I Sverige har 800 000 personer astma, och trots att astma är en av våra vanligaste folksjukdomar har inte alla tillgång till den vård de behöver, vilket ger en sämre hälsa som följd. Inför den internationella astmadagen den 7 maj, gör Astma- och Allergiförbundet tillsammans med Unga Allergiker en insamling av gamla astmainhalatorer för att uppmärksamma behovet av en jämlik astmavård. Inhalatorerna kommer att lämnas över till politiker på astmadagen tillsammans med krav på förbättringsåtgärder.
År 2018 genomförde Socialstyrelsen en utvärdering av vården vid astma och KOL med utgångspunkt i de nationella riktlinjer som kom år 2015. Utvärderingen visar på stora brister, exempelvis får mindre än hälften av astma- och KOL-patienterna en skriftlig behandlingsplan i primärvården. Det finns även en stor underdiagnostik av astma.
Bristerna i vården leder till att många personer med astma inte får en så effektiv behandling som de skulle behöva för att må bra. Inför den internationella astmadagen genomför Astma- och Allergiförbundet tillsammans med Unga Allergiker en kampanj där vi samlar in gamla astmainhalatorer. Dessa kommer att överlämnas till politiker på astmadagen tillsammans med krav på förbättringsåtgärder. Astma- och Allergiförbundet och Unga Allergikers krav är att alla med astma ska ha tillgång till en jämlik vård – med rätt diagnos, tillgång till patientutbildning och bättre uppföljning.
- Efter att ha tagit del av Socialstyrelsens utvärdering av de nationella riktlinjerna ser vi att det finns en rad åtgärder kvar som både landsting, regioner och kommuner behöver göra. För att visualisera hur många som berörs och hur omfattande medicinering som pågår dagligen genomför vi nu denna insamling, säger Maritha Sedvallson, ordförande Astma- och Allergiförbundet.
- Vi uppmanar alla med astma att skicka in sin gamla astmainhalator till oss, så att vi kan visa politikerna hur många vi faktiskt är som är beroende av en jämlik och fungerande astmavård, säger Freja Anckers, förbundsordförande Unga Allergiker.
Källa: Astma & Allergiförbundet / Mynewsdesk