Barnsidan - Övervikt och hormoner bidrar till svår halsbränna
Meny

Nyheter > Övervikt och hormoner bidrar till svår halsbränna

Övervikt och hormoner bidrar till svår halsbränna

Övervikt är en starkt bidragande orsak till svår halsbränna, speciellt hos kvinnor. Sambandet förstärks av östrogenbehandling. Andra riskfaktorer är rökning och högt saltintag, medan kostfibrer och motion förefaller skydda mot halsbränna. Det visas i en aktuell avhandling från Karolinska Institutet.

Symptom av gastroesofageal reflux, dvs läckage av magsaft upp i matstrupe och munhåla, är mycket vanliga i västvärlden. En tredjedel av en stor studerad normalgrupp i Norge har besvärats av svår halsbränna under det senaste året. Det visas i läkare Magnus Nilssons avhandling från Karolinska Institutet. Reflux ger en försämring av livskvaliteten hos drabbade personer och även stora kostnader för medikamentell och kirurgisk behandling. Symptomgivande reflux är dessutom den starkaste kända riskfaktorn för körtelcellscancer i matstrupen, den för närvarande snabbast ökande cancerformen i västvärlden. Refluxsjukdomens orsaker är till stora delar okända.

En studie av över 3000 personer med svår reflux visade på ett samband mellan övervikt och reflux hos båda könen, dock dubbelt så starkt hos kvinnor. Effekten av övervikt förstärktes påtagligt av postmenopausal hormonbehandling, framförallt vid behandlning med enbart östrogen. Ett dosberoende samband påvisades mellan svåra refluxsymptom och rökning respektive intag av salt. Negativa samband visades mellan kostfibrer respektive motion och refluxsymptom. Inget samband sågs mellan alkoholintag och risken för reflux.

Källa: pressmeddelande från KI 2004-05-05


Artikeln har visats: 1853 gånger
Publicerad: 2004-05-05 10:09:06
Inlagd: 2004-05-05 10:09:06
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextionio med siffror i fältet här