Barnsidan - Detta gäller för kejsarsnitt i Region Stockholm
Meny

Nyheter > Detta gäller för kejsarsnitt i Region Stockholm

Detta gäller för kejsarsnitt i Region Stockholm

- Hittills har alla kvinnor med planerade kejsarsnitt på Danderyds Sjukhus fått sina operationer utförda, säger överläkare Maria Sjöstrand på Kvinnokliniken. Vi utför lika många planerade kejsarsnitt nu som tidigare och vi samarbetar också regionalt med veckovisa avstämningar mellan sjukhusen. Alla förlossningskliniker i regionen agerar på samma sätt.

Kvinnor som ska föda kan få kejsarsnitt i Region Stockholm på samma villkor nu under covid-19-pandemin, som tidigare. I slutet av mars tog Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) ett beslut för att säkerställa kapacitet inom förlossning, mödravård och abortvård. Avsikten var att planera för ett läge där belastningen på förlossningsvården skulle blir mycket högre. Det läget har inte inträffat.

Missvisande i media

Idag (27/4 reds anm) visade SVT Nyheter ett inslag där vår förlossningsläkare Sophia Brismar Wendel blev intervjuad om beslutet från RSSL. I beslutet står det bland annat att planerade kejsarsnitt av humanitära skäl sker i mån av tillgång till de resurser som krävs. Något nytt beslut har inte fattats sedan dess.

Här är ett utdrag från beslutet som togs 2020-03-27:

”Förlossningsenheterna ska i görligaste mån tillgodose födande kvinnors behov av planerade kejsarsnitt på humanitär indikation. Vid resursbrist ska denna grupp prioriteras efter patienter med planerat kejsarsnitt på grund av somatiskt tillstånd hos mor eller foster, både i tillgång till rådgivning samt tillgång till operation.”

Danderyds sjukhus följer alltså Region Stockholms beslut på samma sätt som alla andra förlossningsenheter i regionen gör. Här finns ingen skillnad.

- Intervjun gjordes för knappt två veckor sedan då vi inte visste i hur stor omfattning covid-19-pandemin skulle påverka vårt operationsutrymme, informerar Maria Sjöstrand. Vi har hittills klarat av att bibehålla kapaciteten för planerade kejsarsnitt men det gynekologiska operationsutrymmet har minskat betydligt.

- Vi har inte fått några indikationer på att ytterligare åtstramningar kan komma att bli aktuella och vi räknar därför med att kunna fortsätta erbjuda kejsarsnitt i samma omfattning framöver, avslutar Maria Sjöstrand som är sektionschef för obstetriken på Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus.

Humanitära skäl kan vara förlossningsrädsla

Med humanitära skäl menar man om kvinnan t ex har förlossningsrädsla eller fobi som gör att hon upplever stora svårigheter med att föda vaginalt och själv önskar att få ett planerat kejsarsnitt i stället.

Den andra indikationen är ”kejsarsnitt av medicinska skäl” och innebär att det finns somatiska risker för barnet eller mamman att föda vaginalt.

Källa: Pressmeddelande från Danderyds Sjukhus


Artikeln har visats: 1665 gånger
Publicerad: 2020-04-28 12:17:32
Inlagd: 2020-04-28 12:08:40
Uppdaterad: 2020-04-28 12:19:45Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofem med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook