Barnsidan - Två av fem företagare med småbarn har inte varit föräldralediga alls
Meny

Nyheter > Två av fem företagare med småbarn har inte varit föräldralediga alls

Två av fem företagare med småbarn har inte varit föräldralediga alls

Rapporten #Föräldrafällan 2.0 visar att socialförsäkringssystemet missgynnar företagare i sin nuvarande form.

Det fyrkantiga regelverket, svårigheten att få sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI) fastställd och myndigheternas oförståelse för företagandets villkor tvingar många företagande föräldrar att välja mellan sitt företag och sitt föräldraskap. Samtidigt är en majoritet av företagarna positiva till att ställa sig utanför det nuvarande socialförsäkringssystemet och ansvara för sin egen trygghet.

– Naturligtvis är det ett fritt val att starta eget företag. Att det är ett fritt val får däremot inte bli till en ursäkt för att företagare, som betalar sin egen och anställdas löner och skatter, ska ha ett sämre skydd när de behöver det, säger Erik Ageberg, socialförsäkringsexpert hos Företagarna.

Rapporten #Föräldrafällan 2.0 visar att 93 procent av företagarna är negativt inställda till att antalet föräldraledighetsdagar bör öka. Bland företag med över tio anställda anser två av fem företagare att antalet dagar i föräldraförsäkringen istället bör minska. 

– Företagare har svårt att utnyttja föräldraledighetsdagar utan att bryta mot regelverket som systemet är riggat idag, för det går i regel inte att lämna sin verksamhet och vara helt ledig även om man har fått barn. Regeringen bör därför prioritera att möjliggöra för företagare att nyttja föräldraförsäkringen innan de satsar på mer ledighet till anställda, säger Erik Ageberg.

Över hälften av företagarna anger att de är positivt inställda till att ställa sig utanför socialförsäkringssystemet och själva bygga upp buffertar i sina företag, och därmed minska eller helt slopa att betala in egenavgifter/sociala avgifter.

– Företagare borde befrias från att betala in pengar till ett system som de knappt kan ta del av. En privat försäkring hade kunnat bidra till en högre flexibilitet och möjliggöra ett starkare skydd än dagens bristfälliga lösning, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Företagarna vill att en utredning tillsätts med uppdrag att föreslå former för ett alternativt privat trygghetssystem för både företagare och anställda.

Läs mer och ladda ner rapporten Föräldrafällan 2.0 hos Företagarna.se

Sammanfattning av rapportens innehåll

  • Var fjärde företagare som vid sjukdom och föräldraledighet ansökt hos Försäkringskassan om att få sin SGI fastställd har haft problem med detta. Skälen för varför företagarna har haft problem att få sin SGI fastställd har i huvudsak varit att Försäkringskassan inte godkänt företagarens uppgifter om inkomst.
  • Var femte företagare uppger också att Försäkringskassan krävt oberoende intyg för att kunna fastställa företagarens SGI.
  • Två av fem företagare (39 procent) med småbarn har inte varit föräldralediga med sina barn.
  • Två av tre företagare (65 procent) som de senaste fem åren haft barn i småbarnsålder som kvalificerat dem för föräldrapenning efterfrågar större flexibilitet för att kunna utföra vissa sysslor i företaget under föräldraledigheten.
  • Endast sju procent av företagare tycker att antalet föräldraledighetsdagar bör öka.
  • I Företagarnas undersökning är över hälften (54 procent) positiva till att själva bygga upp buffertar i sina företag och i gengäld minska, eller helt slopa, att betala in egenavgifter/sociala avgifter.

Några citat:

Källa: #Föräldrafällan


Artikeln har visats: 1077 gånger
Publicerad: 2019-02-20 10:36:02
Inlagd: 2019-02-20 10:24:46
Uppdaterad: 2019-02-20 10:43:07Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtionio med siffror i fältet här

Fler nyheter

Röda korsets högskola / Forskning.se 2021-04-16 08:38
Så har barnen fått information om covid-19 och pandemin
Astma och Allergiförbundet 2021-04-14 10:04
Allergiakademin - digital plattform för att minska kunskapsluckan
Pressmeddelande Norstedts förlagsgrupp 2021-04-13 16:55
Ny bok av J.K. Rowling släpps i höst
 2021-04-09 16:45
Cybex lanserar nya barnvagnar för löpning och en aktiv livsstil
Pressmeddelande från SkiStar AB 2021-03-30 15:32
SkiStar hakar på hemestertrenden - satsar på cykel och barns lärande om djur och natur i fjällen
Folkhälsomyndigheten 2021-03-30 14:20
Trots pandemin - hög vaccinationstäckning mot HPV
Folkhälsomyndigheten 2021-03-26 19:36
Ingen mer fjärr- och distansundervisning på gymnasiet
Alla nyheter