Barnsidan - Ny forskning tittar närmare på riskerna efter kejsarsnitt
Meny

Nyheter > Ny forskning tittar närmare på riskerna efter kejsarsnitt

Ny forskning tittar närmare på riskerna efter kejsarsnitt

Kejsarsnitt är en av världens vanligaste operationer. Ärrbildning i livmodern eller i buken efter ett kejsarsnitt innebär ökade risker vid en efterföljande förlossning och kan försvåra nya bukoperationer.

Susanne Hesselman forskar om kejsarsnitt och analyserar komplikationer efter kejsarsnitt genom nationella hälso- och kvalitetsregister. Den 6 oktober 2017 disputerade Susanne Hesselman med sin avhandling "Caesarean Section-short-and long-term maternal complications".

En ovanlig men allvarlig komplikation vid förlossning efter kejsarsnitt är att livmodern brister. Risken för livmoderbristning (uterusruptur) studerar Susanne Hesselman utifrån hur livmodern har sytts vid ett första kejsarsnitt. Det innebar inte ökad risk för livmoderbristning om livmodern har blivit sydd med ett lager jämfört med två lager. Däremot innebar högre ålder och kortvuxenhet hos modern, infektion efter första kejsarsnitt, igångsättning av den andra förlossningen samt barn med större födelsevikt ökad risk för livmoderbristning.

I sin forskning studerar Susanne Hesselman också gynekologisk bukoperation och förekomsten av sammanväxningar i buken. 37 % av kvinnor förlösta med kejsarsnitt hade sammanväxningar jämfört med 10 % av kvinnor med vaginal förlossning. Förekomst av sammanväxningar ökade med antal kejsarsnitt liksom högre ålder, fetma och infektion i samband med kejsarsnittet. Sammanväxningar i buken efter kejsarsnitt ökade risken för skada på inre organ vid gynekologisk kirurgi.

Slutsatser

I slutsatserna av Susanne Hesselmans forskning kan konstateras att långsiktiga komplikationer efter kejsarsnitt är av betydelse för modern. Med ökad kunskap om riskfaktorer inom vården kan kirurgin förbättras för kvinnor som genomgått kejsarsnitt.

Källa: Landstinget Dalarna

Om forskningen

Susanne Hesselman har forskat vid Institutionen för Kvinnors och Barns hälsa, Uppsala universitet och Centrum för klinisk forskning Dalarna, Landstinget Dalarna.

Susanne Hesselman analyserar i sin forskning dessa komplikationer efter kejsarsnitt. Som underlag till forskningen använder Susanne Hesselman nationella hälso- och kvalitetsregister.


Artikeln har visats: 7887 gånger
Publicerad: 2017-10-09 10:56:54
Inlagd: 2017-10-09 10:40:12
Uppdaterad: 2017-10-09 10:57:40Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittionio med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook