Mekanism som styr fertiliteten hos kvinnor funnen
Forskare vid Umeå universitet har nu identifierat den mekanism som på molekylnivå styr fertilitetstidens längd och tidpunkten för när menopaus inträder hos kvinnor.
För att en kvinna ska kunna få barn mellan exempelvis 15 och 50 års ålder är det avgörande att de primära äggblåsor som hon har i livmodern lever men hålls i ett vilande tillstånd. Förrådet av äggblåsor – som är ett förstadium till befruktningsbara ägg – är den bank som ska säkerställa hennes fruktbarhet i 35 år eller längre. När detta lager är förbrukat inträffar menopausen, dvs. den sista menstruationen.
Forskaren Kui Liu och hans grupp vid Inst. för medicinsk kemi och biofysik, Umeå universitet, har tidigare lyckats visa vilka faktorer som aktiverar äggblåsorna, rönen publicerades i tidskriften Science 2008. Forskarna följer nu upp sina rön genom att visa den molekylära mekanism som håller blåsorna vid liv i flera årtionden. Funktionen hos denna biologiska klocka har hittills varit ett mysterium.
Ett internationellt forskarteam under ledning av Liu visar nu att signaleringsvägen PI3K-PDK1 är det nätverk som styr fertilitetsperiodens längd. Rönen publiceras i tidskriften Human Molecular Genetics.
Källa: Forskning.se
Artikeln har visats: 3259 gånger
Publicerad: 2009-05-15 08:59:49
Inlagd: 2009-05-15 08:56:55
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06
Lämna gärna en kommentar!
Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.