan öka risken för graviditetsdiabetes

Mängden tid som sovs i USA har minskat betydligt under de senaste tjugo åren, där nästan en fjärdedel av kvinnorna och 16 procent av männen upplever otillräcklig sömn. Nu har en ny studie visat att brist på sömn bland gravida kvinnor kan vara en bidragande faktor till utvecklingen av graviditetsdiabetes.

- Sambandet mellan minskad sömnvaraktighet och ökad diabetesrisk har rapporterats i flera studier bland icke-gravida, säger Dr. Sirimon Reutrakul, docent i endokrinologi, diabetes och metabolism vid University of Illinois vid Chicago College of Medicine samt även författare till studien.

Några studier har visat att kort sömnvaraktighet lett till förhöjda blodsockernivåer hos gravida kvinnor, men många av dem var små.
- Mer information behövs för att avgöra om varaktig kort sömn är en bidragande faktor till utvecklingen av graviditetsdiabetes, tillägger Reutrakul.

Graviditetsdiabetes är ett tillstånd som oftast inträffar under andra eller tredje tremånadersperioden. De flesta vårdgivare föreslår att gravida kvinnor gör ett blodsockertest mellan 24 och 28 veckans graviditet. Förhöjda blodsockernivåer indikerar att en kvinna har ökad risk för graviditetsdiabetes, och ytterligare ett test behövs för att diagnostisera graviditetsdiabetes.

Graviditetsdiabetes påverkar mellan tre och sju procent av alla graviditeter i USA. Vanligtvis finns det inga symtom hos mamman, och blodsockernivåerna återgår till det normala efter att barnet är fött. Barn som är födda till mammor med graviditetsdiabetes tenderar att ha hög födelsevikt. Kvinnor som har graviditetsdiabetes har även en ökad risk att senare utveckla typ 2-diabetes. Deras barn har också ökad risk för typ 2-diabetes samt fetma.

Riskfaktorer för att utveckla graviditetsdiabetes är:
- övervikt
- ålder
- ärftlighet för diabetes
- tidigare graviditet med graviditetsdiabetes
- om man tidigare har fött ett stort barn

I sin analys av studierna fann forskarna att den genomsnittliga sömnperioden på mindre än 6 timmar var förknippad med en 1,7-faldig ökning i risken för att bli diagnostiserad med graviditetsdiabetes.

Källa: Diabetes Wellness / Mynewsdesk


Artikeln har visats: 4128 gånger
Publicerad: 2017-11-20 10:56:48
Inlagd: 2017-11-20 10:45:43
Uppdaterad: 2018-02-21 10:04:51Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextionio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
THERESA WILLIAMS (2018-02-21 10:04)
Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}


Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook