Barnsidan - Region Skånes amningsstrategi uppmärksammas av WHO
Meny

Nyheter > Region Skånes amningsstrategi uppmärksammas av WHO

Region Skånes amningsstrategi uppmärksammas av WHO

Region Skånes arbete med att främja amning har uppmärksammats Världshälsoorganisationen, WHO. I samband med den internationella amningsveckan den 1-7 augusti 2021 publicerade WHO en artikel om arbetet på sin hemsida.

Det senaste året har Kunskapscentrum kvinnohälsa och barnhälsovård arbetat med att ta fram en regional amningsstrategi för Skåne. Syftet är att stärka amningsvården och göra så att fler får möjlighet att amma. För trots att amning har stora hälsofördelar har amningsfrekvensen minskat på senare år.

– Alla som kan och vill amma ska få de bästa möjliga förutsättningarna att göra det, säger Anna Kjellbom, allmänläkare och folkhälsovetare på Kunskapscentrum kvinnohälsa som tillsammans med en kollega arbetar med strategin.

Amningsvården behöver stärkas

Under arbetet har de identifierat flera områden där amningsvården i Skåne behöver stärkas. Det amningsförberedande stödet under graviditeten behöver bli mer tillgängligt och riktlinjer behöver tas fram för att göra vården mer likvärdig. Det behövs även mer kunskap och utbildning till den personal som möter nyblivna föräldrar, liksom riktlinjer som begränsa marknadsföring av bröstmjölksersättning inom vården.

– Vården är ofta helt avgörande, men det är viktigt att förstå att amning påverkas av så många faktorer på flera nivåer i samhället. Forskning visar att omgivningens attityder spelar stor roll för amning liksom kommersiella intressen, säger Anna Kjellbom.

WHO intresserade av Skånes arbete

Under arbetets gång har Anna Kjellbom och hennes kollega kommit med i en europeisk arbetsgrupp som leds av WHO (WHO European Office for the Prevention and Control of NCDs). Amning är en sedan länge prioriterad fråga för WHO som tar fram rekommendationer och evidensbaserade riktlinjer för att främja amning världen över.

WHO tycker att arbetet med Skånes amningsstrategi är så intressant att de under internationella amningsveckan den 1-7 augusti, publicerade en artikel om det på sin hemsida.

– Det känns jätteroligt! En ökad medvetenhet om amningens betydelse för folkhälsan är angeläget och jag hoppas att det kan bli ett mer prioriterat område inom vården framöver.


Läs mer om vad WHO gör för att främja amning, hälsofördelar med bröstmjölk mm

Läs mer om Internationella amningsveckan (World Breastfeeding Week)

Källa: Pressmeddelande från Region Skåne

  • Mot bakgrund av bröstmjölkens hälsofördelar rekommenderar världshälsoorganisationen (WHO) helamning i sex månader och därefter delamning i två år eller längre.
  • Statistiken visar att allt färre svenska barn ammas enligt rekommendationen och minskningen är störst bland de yngsta barnen.
  • I Skåne helammades 15 procent av barnen födda 2017 i sex månader och nästan vart sjätte barn ammades inte alls vid fyra veckors ålder. Detta trots en allt starkare evidens om amningens hälsofördelar för såväl barn som kvinnor på både kort och lång sikt.
  • Amning är ett viktigt område för WHO har tagit fram riktlinjer och rekommendationer om detta.
  • Nationella och regionala utvärderingar av gravidas och nyförlöstas upplevelse av vården i samband med graviditet och förlossning visar att många önskat en bättre amningsförberedelse och mer amningsstöd efter barnets födelse.
  • Region Skånes regionala amningsstrategi syftar till att ge de bästa förutsättningarna till amning för de som vill och önskar. Samtidigt ska de som inte vill eller kan amma få stöd och oberoende information om flaskmatning för en säker uppfödning.

Artikeln har visats: 1244 gånger
Publicerad: 2021-09-13 09:59:31
Inlagd: 2021-09-13 09:38:02
Uppdaterad: 2021-09-13 09:59:31Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettionio med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook