Barnsidan - Nu kan du med planerat kejsarsnitt välja att samtidigt sätta in en spiral - helt risk- och smärtfritt
Meny

Nyheter > Nu kan du med planerat kejsarsnitt välja att samtidigt sätta in en spiral - helt risk- och smärtfritt

Nu kan du med planerat kejsarsnitt välja att samtidigt sätta in en spiral - helt risk- och smärtfritt

På Danderyds sjukhus finns nu en unik möjlighet för dig som föder med planerat kejsarsnitt att få en spiral i samband med kejsarsnittet.

Från och med den 27 maj i år kommer kvinnor som ska föda genom ett planerat kejsarsnitt att kunna få en spiral i samband med det. Något som är säkert och effektivt enligt flera studier*.

- Vi tror att detta är något för alla som gör ett planerat kejsarsnitt och vill ha spiral, menar gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner, som är en av initiativtagarna.

Passar alla men är särskilt bra för vissa

Vissa grupper kan ha särskild nytta av detta, till exempel du som fött med kejsarsnitt flera gånger tidigare. Du vill inte bli steriliserad men vill gärna ha ett pålitligt preventivmedel, eftersom det kan finnas stora risker med att föda ett barn till. Att sätta in spiral på någon som är kejsarsnittad flera gånger kan vara svårt och det finns även en viss risk med att göra det.

- Men nu finns alltså möjligheten på Danderyds sjukhus att få spiralen i samband med kejsarsnittet vilket inte medför några risker alls, och dessutom är helt smärtfritt, menar Helena Kopp Kallner.

- Även kvinnor som känner starkt obehag inför en gynekologisk undersökning tror vi kommer vara särskilt intresserade av detta.

Spiral på recept i god tid innan kejsarsnittet

Recept för spiralen kan antingen skrivas ut av en barnmorska eller i samband med inskrivningen på sjukhuset. Den som väljer hormonspiral ska ha den med sig på dagen för kejsarsnittet. Kopparspiral är gratis och finns på sjukhuset. Kejsarsnittet görs precis som vanligt och efter det att barnet har fötts förs spiralen in på plats. Därefter syr man ihop såret som vanligt. Kvinnan ska inte märka någon skillnad alls, jämfört med om hon inte fått någon spiral.

- Vi kommer inte att bedriva preventivmedelsrådgivning, men de kvinnor som vill ha spiral, och vet vilken de vill ha, kan få en utskriven i samband med inskrivningen för kejsarsnittet, avslutar Helena Kopp Kallner.

Bild på forskaren och gynekologen Helena Kopp Kallner som även är en av forskarna bakom det nya manliga preventivmedlet som tagits fram i form av en gel, som testas nu i en studie på Danderyds sjukhus.

 

Källa: Danderyds sjukhus / Mynewsdesk

Korta fakta

  • En mycket liten ökad risk för utstötning finns, men ingen ökad risk för infektion har setts.
  • Spiralinsättningen påverkar inte amningen eller barnet.
  • Risken för perforation (genomtränga livmoderhinnan) är noll eftersom man ser uterus (livmodern) under hela insättningen.
  • Ca 2% av kvinnor i Sverige som fött barn gör en abort inom 1-2 år efter förlossningen.

Artikeln har visats: 5268 gånger
Publicerad: 2019-05-27 10:50:52
Inlagd: 2019-05-27 10:42:36
Uppdaterad: 2019-09-07 15:42:16Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugonio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Catarina (2019-09-07 15:42)
Vilken forskning ligger till grund för att kopparspiralen inte medför några risker när vi är många som fått enorma problem med den, en del ganska direkt efter insättning och vissa flera år efter?
Catarina (2019-09-07 15:42)
Vilken forskning ligger till grund för att kopparspiralen inte medför några risker när vi är många som fått enorma problem med den, en del ganska direkt efter insättning och vissa flera år efter?
Catarina (2019-09-07 15:42)
Vilken forskning ligger till grund för att kopparspiralen inte medför några risker när vi är många som fått enorma problem med den, en del ganska direkt efter insättning och vissa flera år efter?
Kristina (2019-08-30 16:55)
Hej
Jag undrar hur ni vet att kopparspiralen inte påverkar amning. Finns det någon forskning på om kvinnan kan få förhöjda kopparnivåer och om detta kan föras vidare till bröstmjölken?
Jag undrar även om det finns forskning på skillnad i upptag av biotillgängligt koppar i en nyopererad livmoder jämfört med en oskadad?


Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook