Barnsidan - Nyblivna mammor i Uppsala ska få bättre amningsstöd
Meny

Nyheter > Nyblivna mammor i Uppsala ska få bättre amningsstöd

Nyblivna mammor i Uppsala ska få bättre amningsstöd

Kvinnor som ammar ska få bättre stöd från vården. Det är syftet med en ny utbildningssatsning i Uppsala län som även följs upp i en forskningsstudie. Under november arrangeras fyra utbildningsdagar på Akademiska sjukhuset för barnmorskor, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor inom BB/förlossning.

– Det handlar om att ge kvinnor tillit och verktyg för att få amningen att fungera. Många har uttryckt att de inte fått tillräckligt med information och stöd. Det vill vi förändra med utbildningssatsningen som syftar till att få en samsyn och gemensamt arbetssätt i hela Region Uppsala. Oavsett var kvinnor söker vård ska barnmorskor och annan vårdpersonal informera på samma sätt, säger Hanna Waernér, tf biträdande verksamhetschef för kvinnosjukvården, Akademiska sjukhuset.

Hon betonar att det finns mycket tyckande om amning och att egna erfarenheter ofta styr hur man kommunicerar. Nu är förhoppningen att alla som möter ammande kvinnor ska dra åt samma håll.

Tidigare i höst har barnmorskor inom mödravården fått samma utbildning. Under november är det medarbetare på Akademiska sjukhuset, som möter ammande kvinnor som står i tur. En liknande regionövergripande utbildningssatsning har även gjorts på Gotland under hösten.

Bakgrunden till projektet är att andelen kvinnor som ammar har minskat i Sverige de senaste decennierna och att amning anses viktig för folkhälsan. Idag ammar cirka 15 procent av mammorna helt i sex månader som är rekommendationen från Unicef och Världshälsoorganisationen (WHO). Samtidigt uttrycker 97 procent av de gravida kvinnorna att de vill amma och majoriteten vill amma helt i sex månader.

– I Uppsala ammar fler kvinnor helt i sex månader jämfört med många andra regioner. 2012 låg andelen på cirka 25 procent. Men det är betydligt färre än 1996 då 40 procent av Uppsalakvinnorna ammade helt under sex månader. En anledning till skillnaderna mellan regionerna kan vara att utbildningsnivån i Uppsala är hög och att många lever jämställt. Detta har visat sig vara en viktig faktor för att få amningen att fungera, säger Eva-Lotta Funkquist, barnmorska och forskare vid Uppsala universitet.

Hon och doktoranden Paola Oras har utarbetat det material som används i utbildningen och följer implementeringen i en pågående studie. Grunden är rekommendationerna från Unicef/WHO som bygger på tio steg för framgångsrik amning.

– Sverige var tidigt ute med att börja införa dessa riktlinjer i början av 1990-talet. Då fanns en nationell kommitté som ansvarade för att de följdes, men efter 2004 då ansvaret fördes över på regionerna och har frågan inte prioriterats på samma sätt, framhåller Eva-Lotta Funkquist. Vårt projekt är ett försök att damma av den kunskapen och aktualisera de tio stegen på nytt.

Hon berättar att utbildningsmaterialet bygger på de tio stegen och har utarbetats i dialog med berörd personal i vårdkedjan på Gotland och i Uppsala.

– Vi har med både Region Uppsala och Region Gotland i amningssatsningen för att kunna jämföra skillnader i län med väldigt olika förhållanden när det gäller utbildningsnivå, arbetslöshet med mera, fortsätter hon.

Utbildningssatsning i amningsstöd för barnmorskor i Region Uppsala i korthet:

  • Leds av forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet, och kvinnokliniken, Akademiska sjukhuset.
  • Utgår från Unicefs/WHO:s riktlinjer och syftar till att få en samsyn kring information och stöd kring amning.
  • Målgruppen är personal inom hälso- och sjukvården som ofta möter ammande kvinnor.
  • Tidigare i höst har barnmorskor inom mödrahälsovården utbildats. Den 7, 14, 21 och 28 november arrangeras utbildning på Akademiska sjukhuset för barnmorskor, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor inom BB/förlossning.

Källa: Akademiska sjukhuset

Tio steg för framgångsrik amning

Unicefs och WHO:s rekommendationer för amningsvänliga sjukhus/Baby Friendly Hospitals

  • Följa ett handlingsprogram för amning som all personal är medveten om.
  • Ha de kunskaper och färdigheter som behövs för att följa handlingsprogrammet.
  • Informera alla blivande mammor/föräldrar om fördelarna med att amma och hur man kommer igång med och upprätthåller amningen
  • Låta barnet så snart som möjligt efter förlossningen ligga hud mot hud hos mamman under en till två timmar. Se till att barnet har fria luftvägar och mår bra. Uppmuntra mamman/föräldrarna att lägga märke till när barnet är redo att bli ammat och erbjuda hjälp om det behövs.
  • Visa mammorna hur de kan amma och hålla igång mjölkproduktionen, även om de måste vara åtskilda från sina barn.
  • Inte ge nyfödda barn annan föda än bröstmjölk, såvida det inte är medicinskt motiverat.
  • Ha samvård, det vill säga låt mammor/föräldrar och nyfödda barn vara tillsammans dygnet runt.
  • Uppmuntra mamman att amma så ofta barnet vill.
  • Informera mammor/föräldrar om att de vid amningsproblem kan undvika att ge barn sug- och dinapp under första en till två levnadsveckorna föratt underlätta att amningen ska komma igång.
  • Uppmuntra att det bildas stödgrupper för amning.
  • Informera mammor/föräldrar när de skrivs ut från sjukhuset om möjligheten att få stöd och hjälp vid amningsmottagningar och BVC.

Artikeln har visats: 2310 gånger
Publicerad: 2018-11-19 12:21:26
Inlagd: 2018-11-19 12:15:34
Uppdaterad: 2018-11-19 12:21:26



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femton med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook