Övervikt och fetma är ett ökande hälsoproblem bland gravida. Tidigare studier har visat att gravida kvinnor med bukfetma föder stora barn. Nu vill forskare på Akademiska sjukhuset ta reda på om barnets hälsa även påverkas på andra sätt. I förlängningen kan det behövas mer riktade förebyggande insatser, exempelvis att man mäter fettfördelningen hos överviktiga kvinnor i samband med ultraljudsundersökningar.
- Fettet i kroppen kan lagras på olika sätt, till exempel under huden eller inuti bukhålan.Vi tror att gravida kvinnor som lagrar fett inuti bukhålan löper större risk att föda barn som drabbas av komplikationer under nyföddhetsperioden jämfört med kvinnor som lagrar fett kring lår och höfter. Området är ännu relativt outforskat, säger Emelie Lindberger, ST-läkare i pediatrik på Akademiska barnsjukhuset och doktorand vid Uppsala universitet.
I studien, som delvis finansieras av Region Uppsalas riktade forskningsmedel för 2021 och 2022, studerar forskarna drygt 3000 kvinnor som gjort rutinultraljud i mitten av graviditeten på Akademiska sjukhuset mellan 2015 och 2017 då även mätning av bukfett och underhudsfett gjordes.
Nästa steg i studien är att jämföra mängden bukfett och underhudsfett hos den gravida kvinnan med eventuella komplikationer hos de nyfödda barnen.
Forskarna undersöker ifall de nyfödda barnens haft avvikande blodsockernivåer, eller ifall barnen varit allvarligt sjuka. Då utgår forskarna från så kallade Apgar-poäng, ett poängsystem som används för att avgöra vårdbehov för ett nyfött barn. Även pH-värdet i navelsträngsblodet samlas in, ett lågt pH-värde kan vara ett tecken på att barnet mått dåligt under förlossningen. Eventuellt behov av inläggning på intensivvårdsavdelningen för nyfödda kartläggs också bland barnen. Studierna beräknas vara klara under 2022.
- Vår förhoppning är att kunna identifiera vilka överviktiga gravida som kan vara mest hjälpta av förebyggande åtgärder i syfte att minska riskerna för deras barn, fortsätter Emelie Lindberger. Att mäta fettfördelningen hos den gravida kvinnan i samband med rutinultraljudet skulle i framtiden kunna vara ett komplement till att mäta BMI för att bedöma risken för komplikationer hos barnet i nyföddhetsperioden.
Källa: Akademiska sjukhuset