Barnsidan - Mindre stökigt än väntat i svenska klassrum
Meny

Nyheter > Mindre stökigt än väntat i svenska klassrum

Mindre stökigt än väntat i svenska klassrum

Hur stort problem är bristande ordning i klassrummen egentligen? Det undersöker forskare vid Karlstad universitet. En slutsats är att arbetsklimatet i de flesta klassrum är väldigt bra.

Studien, som heter Linking Instruction and Student Achievement (LISA), är omfattande och genomförs både i Sverige och i Norge.

Filmar på lektioner
Forskargruppen vid Karlstads universitet som genomför studien undersöker just nu vad det är som kännetecknar kvalitet i undervisning. Genom att filma lektioner, låta elever besvara enkäter om undervisningen och följa elevernas kunskapsutveckling över tid, vill forskarna bidra till en bättre förståelse av sambandet mellan lärares undervisning och elevers lärande.

I en första delstudie har forskargruppen filmat över 100 lektioner i matematik och svenska i 27 olika klasser, i olika kommuner. Materialet är omfattande och många analyser återstår att göra. Något som ändå tydligt framgår, enligt forskargruppen, är att arbetsklimatet i de klassrum de besöker är påfallande fritt från det stök och bråk som ofta beskrivs i medierna eller i politikers tal om skolan.

– Visst ser vi att det finns ordningsproblem på några ställen, men det är påtagligt att detta bara uppträder i ett fåtal klassrum, medan de flesta lärare och klasser fungerar väldigt bra, säger Michael Tengberg, docent i pedagogiskt arbete, som leder LISA-studien vid Karlstads universitet. Extra intressant är det att våra analyser pekar i samma riktning som elevernas uppfattningar när de fått svara på frågor om bland annat ordning och arbetsro i klassrummet.

Stökigt i början och slutet
Det studien snarare identifierar som ett möjligt problem vad gäller arbetsmiljön i klassrummet är tidsanvändningen. Många lektioner startar inte på utsatt tid och/eller slutar innan de enligt schemat borde sluta.

Vad studien specifikt visar är dessutom att en hel del tid försvinner i övergångar mellan olika aktiviteter samt vid uppstart och avslut av lektionerna. Vilken inverkan detta har på elevernas lärande ska forskarna i LISA-studien titta närmare på. I höstas fick också forskargruppen finansiering från Vetenskapsrådet för att kunna utvidga studien till att omfatta ännu fler klassrum och fler lärare, vilket ger dem en möjlighet att öka representativiteten och därmed validiteten i resultaten.

Källa: Karlstads Universitet / Forskning.se


Artikeln har visats: 357 gånger
Publicerad: 2018-05-09 17:26:25
Inlagd: 2018-05-09 17:16:07
Uppdaterad: 2018-05-09 17:45:01Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtio med siffror i fältet här

Fler nyheter

Expressen 2018-10-16 10:42
Då ska du börja krysta - nya rön om förlossningen
Kristianstadsbladet.se 2018-10-16 10:42
Krysta eller vänta - nya rön om förlossningen
Sveriges Radio 2018-10-16 10:42
Personliga samtal får fler kvinnor att ta cellprov
Läkartidningen 2018-10-16 10:42
Ingen anledning att ifrågasätta intagnings-CTG
Göteborgs-Posten 2018-10-16 10:42
Förlossningsvården dåligt anpassad för ensamstående
Västerbottens Läns landsting 2018-10-16 10:42
Team hjälper vid förlossningsskador
Dagens Medicin 2018-10-16 10:42
Krysta eller vänta - nya rön om förlossningen
Alla nyheter