Barnsidan - Psykobiologiska konsekvenser av tidiga separationer från mamman
Meny

Nyheter > Psykobiologiska konsekvenser av tidiga separationer från mamman

Psykobiologiska konsekvenser av tidiga separationer från mamman

Den första tiden i livet genomgår hjärnan en antal betydande utvecklingsfaser, vilket innebär att individen under denna period är extra påverkbar. Såväl arv som uppväxtmiljö påverkar hjärnan, och därmed individens fortsatta utveckling. Existerande studier på människor antyder att det finns en koppling mellan tidig stress och senare psykisk sjukdom.

Exempel på tidig stress i det här sammanhanget kan vara psykisk och fysisk försummelse, fysiska och sexuella övergrepp eller drogmissbruk hos föräldrarna. Den ärftliga komponentens betydelse för utvecklande av psykisk sjukdom är i dagsläget inte helt klarlagd, men den antas förklara någonstans mellan 20 och 70 % av de psykiska sjukdomstillstånden.

Av etiska skäl är det självfallet inte möjligt att utföra kontrollerade försök för att studera hur stress hos barn påverkar utvecklingen senare i livet, istället har olika djurmodeller utvecklats med t ex gnagare (råtta) som försöksdjur. Ungar till sådana försöksdjur är under den första tiden i livet helt beroende av mammans omvårdnad för att överleva och få en normal utveckling. En ofta använd teknik för att studera hur tidig stress kan påverka den senare utvecklingen är den så kallade Maternal Separation- (MS) modellen. Den har sin utgångspunkt i att man separerar ungarna dagligen under några timmar från mamman för att sedan undersöka eventuella förändringar i neurobiologi och beteende hos avkomman i vuxen ålder.

I en serie experimentella studier undersöktes i denna avhandling effekterna av tidiga separationer med hjälp av en djurmodell (råtta). Tidigare forskning har visat att sådana separationer kan leda till att de separerade djuren i vuxen ålder visar ökat ångestlikt beteende och förhöjda nivåer av stresshormoner, vilket kan antas vara kopplat till ökad preferens för alkohol.

Konsekvenserna av tidiga separationer är dock inte entydiga, då även minskat ångestlikt beteende har rapporterats i flera studier. Resultaten från denna avhandling ger heller inte stöd för antagandet att tidiga separationer orsakar ökad ångest, ökat alkoholintag eller störningar i endokrinologiska och neurokemiska system hos den vuxna råttan. Istället ansluter den till studier som visat på positiva eller inga effekter av tidiga stressorer.

Dessa resultat har paralleller till mänskliga förhållanden där man sett att tidiga negativa erfarenheter kan leda till psykologisk sett relativt välfungerande individer. Dessa resultat kan möjligen förklaras inom ramen för teorier om att svagare stressorer eller stressorer som hanteras adekvat leder till "härdande" effekter hos individen, medan överväldigande stress eller stress som inte kan hanteras på "rätt sätt" leder till en ökad känslighet.

Källa: expertsvar 2005-10-31


Artikeln har visats: 1954 gånger
Publicerad: 2005-10-31 23:08:05
Inlagd: 2005-10-31 23:08:05
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextio med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook