Barnsidan - Vart tolfte barn har föräldrar med skulder hos Kronofogden
Meny

Nyheter > Vart tolfte barn har föräldrar med skulder hos Kronofogden

Vart tolfte barn har föräldrar med skulder hos Kronofogden

Nästan 183 000 barn lever i familjer där minst en förälder har skulder hos Kronofogden. Det är mer än vart tolfte barn, visar nya siffror.
– Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

Äntligen sommarlov! Men för barn som lever i familjer som har ont om pengar kan ledigheten vara en jobbig tid. Kompisarna åker på semester medan de själva är kvar hemma. Då är det lätt att barnen får känslan av att de är de enda som inte gör något roligt på sommaren.

Men det är vanligt att barnfamiljer lever i ekonomisk utsatthet. Nya siffror visar att knappt 183 000 barn växer upp i ett hem där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. Det motsvarar mer än vart tolfte barn. Till det kommer ett okänt antal barn i hushåll med små marginaler.Det finns stora skillnader i landet. Högst andel barn som lever i skuldsatta familjer har Grums kommun i Värmland med 20,7 procent, lägst andel har skånska Lomma med 1,7 procent.

Barn, pengar och oro

Barn som lever i ekonomisk utsatthet oroar sig ofta för pengar och många tar på sig ett stort ansvar för familjens ekonomi.

– Som förälder och vuxen är det viktigt att förklara att det aldrig är barnens ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till, säger Tina Häggmark.

Många barn bär också på skam, till exempel för hur man bor eller för att man inte har råd med samma saker som kompisarna. Tina Häggmark menar att det är viktigt för alla föräldrar, oavsett ekonomisk situation, att prata om ekonomi med sina barn.

– Föräldrar är förebilder och hur vi agerar spelar roll. Det handlar inte om vad som rätt eller fel, utan bara om att vi vuxna behöver prata mera om pengar och konsumtion med våra barn. Att tidigt börja reflektera över pengars värde lägger en grund för en god privatekonomi genom hela livet.

Samarbete hjälper skuldsattas barn

Kronofogden och Bris, Barnens rätt i samhället, samarbetar sedan några år tillbaka för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. Tillsammans sprider de information till barn så att de ska veta att de inte är ensamma, att det aldrig är deras fel och att det känns lättare när de pratar med någon. Barn kan ringa till Bris anonymt på gratisnumret 116 111, chatta, mejla och skriva inlägg på Bris hemsida. Att ringa till Bris är gratis och det syns inte på telefonräkningen.

Bild: BRIS ger gratis stöd till unga, via telefon, chatt och mejl. Alla dagar. Året runt.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris.

Källa: Kronofogden

Så kan du prata om ekonomi med barn

  • Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.
  • Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.
  • Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.

Artikeln har visats: 2189 gånger
Publicerad: 2019-06-27 13:51:41
Inlagd: 2019-06-27 13:34:04
Uppdaterad: 2019-06-27 13:55:15Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotvå med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook