Barnsidan - Nyupptäckt gen avgörande för fosterutvecklingen
Meny

Nyheter > Nyupptäckt gen avgörande för fosterutvecklingen

Nyupptäckt gen avgörande för fosterutvecklingen

En tidigare okänd gen spelar en nyckelroll för utvecklingen av det mänskliga embryot under de första dagarna efter befruktning. Det visar forskare från Karolinska Institutet i en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Development. Fynden ger en inblick i de molekylära mekanismer som styr utvecklingen vid livets början och kan leda till ökad förståelse för vad som orsakar vissa typer av infertilitet.

År 2015 upptäckte forskare från Karolinska Institutet att ett antal tidigare okända gener är aktiva i embryot under de första dagarna efter att spermien befruktat ägget. I den aktuella studien har forskarna identifierat en ny variant av en av dessa gener - kallad LEUTX - och sett att den är en av de första som aktiveras i embryot.

Genen LEUTX tillhör en familj av gener som är känd för att styra den anatomiska utvecklingen under embryostadiet i människor och i många andra organismer. Forskare har nu för första gången visat att genen LEUTX på ett kraftfullt sätt aktiverar hundratals andra gener som är inblandande i embryots utveckling under de tre följande dagarna efter befruktning. Studien visar att LEUTX stängs av strax därefter och förblir sedan vilande, troligen under resten av livet.

- Upptäckterna ger oss nya insikter i hur utvecklingen av det mänskliga embryot sätter igång och hur processen är kontrollerad, berättar Juha Kere, professor vid institutionen för biovetenskaper och näringslära, Karolinska Institutet, som lett studien. Våra resultat tyder också på att LEUTX är en av få gener som krävs för att starta de första stegen av utvecklingen, fortsätter han.

I studien fann forskarna också att samma gener som aktiveras av LEUTX dämpas i embryot bara någon dag senare av en annan gen, kallad DPRX. Fynden tyder på att de båda generna spelar motsatta roller för att reglera embryots utveckling in i nästa fas, LEUTX genom att starta processen och DPRX genom att kontrollera att den inte går överstyr.

- Nästa steg i vår forskning blir att undersöka ifall dessa gener kan förklara varför vissa typer av infertilitet uppstår, och om generna har tillämpningar i stamcellsbiologi, säger Juha Kere.

Källa: Karolinska Institutet


Artikeln har visats: 2608 gånger
Publicerad: 2016-09-15 11:16:24
Inlagd: 2016-09-15 11:10:27
Uppdaterad: 2016-09-15 11:17:32Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosex med siffror i fältet här

Fler nyheter

Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Stockholms Universitet 2022-03-15 17:55
Ensambarns hälsa sämre i vuxen ålder
Karolinska Institutet / Forskning.se 2022-01-14 00:24
Ingen förhöjd risk för psykisk ohälsa för IVF-barn
Rabén & Sjögren 2021-12-14 17:02
Lagom till jul kommer 20:e boken i Emil Wern-serien
 2021-11-30 12:33
Mammor hjälper forskare hitta faktorer som påverkar amningen av nyfödda
Sveriges Radio 2021-11-30 10:57
Bris inviger sin första mottagning i Norrland
DN.se 2021-11-30 10:57
Hon är första barnmorskan att lämna Danderyds sjukhus
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook