Barnsidan - Orsak till PSD kan vara funnen
Meny

Nyheter > Orsak till PSD kan vara funnen

Orsak till PSD kan vara funnen

Amerikanska forskare tror att brist på serotonin kan orsaka plötsligt spädbarnsdöd (PSD). Det är vad de kommit fram till efter att ha studerat den grupp nervceller i hjärnan som styr andningen.

Plötslig spädbarnsdöd inträffar under barnets sömn. Barnet slutar att andas och vaknar aldrig upp igen, och hittills har ingen kunnat förklara de plötsliga och helt oväntade dödsfallen. Men nu kan en grupp amerikanska forskare vara en förklaring på spåren.

Ett spädbarn har normalt en mycket ojämn andningsrytm med långa andningsuppehåll. Om allt är som det ska aktiveras reflexen till slut och barnet drar efter andan. Sedan återgår det till en mer snabb andhämtning.

Forskarna har upptäckt att andningen styrs av två olika typer av nervceller i hjärnstammen. Några drivs av kalciumjoner, andra av natriumjoner. Och enligt forskarna är det de nervceller som drivs av natriumjoner som styr reflexen att dra efter andan.

Man har också upptäckt att dessa celler är särskilt känsliga om de utsätts för syrebrist, något som kan hända om barnet exempelvis sover på magen. Då blir andningen helt beroende av de natriumdrivna nervcellerna, och om cellerna är dysfunktionella så utlöses inte reflexen som styr andningen.

En anledning till detta kan vara brist på signalsubstansen serotonin. För två år sedan upptäckte ett samband mellan låga niåver av signalsubstansen serotonin och PSD. Då kunde ingen förklara vad upptäckten kunde betyda. Men nu har de amerikanska forskarna kanske funnit ett samband - de nervceller som drivs av natriumjoner behöver serotonin för att fungera som de ska. Hur bristen på serotonin uppkommer vet man ännu inte.

Sedan nya rön om att barn ska sova på rygg (eller sidan) och helst ha icke-rökande föräldrar så har antalet barn som dör i plötslig spädbarnsdöd har minskat dramatiskt. Trots detta dör mellan 30 och 40 svenska barn i plötslig spädbarnsdöd varje år.

Upptäckten om sambandet mellan serotonin och PSD kan förhoppningvis leda till metoder för att identifiera och hjälpa barn med förhöjd risk.

Källa: Dagens Nyheter 2004-07-07


Artikeln har visats: 9535 gånger
Publicerad: 2004-07-10 10:22:58
Inlagd: 0000-00-00 00:00:00
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiofyra med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Johanna Sandberg (2005-03-10 00:27)
Betyg: 5
Vill bara säga att det är en intressant artikel du skrivit, och jag hoppas man skall finna orsaken till SIDS, PDS. Själv är jag ändå väldigt tveksam då man hela tiden talar om rökning som främsta orsak, medans jag känner många som drabbats liksom jag av barn som avlider i PDS och inte röker. Svaren blir inte lättare att förstå då man inriktat sig på att utpeka rökning som viktigast. Det dog 19 st barn i PDS 2004 och tyvärr var min son en av dem.
Jag hoppas man kan hitta och identifiera barn i rikszoner så vi kan rädda liv.
Adamsmamma (2004-09-29 20:30)
Betyg: 5
Mycket intressant. Är själv väldigt "nojjig", kan inte slappna av helt när man min son sover, han är 6 månader.
Bettan S (2004-09-24 16:57)
Betyg: 5
väldigt intressant..
mindi olsson (2004-07-12 23:27)
Betyg: 5
mycket intressant läsning
Ayla (2004-07-10 20:23)
Betyg: 4
Intressant läsning.
Just serotonin verkar påverka enormt mycket i vår kropp. Jag lider själv av serotoninbrist (jag har fibromyalgi och det är ett typiskt tecken).
Man kan ju tillföra kroppen serotonin, både på konstgjord och naturlig väg (tex massage ökar serotoninnivån i kroppen) så kanske kan denna upptäckt leda till att man kan få slut på PSD ( och givetvis andra sjukdomar som har med serotoninbrist att göra).
En intressant och bra skriven artikel


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook