Barnsidan - Detta gäller för kejsarsnitt i Region Stockholm
Meny

Nyheter > Detta gäller för kejsarsnitt i Region Stockholm

Detta gäller för kejsarsnitt i Region Stockholm

- Hittills har alla kvinnor med planerade kejsarsnitt på Danderyds Sjukhus fått sina operationer utförda, säger överläkare Maria Sjöstrand på Kvinnokliniken. Vi utför lika många planerade kejsarsnitt nu som tidigare och vi samarbetar också regionalt med veckovisa avstämningar mellan sjukhusen. Alla förlossningskliniker i regionen agerar på samma sätt.

Kvinnor som ska föda kan få kejsarsnitt i Region Stockholm på samma villkor nu under covid-19-pandemin, som tidigare. I slutet av mars tog Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) ett beslut för att säkerställa kapacitet inom förlossning, mödravård och abortvård. Avsikten var att planera för ett läge där belastningen på förlossningsvården skulle blir mycket högre. Det läget har inte inträffat.

Missvisande i media

Idag (27/4 reds anm) visade SVT Nyheter ett inslag där vår förlossningsläkare Sophia Brismar Wendel blev intervjuad om beslutet från RSSL. I beslutet står det bland annat att planerade kejsarsnitt av humanitära skäl sker i mån av tillgång till de resurser som krävs. Något nytt beslut har inte fattats sedan dess.

Här är ett utdrag från beslutet som togs 2020-03-27:

”Förlossningsenheterna ska i görligaste mån tillgodose födande kvinnors behov av planerade kejsarsnitt på humanitär indikation. Vid resursbrist ska denna grupp prioriteras efter patienter med planerat kejsarsnitt på grund av somatiskt tillstånd hos mor eller foster, både i tillgång till rådgivning samt tillgång till operation.”

Danderyds sjukhus följer alltså Region Stockholms beslut på samma sätt som alla andra förlossningsenheter i regionen gör. Här finns ingen skillnad.

- Intervjun gjordes för knappt två veckor sedan då vi inte visste i hur stor omfattning covid-19-pandemin skulle påverka vårt operationsutrymme, informerar Maria Sjöstrand. Vi har hittills klarat av att bibehålla kapaciteten för planerade kejsarsnitt men det gynekologiska operationsutrymmet har minskat betydligt.

- Vi har inte fått några indikationer på att ytterligare åtstramningar kan komma att bli aktuella och vi räknar därför med att kunna fortsätta erbjuda kejsarsnitt i samma omfattning framöver, avslutar Maria Sjöstrand som är sektionschef för obstetriken på Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus.

Humanitära skäl kan vara förlossningsrädsla

Med humanitära skäl menar man om kvinnan t ex har förlossningsrädsla eller fobi som gör att hon upplever stora svårigheter med att föda vaginalt och själv önskar att få ett planerat kejsarsnitt i stället.

Den andra indikationen är ”kejsarsnitt av medicinska skäl” och innebär att det finns somatiska risker för barnet eller mamman att föda vaginalt.

Källa: Pressmeddelande från Danderyds Sjukhus


Artikeln har visats: 554 gånger
Publicerad: 2020-04-28 12:17:32
Inlagd: 2020-04-28 12:08:40
Uppdaterad: 2020-04-28 12:19:45Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiotvå med siffror i fältet här

Fler nyheter

Astma och Allergiförbundet 2021-04-14 10:04
Allergiakademin - digital plattform för att minska kunskapsluckan
Pressmeddelande Norstedts förlagsgrupp 2021-04-13 16:55
Ny bok av J.K. Rowling släpps i höst
 2021-04-09 16:45
Cybex lanserar nya barnvagnar för löpning och en aktiv livsstil
Pressmeddelande från SkiStar AB 2021-03-30 15:32
SkiStar hakar på hemestertrenden - satsar på cykel och barns lärande om djur och natur i fjällen
Folkhälsomyndigheten 2021-03-30 14:20
Trots pandemin - hög vaccinationstäckning mot HPV
Folkhälsomyndigheten 2021-03-26 19:36
Ingen mer fjärr- och distansundervisning på gymnasiet
Pressmeddelande från Rabén & Sjögren 2021-03-19 11:17
Sarah Sheppard är tillbaka - under ytan den här gången
Alla nyheter