Barnsidan - Sommarlovet svårt för många barn
Meny

Nyheter > Sommarlovet svårt för många barn

Sommarlovet svårt för många barn

”Det känns som jag inte har någon att vända mig till…”
Flicka, 11 år

Inför det stundande sommarlovet hör varje år de barn och ungdomar av sig som snarare räds istället för att glädjas inför ledigheten. BRIS har lång erfarenhet av att barn som lever i utsatthet vet att det vuxenstöd som finns tillgängligt i vardagen nu kommer att försvinna under flera månader.
Läraren, fritidsledaren eller bästa kompisens mamma finns inte längre till hands.  Skola, socialtjänst, barnpsykiatri med mera har stängt, går på sparlåga eller har  vikarier. Barn som lever i familjer där missbruk, misshandel och andra övergrepp förekommer oroar sig särskilt det som ska komma.

- Skolan är särskilt viktig för de utsatta barnen. Där finns det rutiner att gå efter, kompisar att vända sig till och vuxna som kan se. För den stora majoriteten barn som har grundtrygghet är sommarlovet välkommet, men för de barn som far mest illa blir ensamheten ännu större, säger BRIS generalsekreterare Göran Harnesk.

Under förra sommaren var upplevelsen av svårare familjekonflikter den vanligaste orsaken att kontakta BRIS. Samtal och mejl om ensamhet, sorg och psykisk ohälsa är exempel på kontaktområden som är mer frekventa under sommarlovet jämfört med resten av året, medan kontakterna som berör mobbning avtar under juni och juli för att sedan intensifieras inför skolstarten.

- Vad som är viktigt när en stor del av samhället semesterstänger är att förstärka barns och ungdomars möjlighet att kunna träffas tillsammans i grupper med vuxna ledare. Våra erfarenheter från såväl stödverksamheten som vår sajt rodasidorna.se är att barn själva efterlyser detta, säger Göran Harnesk.

Källa: BRIS pressmeddelande 2006-05-24


Artikeln har visats: 928 gånger
Publicerad: 2006-05-24 09:18:41
Inlagd: 2006-05-24 09:18:41
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttioåtta med siffror i fältet här