Barnsidan - (mp) kräver kvoterad föräldraledighet
Meny

Nyheter > (mp) kräver kvoterad föräldraledighet

(mp) kräver kvoterad föräldraledighet

Föräldraledigheten ska delas lika mellan mamman och pappan. Precis som vänsterpartiet vill nu även miljöpartiet kvotera föräldraförsäkringen. Därmed ökar trycket på regeringen att skärpa lagstiftningen.

I ett jämställt samhälle är det "lika naturligt för pappor som för mammor att vara hemma med sina barn". Både "för barnens och jämställdhetens skull" ska föräldraförsäkringen därför göras helt individuell. Det kravet finns med i förslaget till nytt partiprogram för miljöpartiet, som just nu är ute på remiss. Gustav Fridolin som sammankallat gruppen som ska revidera partiprogrammet säger:
- Det vettiga är att föräldraförsäkringen är individuell, precis som andra försäkringar. Det måste vara uppenbart för arbetsgivare att också män får barn, att också män ska ta ansvar för barn, säger riksdagsledamoten Fridolin.

I dag är 60 dagar av de tretton månaderna (480 dagar inkl 90 lägstanivådagar) i föräldraförsäkringen reserverade för respektive förälder, och kan alltså inte överlåtas. I daglingt tal går de 60 dagarna under benämningen "pappamånader". Effekten av de så kallade pappamånaderna har blivit den avsedda: fler fäder tar ut föräldradagar. Men fortfarande är mammorna hemma mer än 80 procent av tiden. Miljöpartisterna som tagit fram det nya partiprogrammet är inte nöjda. Frågan om kvotering är politiskt kontroversiell, också i miljöpartiet.

I våras föreslog partistyrelsen att fyra månader i föräldraförsäkringen, i stället för dagens två, ska öronmärkas. Något som ombuden på den senaste kongressen, i maj, sade nej till.
- Men vi tror att man kan göra det här på ett sätt så att barn inte får mindre tid med sina föräldrar, utan mer tid med både mamman och pappan. I dag får ju många barn inte så mycket tid med sin pappa, säger Gustav Fridolin till SvD.
En lagstiftning om att föräldraförsäkringen ska delas rakt av bör dessutom kombineras med att föräldraförsäkringen förlängs till 18 månader, anser han vidare.

Källa: svd.se 2004-10-13


Artikeln har visats: 1887 gånger
Publicerad: 2004-10-13 10:26:45
Inlagd: 2004-10-13 10:18:46
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosju med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Christopher (2004-10-18 17:51)
Men Bea, det är väl fullkomligt logiskt? Vänstern behandlar människor som ett kollektiv medan borgarna vill verka för individuella lösningar inom en gemensam ram.
Jag skall i och för sig inte heller ha fler barn men jag blir också förbannad över att man inte låter vuxna människor ta ansvar för sina egna liv. Så står jag till höger i politiken också.
Béatrice Karjalainen (2004-10-17 23:52)
Får nästan panik när jag läser sådana förslag. Nu skall jag visseligen inte ha fler barn så jag behöver ju inte oroa mig. Men jag vet ju att det säkerligen kommer finnas andra som befinner sig i de situationer vi har haft här hemma. Man skall inte behöva prioritera bort barn pga ekonomiska faktorer, och man skall heller inte ex. behöva byta boende för att klara av den ekonomiska situation som kan uppså pga att ena föräldern måste plocka ut FP eftersom man inte vill/kan lämna barnet på förskola vid 6 (eller 9 om Fridolin får som han vill) månaders ålder. Dessutom kan det ju faktiskt slå fel som det hade gjort för oss, hade jag inte kunna skriva över dagar på Henrik så hade jag inte kunnat ta ett jobb som jag blev erbjuden och därmed hade mina chanser att komma in på arbetsmarknaden nog minskat rejält. De som kommer med sådana här förslag verkar ju inte förstå att alla som får barn inte har den ideala familjesituationen dvs 2 vuxna som har heltidsarbeten (helst då anställda och inte egenföretagare) utan det finns en mängd konstelltioner som skulle få det svårt att fungera vid en helt delad föräldraförsäkring.
Christopher (2004-10-15 09:12)
Ganska logiskt. Vänstern vill reglera i syfte att uppnå ett utopiskt "perfekt" tillstånd, högern vill låta människor ta ansvar för och ha kontroll över sina egna liv.

Att (mp) tillhör vänsterblocket kunde jag utläsa redan i början av 90-talet, då jag lusläste deras program (och alla andras också, om någon undrar varför).


Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook