Barnsidan - Mus med två mammor född
Meny

Nyheter > Mus med två mammor född

Mus med två mammor född

För första gången har ett däggdjur kommit till världen med jungfrufödsel. Musen som fått namnet Kaguya har två mammor men ingen pappa, skriver BBC News och Dagens Nyheter.

Om tekniken skulle överföras till människor skulle barn utan biologiska fäder vara möjliga. Tekniken är dock osäker och metoden reser en rad etiska frågor. Vissa delar är även förbjudna i svensk lagstiftning.

Det är japanska och koreanska forskare som avlat fram musen Kaguya. Syftet har varit att besvara grundläggande biologiska frågor.

Forskarna vid Tokyos lantbruksuniversitet har slagit samman två ägg sedan ur ett givarägg lyckats plocka ut en nyckelgen som deltar i den mekanism som styr arvet från fadern och modern vid en vanlig befruktning.

De sammanslagna äggen har sedan producerat embryon som infördes i livmodern på möss.

I vanliga fall dör däggdjursfoster med enbart kromosomer från mammor redan i livmodern och i alla försök som forskarlaget genomförde överlevde en bråkdel av embryona.

Det krävdes 600 sammanslagna ägg för att åstadkomma 28 avkommor. Av alla dessa överlevde till sist den mus som fick namnet Kaguya. Forskarnas rapport publiceras i tidskriften Nature.

-Rapporten visar att det, precis som vid kloning, är möjligt med en asexuell reproduktion hos möss och kanske även hos andra däggdjur, säger Simon Best vid branschorganisationen Biotechnology Industry Organization.

Men Best är kritisk mot tanken på att använda tekniken för mänskliga varelser. Den är ännu osäkrare kloningsprocessen som åstadkom fåret Dolly, förklarar han.

Gynekologiprofessor Outi Hovatta vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge anser att det vore etiskt synnerligen tvivelaktigt att sätta människobarn med två mödrar till världen.

Tekniken är långtifrån säker och den förutsätter genförändringar som går i arv till avkomman, vilket är förbjudet enligt svensk lag.

-Men om ett lesbiskt par önskar få gemensamma barn med den här metoden är det teoretiskt inte omöjligt alls, säger Outi Hovatta till DN.Fortsätt debatten här! Är det rätt att tänja på naturens inbyggda gränser?
Artikeln har visats: 1814 gånger
Publicerad: 2004-04-22 11:12:25
Inlagd: 2004-04-22 11:12:25
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofem med siffror i fältet här