Barnsidan - Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
Meny

Nyheter > Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn

Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn

Att låta barnen leka med ärvda plastleksaker kan vara en risk. När forskare testade gamla leksaker och utklädningsföremål i plast innehöll 84 procent av föremålen gifter som kan orsaka störningar i utvecklingen och fortplantningsförmågan hos barn.

Västvärldens slit och släng-beteende är ett resursslöseri som tär på jordens ändliga resurser. Men frågan är om alla produkter är bra att använda igen?

Gifter utgör i alla fall ett hinder för återanvändning av gamla plastleksaker, menar forskarna vid Göteborgs universitet som gjort studien på 57 olika leksaksföremål, både nya och gamla, och mätt hur mycket kemikalier de innehöll.

De hittade bland annat ftalater och kortkedjiga klorparaffiner som används som mjukgörare och flamskyddsmedel i leksakerna. Kemikalier som kan orsaka cancer, skador på dna eller påverka reproduktionsförmågan hos barn.

Giftiga kemikalier i de flesta gamla leksakerna

Studien visade att större delen av de äldre leksakerna och föremålen (84 procent) innehöll kemikaliemängder som överskred dagens lagliga nivåer. Men även i nyare leksaker och föremål överskreds gränsvärdena i 30 procent av produkterna. Men de äldre leksakerna var betydligt sämre.

Gamla plastleksaker

Gamla leksaker kan innehålla höga halter av gifter som är skadliga för hälsan och reproduktionen

– Koncentrationerna av de giftiga ämnena var betydligt högre i gamla föremål. I ett flertal gamla bollar hittades till exempel ett par ftalater i koncentrationer som översteg 40 procent av leksakens vikt, vilket är 400 gånger över den lagliga gränsen, säger Bethanie Carney Almroth, som forskar på miljöeffekter av plaster och plastrelaterade kemikalier och har lett forskningsstudien som genomfördes på det tvärvetenskapliga centret för framtidens kemiska riskanalyser och styrning, Fram.

Gifter ett hinder för cirkulär ekonomi

EU-lagstiftningen om kemikalier i leksaker, det så kallade leksaksdirektivet, reglerar hur stora mänger av ett antal ämnen som får finnas i leksaker i ett försök att skydda barns hälsa och säkerhet. För närvarande är de tillåtna gränsvärdena för nya leksaker i leksaksdirektivet satta till 0,1 viktprocent för ftalater och 0,15 viktprocent för klorparaffiner.

År 2021 antog Europaparlamentet en handlingsplan för en cirkulär ekonomi. I den uppmuntras återanvändning, renovering och återvinning av produkter och material.

– Studien visar att återanvändning och återvinning inte alltid är självklart positivt. I en omställning till en mer cirkulär ekonomi behövs förbud och andra styrmedel som får bort farliga kemikalier från plast och andra material.

– Leksaksdirektivet har varit viktigt för att minska förekomsten av farliga kemikalier i leksaker, men det gäller dock bara nya leksaker, inte gamla, säger Daniel Slunge, miljöekonom vid Göteborgs universitet.

Läs mer: Kemikalier som Kemikalieinspektionen vill fasa ut.

Källa: Göteborgs Universitet / Forskning.se

Vad får en leksak innehålla?

Leksaksdirektivet är ett omfattande regelverk för leksaker som gäller i hela EU. Det handlar om leksakers säkerhet och innehåller bland annat regler om kemiskt innehåll, allmän säkerhet, elsäkerhet, dokumentation och märkning. Enligt leksaksdirektivet får innehållet av kemiska ämnen inte innebära någon risk för hälsan när barn använder leksakerna på avsett eller förutsebart sätt med tanke på barns beteende.

Läs mer om Leksaksdirektivet på Kemikalieinspektionen


Artikeln har visats: 4520 gånger
Publicerad: 2022-09-05 11:49:06
Inlagd: 2022-09-05 11:35:57
Uppdaterad: 2022-09-05 11:49:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofyra med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook