Barnsidan - Tidig kontakt med jordnötter kan leda till allergi
Meny

Nyheter > Tidig kontakt med jordnötter kan leda till allergi

Tidig kontakt med jordnötter kan leda till allergi

En avhandling från Sahlgrenska akademin visar att många svenska barn kommit i kontakt med jordnötsprotein trots att de aldrig ätit jordnötter. Det kan leda till att de utvecklar överkänslighet eller allergi mot jordnötter.

I Sverige äter vi relativt lite jordnötter jämfört med hur det är i till exempel USA och Storbritannien. Trots det är många svenska barn överkänsliga mot jordnötter. Blodprov från barn som är så små att de aldrig ätit jordnötter visar att många av dem trots det kommit i kontakt med jordnötsprotein, vilket kan vara det första steget mot att utveckla allergi eller överkänslighet mot jordnötter.

Det finns flera teorier kring hur barn kommer i kontakt med jordnötsprotein tidigt i livet.

— Forskare misstänker att jordnötsprotein kan överföras från mamman till barnet under graviditet och amning. Proteinet kan också tas upp av huden genom mjukgörande krämer som ibland innehåller jordnötsolja. Detta i kombination med att vissa har en ärftlig benägenhet att utveckla allergi kan påverka utvecklingen av överkänslighet mot jordnötter, säger dietist Jenny van Odijk, som skrivit avhandlingen.

Hennes resultat visar att av 1 020 undersökta personer som var överkänsliga mot jordnötter var hela åtta procent under två år. BVC har under många år rekommenderat att barn under tre år inte ska äta jordnötter eftersom de kan sätta i halsen.

— Resultatet stärker hypotesen om att barnen kommer i kontakt med jordnötter på annat sätt, säger Jenny van Odijk.

Trots att barn som tidigt exponerats av jordnötsprotein riskerar att utveckla allergi finns ingen allmän rekommendation att undvika jordnötter av den anledningen.

— Det saknas tillräckligt med kunskap om vilka riskfaktorer som är av störst betydelse för utveckling av jordnötsallergi och en sådan rekommendation skulle därför göra mer skada än nytta i dagsläget, säger Jenny van Odijk.

Det är viktigt att komma ihåg att det bara är en del av de barn som kommer i kontakt med jordnötter som får symtom. Avhandlingen visar också att tolv procent av barnen växte ifrån sin överkänslighet mot jordnötter när de blev äldre.

Källa: expertsvar.nu 2004-07-05


Artikeln har visats: 1844 gånger
Publicerad: 2004-08-17 11:00:03
Inlagd: 0000-00-00 00:00:00
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoåtta med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook