Stockholm har äldst förstföderskor
Förstföderskorna i Stockholm blir bara äldre och äldre. Det är mödrarna i innerstaden som höjer statistiken för länet. Otrygga anställningsformer är en viktig anledning till att många väntar med barn.
I Stockholm bor de äldsta förstföderskorna i landet. Men åldrarna skiljer sig inom länet. De rikaste församlingarna med flest högutbildade har de äldsta förstföderskorna, drygt 32 år i genomsnitt. Det är sju år mer än mödrarna i förorter som Ösmo, där snittet ligger på 25 år.
En av orsakerna är att det tar längre tid för högutbildade att få en ordnad ekonomi.
Stegen in i vuxenlivet sker för de flesta enligt ett bestämt mönster. Först en bra utbildning, sedan ett jobb man trivs med, egen bostad, seriöst förhållande, stabil ekonomi och först därefter skaffa barn. Jämfört med tidigare generationer tar stegen längre tid. Men det har inte gjort att normen ändrats, den har snarare förstärkts under 90-talet, enligt forskning på Umeå universitet.
Unga är mer medvetna om att det finns många möjligheter, och vill hitta det rätta för sin personlighet. Det gör att många väljer att ta kortare anställningar och resa först, för att skjuta yrkesbeslutet på framtiden. Dessutom har längden på utbildningar ökat och bostadsmarknaden blivit kärvare. Trots det är normen att ha "allting klart" innan barnen kommer, vilket gör att många väntar med att skaffa barn.
Stockhoms län slår rekord i födelsestatistiken på flera sätt. Här föds flest barn i landet. Drygt en femtedel av årskullen på runt 90.000 barn föds i Stockholm. Och flest förstföderskor i hela länet bor i Sundbybergs församling, 283 personer.
Genomsnittsålder för förstföderskor i Stockholms Län
Källa: dn.se
Artikeln har visats: 8895 gånger
Publicerad: 2003-10-12 21:34:58
Inlagd: 2003-10-12 21:34:58
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06
Lämna gärna en kommentar!
Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.