Barnsidan - Skorstensbarnen är tillbaka!
Meny

Nyheter > Skorstensbarnen är tillbaka!

Skorstensbarnen är tillbaka!

Sjörövarhöst är en fristående fortsättning på de hyllade Skorstensjul och Älvsommar. En stämningsfull och spännande högläsningsbok av Mårten Sandén, med fantastiska illustrationer av Lina Bodén.

Handlingen i Sjörövarhöst

Stella är uppvuxen på ett barnhem, men en jul rymde hon därifrån tillsammans med sina vänner. Nu bor hon och lillebror Issa med Miriam som har en antikaffär i Gamla stan. Miriam som adopterade både Stella och Issa när de hade rymt från barnhemmet. Uppe på taken i stan finns också skorstensbarnen som har blivit Stellas allra bästa vänner.

En stormig höstkväll hör Stella hur mamma Miriam köper en gammal sjömanskista av någon nere i butiken. Kistan har tillhört någon som heter Ensamseglaren och i den finns en märklig loggbok och en kompassring som passar Stella så perfekt att det inte går att ta av. Vart vill kompassen föra henne och varför vill den hemske sjörövaren Benbow få tag på loggboken? Frågorna blir bara fler och Stella måste ta hjälp av skorstensbarnen för att hitta svaren!

Mårten Sandén och Lina Bodén

– Idén till Sjörövarhöst kom som alltid från Gamla stan, där jag ofta promenerar, men också från alla sjörövarböcker jag läste som barn. Framför allt Skattkammarön av Robert Louis Stevenson, berättar Mårten Sandén.

Lina Bodén, som gjort bokens illustrationer, berättar att hon cyklat runt på Södermalm och i Gamla Stan med manuset i väskan för att leta upp platserna Mårten skrivit om. Lagunen på Långholmen, Benbows hus, Flints skrot under Skanstullsbron…

– Alla platser existerar mer eller mindre i verkligheten, har bara lagt till detaljer här och där, säger hon. Som Flints husvagn, till exempel. Det är lätt att få bildinspiration till Mårtens berättelser, just kombinationen av verkligt existerande miljöer och det magiska som händer där.

Deras två tidigare böcker Skorstensjul och Älvsommar har hyllats och älskats av såväl kritiker som läsare. Mårten berättar att de fått många positiva läsarreaktioner.

– De roligaste är kanske från familjer som tycker om att läsa dem högt tillsammans.

De tidigare böckerna utspelar sig under vintern och sommaren och så nu hösten. Då kan man förstås undra om det blir en vårbok också?

– Ja, idén finns och börjar klarna så smått, berättar Mårten. Men jag måste läsa på om cirkusar på 1800-talet och gå en rundvandring på Stockholms slott innan jag kan börja skriva.

Läs mer och köp på adlibris.se

Källa: Rabén o Sjögren


Artikeln har visats: 558 gånger
Publicerad: 2019-09-16 12:25:27
Inlagd: 2019-09-16 12:13:07
Uppdaterad: 2019-09-16 12:27:33Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiosex med siffror i fältet här

Fler nyheter

 2020-05-29 14:19
FHM: Gymnasieskolorna kan öppna igen till hösten
Sveriges Radio 2020-05-29 11:35
Kinkiga barn långvarig utmaning vid matbordet
DN.se 2020-05-29 11:35
Så räddades bebisen i Uppsala - Sveriges yngsta covid-patient
SvD 2020-05-29 11:35
Skolöppning gav inte ökad spridning i Danmark
Sveriges Radio 2020-05-28 16:30
Kvinnor erbjuds självtest för HPV-virus
Region Västerbotten / MyNewsdesk Sweden 2020-05-28 16:30
Fler efterkontroller och färre bristningar i Västerbotten
Göteborgs Universitet 2020-05-28 16:30
Nationell studie om covid-19 och graviditet
Alla nyheter