Barnsidan - Träna luktsinnet hemma med nya uppfinningen Exerscent
Meny

Nyheter > Träna luktsinnet hemma med nya uppfinningen Exerscent

Träna luktsinnet hemma med nya uppfinningen Exerscent

Luktträning var tidigare mest något för vinentusiaster, rehabpatienter, parfymister och doftforskare som Simon Niedenthal. När han nu 2021 med kollegor lanserar en ny luktträningsapparat ser läget som bekant helt annorlunda ut.

­– Lukta på olika saker du har hemma, som kryddor, varje dag i femton till tjugo minuter. Det är som vilken annan träning som helst. När du upprepar en aktivitet blir du bättre på den, säger Simon Niedenthal, doftforskare vid Malmö universitet.

Luktträning hemma

Det enskilt tydligaste symptomet på covid-19 är luktförlust. Men långt innan covid-19 såg Simon Niedenthal ett behov av strukturerad luktträning utanför labb- och sjukhusmiljö.

Resultatet är Exerscent som är en luktträningsapparat som kopplas till ett datorspel. Spelet går ut på att samla poäng genom att identifiera olika dofter. Då luktträningen sparas i en databas kan både vårdgivare och forskare se hur det går för användaren.

Luktträningsapparaten Exerscent

Så här kan det se ut när man lukttränar med Exerscent

Exerscent kan användas för rehabilitering efter covid-19 eller andra virusinfektioner som orsakat luktförlust. Men det är också ett alternativ för yrkesverksamma inom mat, dryck och doft. Även äldre kan behöva luktträna. Luktsinnet försämras nämligen med åldern.

Dessutom kan kräsna barn ha nytta av luktträning.

– Acceptans och gillande handlar om vana. Att låta första steget vara att lukta på mat, istället för att äta den, skulle kunna vara ett sätt att gradvis öka toleransen. Eftersom det är ett datorspel kan det också tänkas passa barn, säger Simon Niedenthal.

Frukt svårare känna igen

Studien på luktträningsapparaten involverar 11 deltagare som alla uppgav normalt luktsinne. Deltagarna kände i genomsnitt igen 66 procent av dofterna och hade lättare för grönsaker och kryddor än frukt och blommor. Här ser forskarna en potential med ökad luktträning för högre träffprocent.

– På frågan vilket sinne du inte skulle vilja förlora skulle de flesta nog svara synen eller hörseln. Men de som nu förlorat sitt luktsinne förstår bättre vilken förlust det faktiskt är. Vid till exempel demens är luktsinnet det första som går förlorat. Det finns en koppling mellan dofter och minnen – det tror jag de flesta känner rent intuitivt, säger Simon Niedenthal.

Mer information i pressmeddelande från Malmö Universitet

Källa: Malmö Universitet

Om Exerscent

Luktträningsapparaten Excersent är resultatet av ett sexårigt forskningsprojekt finansierat av Riksbanken och Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse. Apparaten bygger på en liten dator (mikrokontroll) som från början utvecklats av David Cuartielles för undervisning vid institutionen K3 vid Malmö universitet.

Konstruktionsfilen är gratis att ladda ned och kan skrivas ut i 3D-skrivare. Utöver det krävs elektronik och valfria dofter som går att köpa i handeln.

– Poängen med Exerscent är att göra luktträning tillgänglig för så många som möjligt. Den är lätt att sätta ihop och enligt vår studie enkel att använda, säger Simon Niedenthal.


Artikeln har visats: 1999 gånger
Publicerad: 2021-06-18 10:55:17
Inlagd: 2021-06-18 10:38:49
Uppdaterad: 2021-06-18 11:00:35

taggar
corona  covid-19  luktträning  


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextionio med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook