Barnsidan - Ny metod bättre än fostervattensprov
Meny

Nyheter > Ny metod bättre än fostervattensprov

Ny metod bättre än fostervattensprov

En ny metod för att upptäcka Downs syndrom hos foster är både tillförlitlig och effektiv. Det visar en ny undersökning utförd vid tolv sjukhus i USA och Kanada.

- Det här är intressanta resultat och studien är välgjord, säger Sissel Saltvedt, överläkare på kvinnokliniken vid Södersjukhuset i Stockholm.

Hon arbetar just nu med en liknande undersökning av gravida i Sverige. Resultaten väntas bli klara i början av nästa år.

Sannolikheten för att en kvinna ska föda ett barn med Downs syndrom ökar med åldern. Det är orsaken till att gravida kvinnor över 35 i Sverige erbjuds att ta ett fostervattenprov.

Nackdelen är att nålsticket i magen ökar risken för ett missfall från 0,7 procent till mer än det dubbla. I praktiken betyder det att fostervattensproverna orsakar två missfall för varje korrekt diagnos av ett foster med Downs syndrom.

Men det finns andra sätt att spåra de kromosomförändringar som orsakar Downs syndrom. Brittiska forskare visade i mitten av nittiotalet att bredden på en vätskespalt i fostrets nacke ger en god bild av hur det står till med kromosomerna. Den så kallade nackuppklarningen kan mätas vid en ultraljudsundersökning när fostret är mellan tio och fjorton veckor gammalt. I dag brukar blivande föräldrar få se den första ultraljudsbilden av sitt foster först efter arton veckor.

I den nya studien utgick forskarna från nackuppklarningen, ett blodprov från kvinnan samt hennes ålder. De hittade 85 procent av alla foster som hade en kromosomförändring. Drygt 9 procent av kvinnorna fick felaktiga besked om en ökad risk, vilket framgick när fostervattensprover senare visade att allt var normalt.

Över 8.500 kvinnor ingick i undersökningen. Resultaten publiceras i dagens nummer av tidskriften New England Journal of Medicine.

Medicinska undersökningar som kan leda till att blivande föräldrar väljer att göra abort ställer svåra etiska frågor. För några år sedan planerade läkare i Norge att på försök mäta nackuppklarningen hos foster. Men läkarna mötte så hårt motstånd att de lade ner sina planer. Bland kritikerna fanns handikapporganisationer som upplevde att fosterdiagnostiken ställer obehagliga frågor om de handikappades rätt att existera.

I Sverige har hittills närmare 40.000 foster blivit undersökta inom försöket med nackuppklarning, den så kallade nupp-studien.

Statens beredning för medicinsk utvärdering vill vänta tills studien är helt klar innan den tar ställning till om metoden borde spridas inom vården. Men flera kliniker erbjuder redan nu nupp-undersökningar. Många kvinnor vill ha testet för att slippa riskerna med ett fostervattenprov, men ändå få veta så mycket som möjligt om eventuella kromosomförändringar.

- Ytterst blir det Socialstyrelsen som måste ta ställning till vilka test som ska finnas så att möjligheterna blir lika för alla gravida i landet, säger Sissel Saltvedt.

Källa: dn.se


Artikeln har visats: 9291 gånger
Publicerad: 2003-10-09 07:40:11
Inlagd: 2003-10-09 07:40:11
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugonio med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook