Barnsidan - Vaccin ny behandling för allergiker?
Meny

Nyheter > Vaccin ny behandling för allergiker?

Vaccin ny behandling för allergiker?

Ett vaccin för allergiker. Det kan på sikt bli resultatet av den forskning som Anna Ledin presenterar i sin avhandling. Hon har vaccinerat hundar och råttor mot deras egna IgE-antikroppar och visar att deras allergiska symptom minskar.

Antikroppstypen IgE är en del av kroppens försvar mot vissa parasiter, men är idag mest uppmärksammad då den har en nyckelroll i allergiska reaktioner. Vid en allergisk reaktion är det just IgE som orsakar den allergiska reaktionen. Vanligtvis är 0.02% av alla antikroppar i blodet IgE, men allergiker kan ha upp till 10 gånger mer IgE. Det bästa sättet för en allergiker att slippa allergi är att undvika det ämne som orsakar allergierna. Men för en pollenallergiker är det svårt att undgå allt pollen när exempelvis björkarna blommar vilket leder till astma, hösnuva och/eller eksem.

Anna Ledin presenterar en ny form av allergibehandling i sin avhandling. Genom att framställa och injicera ett IgE-vaccin som ser ut som IgE visar hon att kroppen uppfattar vaccinet som något främmande. Det bildas då antikroppar mot både IgE och vaccinet, varpå IgE-nivåerna sjunker i blodet och de allergiska symtomen minskar. Allergivaccinet är testat i råttor samt hundar, och resultaten visar en tydlig nedgång av IgE-nivåerna efter vaccinering. Hundar är ett av de få djur som likt oss människor har allergiska besvär, men det har varit oklart hur IgE-nivåerna relaterar till deras allergier. En ny metod för att mäta hundars IgE-nivåer i blodet utvecklades, och man fann att hundar har exceptionellt höga IgE nivåer. Detta oberoende om de är friska eller har allergiskt eksem, autoimmuna sjukdomar eller hudparasiter. Att ställa allergiska diagnoser endast från att mäta IgE från hundblod kan därför vara vanskligt. Vi mätte dessutom IgE från tre valpkullar och konstaterar att till skillnad från de vuxna hundarna så hade valparna låga IgE-nivåer.

Vad orsakar då allergier? Med säkerhet påverkar både miljö och gener. Men, det är inte klarlagt exakt vilka gener som är involverade eller till vilken grad de är involverade. Anna Ledin och forskargruppen undersökte därför hur en del av en kromosom, som innehåller många olika gener, är inblandad i regleringen av IgE i råtta. Just den kromosomala regionen har tidigare visat sig vara involverad i råttors mottaglighet för ledbesvär i en modell för ledgångsreumatism, och vi fann att den även påverkar IgE-nivåerna i råtta. Om den kromosomala regionen även påverkar människors IgE-nivåer återstår att studera.

Källa: expertsvar.nu


Artikeln har visats: 2930 gånger
Publicerad: 2004-05-27 00:59:02
Inlagd: 0000-00-00 00:00:00
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiotre med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook