- Vi kommer att se till att vi kan ta hand om alla de föräldrar som ska föda i sommar.
Det kommer vara intensivt eftersom vi går igenom en förändring men mammorna och barnen står i fokus för alla som arbetar i förlossningsvården. Vi har sex mycket bra enheter som alla har ett stort antal blivande föräldrar som önskat föda just hos dem i första hand, säger Anna Nergårdh, chefläkare för Stockholms läns landsting.
I länet har det under våren skett cirka 600 förlossningar i veckan varav cirka 70 i veckan på BB Sophia. Den 15 maj avslutar de sin verksamhet. Under våren har förberedelserna pågått i landstinget så att dessa 70 per vecka ska kunna tas om hand av de andra enheterna gemensamt. En särskild arbetsgrupp har samordnat arbetet. Många nya medarbetare har rekryterats även om fler kommer behövas, lokaler har utökats och ett system för att fördela förlossningarna jämnare över länet har införts.
För de enheter som ingår i vårdval förlossning är ersättningen den samma för liknande uppdrag. Ju fler förlossningar som enheten tar hand om desto mer ersättning får de och de har alla utökat sin verksamhet. Utmaningen har varit att rekrytera alla de medarbetare som förlossningsenheterna behöver. Många nya medarbetare har anställts både till hösten och sommaren men fler behövs fortfarande.
- En sak som vi arbetar med just nu är att barnmorskorna på mödravården pratar med de av mammorna som anmält att de vill föda på enhet som har fler förlossningar planerade än de kan ta emot. Tillsammans med barnmorskan ska man som mamma då välja en annan klinik som kan ta emot. På så vis använder vi all förlossningsvård i hela länet på ett klokt sätt, säger Anna Nergårdh.
I Stockholms läns landsting bedrivs förlossningvården på sex enheter, Södersjukhuset, Södertälje sjukhus, Karolinska Universitetsjukhuset i Solna, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, Danderyds sjukhus och BB Stockholm. Många väljer i första hand den förlossningsklinik som ligger närmast hemmet. Vissa blivande föräldrar har särskilda behov som gör att de blir inbokade på en bestämd enhet i förväg.
För att undvika hänvisningar så långt möjligt och ge förlossningsklinikerna bättre möjligheter att planera kommer blivande föräldrar att få välja bland förlossningsenheter där det finns plats. Valet görs tidigast i vecka 25 tillsammans med barnmorskan i mödravården.
Alla förlossningskliniker har planerat för ett visst antal förlossningar varje vecka och det är den planerade kapacitetsnivån som avgör hur många som kan välja att föda just där. Antalet förlossningar varierar från vecka till vecka – om det blir toppar vissa veckor kommer en ökning göras av den planerade nivån och även ökningen fördelas jämnt över enheterna.
I de allra flesta fall går det inte att säga säkert när en förlossning kommer att ske. Det betyder att antalet förlossningar varierar mycket över dygnet, mellan dygnen och mellan veckor. Därför samarbetar förlossningsklinikerna med varandra för att alla ska kunna få det de behöver någonstans i länet. Den som är gravid ringer när det är dags till den förlossningsklinik som hon valt. Om det inte skulle finnas plats där just då väljer hennes klinik ut en annan plats som passar bättre och ser till att hon kommer dit.
Förlossningsenheterna har sett över rutinerna så att friska mammor och barn som haft en normal förlossning enklare ska kunna gå hem inom 6 till 24 timmar. Alla barn undersöks av en barnläkare innan de går hem och sedan följs familjen upp i hemmet eller genom återbesök på BB. Föräldrarna kan när som helst på dygnet ringa till förlossningskliniken.
Södersjukhuset: 137
Karolinska Huddinge: 84
Karolinska Solna: 70
Södertälje sjukhus: 32
BB Stockholm: 75
Danderyds sjukhus: 123
BB Sophia: 70
Summa: Ca 590 st
Södersjukhuset: 180
Karolinska Huddinge: 110
Karolinska Solna: 80
Södertälje sjukhus: 45
BB Stockholm: 85
Danderyds sjukhus: 145
BB Sophia: -
Summa: Ca 650 st
Läs mer i Stockholms Läns Landsting
Källa: Stockholms Läns Landsting