Barnsidan - Succé för ny sorts barnbok om kroppen
Meny

Nyheter > Succé för ny sorts barnbok om kroppen

Succé för ny sorts barnbok om kroppen

Se även:
Från fanzine till förlag via Feministiskt Initiativ

- Uppenbarligen fyller den en lucka i barnbokshyllan, säger Marie Tomičić, på Olika förlag. Föräldrar törstade efter en sådan här bok.

Kroppens ABC är en faktabok för barn mellan tre och tio år. Den har formen av en ABC-bok och tar upp sådant som kroppen har, gör och känner. Men på ett unikt sätt.

- Vi har velat se på kroppen som en helhet, psykisk ohälsa är vanlig även hos barn och den får även fysiska konsekvenser, säger en av författarna, Eva Emmelin. Därför är det viktigt att prata om saker som oro, sorg och gråt på samma sätt som en pratar om öron och stämband.

Idén till Kroppens ABC dök upp när hennes medförfattare Linda Madsen ställde en fråga i ett föräldraforum på Facebook: ”Hur pratar ni med era barn om mens?”. Tillsammans med den tredje författaren Lina Boozon Ekberg började samtalet om att normalisera menstruation redan i tidig ålder ta fart.

- Först tänkte vi skriva en hel barnbok om mens, men sedan dök det upp så mycket annat som vi ville ha med, säger Boozon Ekberg.

Normkritisk

Boken utgår från ett inkluderande och normkritiskt perspektiv vilket betyder att den speglar samtidens mångfald av sätt att vara och leva på ett självklart vis, och samtidigt förklarar på ett enkelt och ofta roligt sätt hur kroppen fungerar. Med illustratören Alaya Vindelmans färgglada och fartfyllda bilder skapas en helhet, där ett av syftena är att barn blir nyfikna på och uppskattar den egna kroppen.- Vi har velat visa sådant som många faktaböcker om kroppen hoppar över,säger Linda Madsen. Vi tar upp onani, något som ju i princip alla barn gör och som många vuxna tycker är svårt att prata om. Ju bättre ett barn känner sin egen kropp desto lättare blir det också att säga ifrån om någon kränker barnets fysiska eller psykiska integritet.

Hyllad av många

Många har uttryckt hur mycket de gillar boken i sociala medier.

Så här skriver till exempel kroppsaktivisten Anna på sitt konto @notondietanymore på Instagram:
”Fantastiska inkluderande bilder och beskrivande okomplicerade texter. Om allt möjligt som har med våra kroppar att göra. Armsvett, mens, oro, bröst osv.”

Så här skriver @jennyerikssonforfattare som tar med den på sin lista över fantastiska faktaböcker:

”Ljuvlig bilderbok som är ett bra verktyg för vuxna så att vi kan svara på barns frågor och funderingar. Här finns mens, sorg, queer och dans. Öron, rumpor, kön, svett och bröst. Det jag älskar med den här boken är att den är öppen, kroppar får vara kroppar, känslor får vara känslor och människor får vara människor. Befriande. Jag läser den med ett leende.”

Rekordförsäljning

Boken sålde slut snabbare än väntat och lagom till jul står många på kö för att köpa den.

- Det är underbart att så många vill köpa den och många hör av sig om var de kan hitta den och just nu hänvisar vi till olika fysiska butiker runt om i landet, säger Marie Tomičić. Boken ska finnas i lager igen sista veckan i december och den går att förhandsbeställa hos oss med ett presentkort att lägga under julgranen.

Läs mer och köp "Kroppens ABC"


Artikeln har visats: 4072 gånger
Publicerad: 2018-03-19 15:36:36
Inlagd: 2018-03-19 15:28:05
Uppdaterad: 2018-03-19 15:36:59Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioett med siffror i fältet här