Barnsidan - Paracetamol under graviditeten kan ge sämre språkutveckling hos barn
Meny

Nyheter > Paracetamol under graviditeten kan ge sämre språkutveckling hos barn

Paracetamol under graviditeten kan ge sämre språkutveckling hos barn

Användning av värktabletter som innehåller paracetamol under graviditet kan leda till försämrad språkutveckling hos förskolebarn. Det visar en studie inom SELMA-projektet vid Karlstads universitet.Paracetamol är febernedsättande och smärtstillande och finns bland annat i Alvedon och Panodil men också i ett stort antal andra läkemedel. Kartläggningar från olika delar av världen visar att förbrukningen av paracetamol har ökat dramatiskt under senare decennier och att mer än hälften av alla kvinnor använder preparat som innehåller paracetamol under graviditeten. Skäl till den höga konsumtionen är att medicinen anses säker i rekommenderade doser och att den kan köpas utan recept och därför är mycket lättillgänglig.

Under senare år har emellertid en rad studier påvisat samband mellan intag under graviditet och barns hälsa och utveckling. En misstanke som har framförts är att exponering för paracetamol kan påverka fosterutvecklingen i olika avseenden där ett spår rör barnens kognitiva utveckling.

– Dessa nya data tillsammans med vad som är känt från andra studier gör att vi måste ta denna fråga på stort allvar, säger professor Carl-Gustaf Bornehag, projektledare för SELMA-studien och författare till artikeln som publicerats i European Psychiatry.

Två tredjedelar använde paracetamol
Nu presenteras nya data från SELMA-studien där man undersökte användningen av paracetamol under tidig graviditet och språkutvecklingen hos 905 barn vid två och ett halvt års ålder.

Användning av paracetamol under graviditeten kartlades på två sätt; dels med en enkät vid eller nära graviditetsvecka tio, där kvinnan angav om hon hade använt paracetamol dittills under graviditeten och i så fall hur mycket, dels genom att mäta paracetamol i kvinnornas urin vid samma tillfälle. Senare undersöktes barnens språkutveckling vid två och ett halvt års ålder. Resultaten visade att omkring 60 procent av kvinnorna använde paracetamol under graviditetens första tre månader.

Risk för försenad språkutveckling
Studien visade vidare att användning av paracetamol under tidig graviditet var kopplat till en ökad risk för språkförsening hos flickor när de var två och ett halvt år gamla, medan något sådant samband inte fanns för pojkar. Ju högre intag, desto högre risk för flickornas språkförsening.

Sambandet såg likadant ut när man använde urinhalten av paracetamol som mått. Att sambanden kan se olika ut för flickor och pojkar har visats i tidigare studier och kan indikera skillnader i hormonella mekanismer.

– Vi behöver naturligtvis mer studier, inte minst för att ta reda på vilka mekanismer som skulle kunna förklara sambanden, men en fråga redan nu är om all användning av paracetamol är nödvändig, säger professor Carl-Gustaf Bornehag.

Maria Unenge Hallerbäck, överläkare inom barnpsykiatri och medförfattare till studien, säger att språkförsening naturligtvis kan vara ett problem i sig, men att studier också har visat att det kan vara ett tidigt tecken på neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.


Källa: Karlstads Universitet / Forskning.se

SELMA-studien undersöker hur kemikalier påverkar gravida och deras barnSELMA-studien handlar om att undersöka vilken betydelse det har att gravida kvinnor och små barn exponeras för hormonstörande kemikalier. I studien följs över 2000 mor-barn-par från tidig graviditet över förlossning och uppåt i livet. Mätningar av hormonstörande ämnen i mammornas blod och urin under graviditeten har pågått sedan 2007.

SELMA står för Swedish Environmental Longitudinal, Mother and child, Asthma and allergy study. SELMA-studien genomförs i samarbete mellan Karlstads universitet, Landstinget i Värmland och Lunds universitet och en rad internationella forskargrupper.

Artikeln har visats: 2811 gånger
Publicerad: 2018-01-17 11:27:58
Inlagd: 2018-01-17 14:24:57
Uppdaterad: 2018-01-17 14:29:45Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiotvå med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook