Barnsidan - MRI-teknik för att förutspå ett barns framtida kognitiva förmåga
Meny

Nyheter > MRI-teknik för att förutspå ett barns framtida kognitiva förmåga

MRI-teknik för att förutspå ett barns framtida kognitiva förmåga

Arbetsminnets kapacitet, det vill säga förmågan att behålla relevant information i minnet under en kort stund, har stor betydelse för barns skolprestationer. En ny studie från Karolinska Institutet visar nu att det går att använda en så kallad magnetresonanskamera för att förutse framtida kognitiva förmågor som till exempel arbetsminne.

Studien, som publiceras i Journal of Neuroscience och är den första i sitt slag, ger ny kunskap om hur barns hjärnor och kognitiva funktioner utvecklas och öppnar spännande möjligheter för framtida klinisk användning av hjärnskanning. Bland annat föreslår forskarna att metoden skulle kunna vara intressant för att hitta barn med risk för framtida svårigheter, såsom dyskalkyli (räknesvårigheter) eller ADHD, innan de psykologiska symtomen kan mätas på andra sätt och därmed sätta in stöd för dessa barn i ett tidigare skede.

Högre kognitiva funktioner är nödvändiga för att vi ska kunna fungera i vardagen, liksom för att barn ska kunna prestera bra i skolan. Under barndomen ökar våra kognitiva förmågor och detta sammanfaller med hjärnskanningsmätningar av hur hjärnans struktur och dess aktivitet utvecklas i övrigt. Det har dock varit oklart om hjärnstrukturen enbart återspeglar kognitiva funktioner i nuet eller om det med hjälp av denna avbildningsteknik går att förutse hur kognitionen kommer att utvecklas över tid?

I den nu publicerade studien har forskarna Henrik Ullman, Rita Almeida and Torkel Klingberg vid Karolinska Institutet försökt besvara frågan genom att kombinera olika former av så kallad magnetisk resonanstomografi (MRI) av hjärnan med nya statistiska metoder. I studien ingick 62 friska barn och ungdomar mellan 6 och 20 år. Deltagarna fick genomgå ett antal olika test för att mäta kognitiv förmåga, inklusive kapaciteten på arbetsminnet. De genomgick också så undersökning i magnetresonanskamera, där man tittade på hjärnans mognad av grå och vit substans samt hjärnaktivitet samtidigt som studiedeltagarna gjorde kognitionstest inne i kameran. En uppföljning gjordes efter två år, då deltagarna fick genomgå samma test och MR-undersökning igen. Det material som samlats in två år tidigare användes för att förutse deltagarnas arbetsminneskapacitet.

Resultaten visar att man med hjälp av MRI-tekniker i viss utsträckning kunde förutse hastigheten när det gäller kognitiv utveckling på ett sätt som inte var möjliget genom att enbart använda psykologiska testmetoder. Särskilt förändringar i de basala ganglierna och talamus, det vill säga djupt ner i hjärnan, föreföll ha betydelse för kognitiv utveckling, medan det som sker i hjärnbarken sammanfaller med dagsaktuell kognitiv kapacitet så som uppmätt med psykologiska testuppgifter. Enligt forskarna krävs ytterligare studier för att utvärdera testmetodens kliniska potential. De hoppas dock att den kommer bli ett av många exempel på hur experimentell neurovetenskap kan komma till praktisk nytta.

Forskningen har finansierats med anslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Vetenskapsrådet, Riksbankens jubileumsfond samt Karolinska Institutets strategiska forskningsprogram för neurovetenskap, StratNeuro.

http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=173244&l=sv

Källa: Karolinska Institutet


Artikeln har visats: 5143 gånger
Publicerad: 2014-01-29 09:42:10
Inlagd: 2014-01-29 09:27:05
Uppdaterad: 2014-01-29 09:42:27Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextionio med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook