Lottas favoritbagels
Publicerad: 2004-08-16
Bagels är supergoda att fylla med t e x hoummus, kesoblandningar, sallader eller andra röror.
Ingredienser25 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl brödsirap
2 1/2 tsk salt
2 dl vetegroddar
10-12 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
sesamfrön till garnering
Vatten och sirap till kokning
Gör så härFinfördela jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37° och häll det över jästen.
Tillsätt salt, sirap och det mesta av vetemjölet, men spara någon några dl till utbakningen.
Arbeta degen väl och låt jäsa i en timme under duk.
Arbeta ihop degen på bakbord och dela i 12 delar.
Forma varje del till ca 15 cm långa och ca 2 cm tjocka längder som du sedan fäster ihop till en ring m h a lite vatten.
Låt ringarna jäsa ytterligare 20 minuter.
Sätt ugnen på 225° och sätt på en vid gryta vatten med 1 msk sirap i och låt koka upp.
Lägg ringarna i det kokande vattnet och tryck ner dem lite under ytan. Låt ringarna koka ca 3 minuter och ta sedan upp dem med hålslev och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Pensla de kokta ringarna med ett uppvispat ägg och strö sesamfrön över.
Grädda sedan i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Skrivet av: Lotta E
Lämna gärna en kommentar!
Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.
Tidigare kommentarer/betyg
Barnsidan (
2004-08-18 09:26)
Det här låter spännande. Känns som jag vill prova med en gång! (fast varför fick jag för mig att bagels ska vara ojästa?)