Spelet och kommunikationskonceptet ”Brainy Bikes” är ett helt nytt grepp för att öka barns cyklande och samtidigt öka deras säkerhet i trafiken. Det är ett lärande spel där barnens fysiska cykelvägar blir banor i spelet. Genom att blanda verkligheten med spelvärlden stimuleras barnen att vilja göra rätt i trafiken samtidigt som de har roligt. Spelet är gratis och lanseras den 18 september.
Andelen barn som cyklar i åldern 7 - 14 år har minskat från 24% i mitten av 1990-talet till 15% 2014. Regeringen efterlyste under 2018 insatser och nya verktyg i kampen för ett friskare, renare och trafiksäkrare Sverige.
NTF:s historia innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat trafiksäkerheten i Sverige. Idag finns lag på bälte, en Nollvision och vi är i närheten av det lägsta antalet dödsolyckor i trafiken någonsin. Trots detta upplevs trafiken som farlig bland föräldrar som i allt större utsträckning skjutsar sina barn till och från skola och fritidsaktiviteter.
Den 18 september lanseras resultatet av samarbetet mellan NTF och den digitala innovationsbyrån Sticky Beat som pågått i över ett år. Spelet Brainy Bikes blir fullt spelbart i samband med Cykelfesten som arrangeras på Fryshusets skolgård i Stockholm 14.30 - 16.00. Lanseringsfesten är i Stockholm men Brainy Bikes är en nationell satsning som ska göra cyklandet både roligare och säkrare för barn i 10 - 13-årsåldern över hela landet.
Länk till nedladdning samt mer information om spelet hittar du på kampanjsidan: www.brainybikes.se
-För att kunna fortsätta förebygga och vara världsbäst på trafiksäkerhet måste vi anpassa oss, utveckla oss och våga använda nya verktyg. Vi vet att grunden till bra rutiner och goda vanor börjar i hemmet. Med Brainy Bikes kan vi både hjälpa föräldrarna och förändra barns beteenden. Det är en ny möjlighet att prata om vikten av trafiksäkerhet medbarnen – före, under och efter tiden man spelar,säger Marie Nordén, generalsekreterare på NTF.
Brainy Bikes kopplar ihop cyklandet och skärmen till en lärande upplevelse som utgår från trafiksäkerhetens gyllene regel om ett gott samspel i trafiken. Genom spelet blir världen digital och förvandlas till ett modernt lärande i trafiksäkerhet, samtidigt som den skapar en drivande kraft för att fler barn ska vilja cykla mer. Spelet ger oss även en bild av hur barn upplever trafikmiljön när de cyklar, en bild som ofta skiljer sig stort från de vuxnas.
-Med hjälp av spel och gamification kan vi ta fasta på befintliga lärdomar i trafiken och sedan föra in dem i en digital miljö som barnen äger. Det här skapar en stark plattform att påverka beteenden med, inte minst för att just spel är en fantastisk dörröppnare till människors tankar, känslor och önskemål. Barn vet redan att man ska se sig för i trafiken, men Brainy Bikes ska få dem att vilja göra det på ett bättre och samtidigt roligare sätt och det är en enorm förflyttning, säger Andreas Stjärnhem, Creative Director, på Sticky Beat.
Källa: NTF / Mynewsdesk