Barnsidan - Scouter engagerar sig i Skräpplockardagarna
Meny

Nyheter > Scouter engagerar sig i Skräpplockardagarna

Scouter engagerar sig i Skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna är sannolikt Sveriges största evenemang detta corona-år. Över en halv miljon barn och ungdomar, är hittills anmälda. Att delta innebär att man minst en gång under perioden mars-maj plockar skräp. Syftet är inte att städa utan att lära barn och unga om skräp, förändra attityder och visa att det går att göra skillnad.

"Vi vill bidra med det vi kan. Ingen kan göra allt men alla kan göra något", säger Elinor Hugemark på Brobergska scoutkåren, avdelning Spejarna.

Det är femtonde året som Håll Sverige Rent arrangerar Skräpplockardagarna. Under åren har miljontals barn och unga via sina förskolor, skolor eller ungdomsföreningar, plockat skräp och lärt sig om hur stort problemet är. Som att det överlägset vanligaste skräpet i städer är fimpen som står för ungefär 65 procent av allt skräp. Snus kommer på andra plats med 14 procent. Mycket av det övriga skräpet kommer från det vi äter och dricker på språng.

"Med kunskap och beteendeförändringar får barn lära sig hur de kan bidra till en mer skräpfri miljö. Under detta pandemi-år med social isolering är det viktigare än någonsin att få ut så många unga som möjligt till att delta i Skräpplockardagarna", säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent.

Greta och Alea från Brobergska scoutkåren har bägge plockat skräp tidigare i veckan med skolan och nu ska de plocka skräp med Spejarna. Foto: Håll Sverige Rent

Deltar du i Håll Sverige Rents aktiviteter får du gärna tagga inlägg på sociala medier med den hashtag som passar. Exempelvis #luftenarfri och #skräpplockardagarna. På så sätt får fler ta del av vad som görs.

Här kan ni se en lista på alla som är anmälda runt om i landet:

https://hsr.se/skrapplockardagarna/anmalan

Källa: Håll Sverige Rent


Artikeln har visats: 341 gånger
Publicerad: 2021-04-19 11:24:23
Inlagd: 2021-04-19 11:18:38
Uppdaterad: 2021-04-19 11:24:23Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittio med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook