Barnsidan - På lördag rullar Barnvagnsmarschen för tionde året
Meny

Nyheter > På lördag rullar Barnvagnsmarschen för tionde året

På lördag rullar Barnvagnsmarschen för tionde året


Lördagen den 11 maj rullar det barnvagnar på gatorna på över 50 platser i Sverige. RFSU arrangerar Barnvagnsmarschen för tionde året i rad och i år tillsammans med Läkare Utan Gränser och Läkare i världen. Barnvagnsmarschen är en manifestation mot mödradödligheten i världen. Fokus för årets marsch är kvinnors utsatthet i humanitära katastrofer som krig och vid flykt. I Stockholm går tåget från Sergels torg till Skeppsholmen.

- Vid en humanitär kris läggs ofta fokus på direkta insatser som vatten, mat och tak över huvudet. Men vi glömmer att människor inte slutar vara gravida och att det sexuella våldet ökar i krig och konflikt. Det som finns av sexualundervisning, preventivmedel och mödravård minskar eller försvinner helt. Sverige har ett ansvar att stå upp för allas rätt till sin kropp och sexualitet - också vid humanitära kriser, säger Hans Linde RFSU:s ordförande.

- Att 830 kvinnor dör varje dag i samband med sin graviditet är en stor tragedi. Inte minst för att de allra flesta skulle kunna räddas. Oftast dör de i samband med förlossningen, något som skulle kunna förhindras genom snabba insatser vid komplikationer som blödningar och sepsis. Andra dör till följd av osäker abort. Oavsett om en kvinna lever i ett konfliktområde, i ett flyktingläger eller i ett tält efter en jordbävning, så måste hon precis som alla andra kvinnor få tillgång till god förlossningsvård och möjlighet till säker abort. I de krisområden där Läkare Utan Gränser arbetar råder det en stor brist på detta, säger Sophie Graner, förlossningsläkare och vice ordförande för Läkare Utan Gränser.

- Alla graviditeter medför risker och tillgång till vård är viktigt var du än befinner sig i världen. I mer riskabla situationer, som i en humanitär kris, blir vården såklart ännu viktigare. Tillgång till vård är en mänsklig rättighet. När rättigheter kränks, särskilt i situationer med mer könsbaserat våld, måste vi som finns på fältet få bättre stöd att stärka rätten till hälsa. Så är det inte nu. Riskerna med graviditeter väntar inte, då kan inte heller den humanitära hjälpen göra det, säger Läkare i Världens generalsekreterare Eliot Wieslander

Barnvagnsmarschen 2019 i Stockholm

När: Lör 11 maj kl 12.00
Var: Marschen går från Sergels torg, avmarsch ca kl 12.30 mot Skeppsholmen.

På Sergels torg sker följande:

  • RFSU:s ordförande Hans Linde håller ett kort tal
  • Hans Linde intervjuar Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff samt generalsekreterare för Läkare i världen Eliot Wieslander om hur de arbetar mot mödradödlighet på plats i humanitära kriser.
  • Hans Linde intervjuar Carin Jämtin, Generaldirektör Sida
  • Kort brandtal av en fältarbetare Astrid Börjesson från Läkare utan gränser
  • Marit Bergman sjunger

Marschen hålls också på 54 andra orter runt om i Sverige.

Info om alla marscher hittar du här.

Foto från förra årets Barnvagnsmarsch, fotograf David Ivarsson


Artikeln har visats: 1285 gånger
Publicerad: 2019-05-09 10:21:43
Inlagd: 2019-05-09 10:10:37
Uppdaterad: 2019-05-09 10:26:23Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjutton med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook