Barnsidan - Samband mellan ftalater och allergi
Meny

Nyheter > Samband mellan ftalater och allergi

Samband mellan ftalater och allergi

Det finns ett mycket starkt samband mellan barns allergier och mjukgörare i plast. Det visar en nyligen publicerad studie av ett svenskdanskt forskarlag.

Mjukgörare, så kallade ftalatestrar, finns i en stor mängd konsumtionsprodukter och ytmaterial. Bruket av mjukgörare ökade dramatiskt från 50talet. De senaste 30-40 åren har även allergier och astma ökat kraftigt.

Studien jämförde friska barn med barn som är allergiska. Det visade sig att en hög halt av vissa ftalater i hemmet, ger kraftigare allergibesvär.

Forskarna genomförde 2000 en enkätundersökning till alla barn i Värmland (14 077 stycken). De fick svara på frågor om bland annat sin hälsa och sin bostad.

Av de som svarade valdes 198 barn med allergiska besvär och 202 friska barn ut för fördjupade undersökningar.

Damm från barnens sovrum samlades in för en analys av mängden mjukgörarinnehåll. Samtidigt läkarundersöktes barnen och kliniska prover togs. Forskarna fann då högre koncentration av vissa ftalater hos de sjuka barnen jämfört med hos de friska.

Det visade sig att sambandet gällde både astma, hösnuva och eksem. Forskarna kunde också konstatera att ju högre koncentration av ftalater desto kraftigare besvär hos barnen.

Ftalater är samlingsnamnet på en grupp kemiska ämnen som framför allt används som mjukgörare i PVC-plast. Den vanligaste ftalaten i Sverige är DEHP (dietylhexylftalat). Den förekommer också i livsmedel som fisk och mejeriprodukter samt i bröstmjölk.

EU har klassat DEHP och DBP som skadlig för den mänskliga fortplantningsförmågan och har förbjudit de båda ftalaterna i kosmetika och hygienprodukter. Sedan 1999 råder förbud i Sverige mot ftalater i leksaker och barnartiklar som kan stoppas i munnen och är avsedda för barn under tre år.

Diskutera mer i vårt forum "Astma och allergi"

Källa: svt.se 2004-08-09


Artikeln har visats: 2506 gånger
Publicerad: 2004-08-09 22:52:03
Inlagd: 0000-00-00 00:00:00
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittio med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook