1 paket bacon strimlas och steks i en stor gryta.
3 lökar och 1 vitlök (jo, en hel) skivas och steks mjuka i baconflottet.
Tillsätt: 1 msk tomatpuré, 1 tsk oregano, 1 tsk spiskummin, 1 tsk stött kryddpeppar, 2 stötta chipotlefrukter (rökta torkade jalapeños), 3 msk sambal badjak (rostad chilipasta) och stek två minuter till.
Skär 1 kg högrev i bitar stora som speltärningar och bryn hårt som ett femmans Rico-rör i olja. (Vill man följa detta slaviskt är det nog bäst att ta batteriet ur brandvarnaren med en gång.)
Lägg ned i grytan och tillsätt 1 flaska mörk lättöl, 2 tärningar mörk oxbuljong. Justera med vatten så köttet täcks och låt koka ca två timmar. Det ska vara så mört att det börjar falla sönder. Låt grytan koka ihop. Smaka av med salt och svartpeppar.
Fyll den i 10 st vetetortillas. Riv över lite ost, gratinera i ugn.
Lämpliga tillbehör är enligt upphovsmännen isbergssallad, rödlök, banan/lime-salsa, guacamole och gräddfil. Det sista behövs för det blir sannerligen starkt om man följer anvisningarna om chilin. En chipotle och en matsked sambal badjak är kanske mer lagom. Hittar man inte dessa obskyra chiliprodukter kan man fuska med anchopulver och lite vanlig sambal oelek och/eller grön chili. Det går förstås att käka grytan med ris eller amerikanskt majsbröd till istället, men att ladda den i enchiladas är överlägset.
Själv tycker jag att majs och t ex svarta bönor passar bra till också. Till detta dricker man x upphöjt till n öl.
Källa: Receptet publicerat i Svenska Dagbladet 1999.