Barnsidan - Partylinser kan skada ögonen
Meny

Nyheter > Partylinser kan skada ögonen

Partylinser kan skada ögonen

Det blir allt mer populärt att använda färgare kontaktlinser, så kallade partylinser, under Halloweenfirandet. Men optiker varnar nu för de populära partylinserna: – Riskerna för infektion är stora om man använder dem fel, säger Caroline Schiller, optiker på optikkedjan Specsavers som ger råd om vad man ska tänka på.

Vi svenskar har på senare år verkligen tagit till oss allt som hör den amerikanska högtiden Halloween till – inklusive det faktum att såväl barn som vuxna sminkar och klär ut sig.

Populära är även de så kallade partylinserna som får ögonen att speciella ut, som exempelvis kattögon. Linserna är i sig inte farligare än vanliga linser, men användandet kan ställa till det rejält. Caroline Schiller, optiker på optikkedjan Specsavers vill därför varna för riskerna med de populära partylinserna:

– Vi vet att många delar partylinser med en kompis. Men det ska man undvika - eftersom vi alla har olika bakterieflora, så kan man sprida sjukdomar till varandra – så det är verkligen inte att rekommendera, säger Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers.

Att ha på sig linserna för lång tid är en annan risk:

– Vanligtvis handlar det om så kallade månadslinser, och när man väl öppnat förpackning är det 30 dagars användning i sträck som gäller, oavsett hur många dagar man haft dem i ögonen. Bakterier växer ju till i en linsdosa. Det är då lätt att linserna ligger länge och utan att man byter linsvätska, vilket ger ökad risk för infektion, varnar Caroline Schiller.

Vad bör alla Halloweenfirare tänka på om man nu vill köpa och använda partylinser?

– Min rekommendation är att man absolut kan använda dem, men tänk då på att rengöra dem som man ska och jag avråder verkligen från att byta eller låna ut linserna till någon. Annars sprider man alltså lätt infektion! När Halloween är över ska man kasta dem!

Källa: Specsavers pressmeddelande

Fakta/Partylinser – tänk på:

  • Rengör ordentligt.
  • Byt inte linser med kompisar.
  • Släng dem efter Halloween.

Artikeln har visats: 361 gånger
Publicerad: 2019-10-29 10:00:20
Inlagd: 2019-10-29 09:46:45
Uppdaterad: 2019-10-29 10:00:20

taggar
halloween  partylinser  


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttioåtta med siffror i fältet här