Barnsidan - Medfött hjärtfel kan upptäckas tidigare
Meny

Nyheter > Medfött hjärtfel kan upptäckas tidigare

Medfött hjärtfel kan upptäckas tidigare

Nya kunskaper om sjukdomsförloppet vid en viss typ av medfött hjärtfel, så kallat kongenitalt hjärtblock, har möjliggjort identifiering av risk-barn tidigt under graviditeten, vilket i sin tur kan leda till utveckling av förebyggande åtgärder och behandling. Resultaten presenteras i en aktuell avhandling från Karolinska Institutet.

Kongenitalt hjärtblock är en potentiellt dödlig åkomma där upp till en tredjedel av fostren dör och två tredjedelar av barnen som överlever kräver inoperering av pacemaker. Det kan drabba foster till mödrar med reumatiska sjukdomar såsom Sjögrens syndrom, SLE eller reumatoid artrit.

Sjögrens syndrom är en reumatisk sjukdom som drabbar sekretoriska körtlar. Den inflammatoriska process som pågår i körtlarna orsakar vävnadsförstörelse och därmed försämrad eller utslagen funktion. Vissa inflammatoriska molekyler, antikroppar, passerar över till fostret vid graviditet och kan orsaka sjukdom hos fostret i form av kongenitalt hjärtblock. Stina Salomonsson har i sin avhandling undersökt den inflammatoriska processen i körtlarna hos patienter med Sjögrens syndrom och hur fostret påverkas vid graviditet hos kvinnor med Sjögrens syndrom och SLE. Syftet är att identifiera bakomliggande orsaker och förstå den patogena processen vid både Sjögrens syndrom och kongenitalt hjärtblock. Med denna kunskap kan prevention och terapi utvecklas.

Under studierna har signalämnen av typen kemokiner, som leder till att immunceller ansamlas i de angripna organen, identifierats i spottkörtlarna hos patienter med Sjögrens syndrom. Vidare har andra inflammatoriska molekyler som kan signalera till bildande av så kallade groddcentra och produktion av autoantikroppar lokalt i spottkörtlarna påvisats. En av dessa specifika antikroppar, riktad mot proteinet Ro52, har därefter identifierats som signifikant markör för hög risk att ett foster vid graviditet drabbas av kongenitalt hjärtblock.

En djurmodell i råtta har etablerats och verifierat specificiteten på de hjärtblocksinducerande antikropparna. Kliniskt har ultraljudsmetoder utvecklats för att undersöka hjärtpåverkan hos fostret. Ett program har utvecklats för övervakning av antikroppsbärande mammor under de veckor risk föreligger att hjärtblock utvecklas. Detta möjliggör tidig intervention i förloppet och förhindrande av fosterdöd.

Källa: pressmeddelande KI 2004-05-26


Artikeln har visats: 4973 gånger
Publicerad: 2004-05-27 14:57:47
Inlagd: 0000-00-00 00:00:00
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiofem med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Jennie Andersson (2004-06-15 08:21)
Betyg: 3
Allt skrivet om medfödda hjärtfel är av intresse, då även jag har ett hjärtebarn. Har dock lite svårt att förstå allt, en förklaring om vad hjärtblock är skulle kunna vara på sin plats. Den känns lite väl fackmannamässig.

Liksom Trillian hoppas jag att detta inte ska bidra till "jakten på det perfekta barnet". Vad jag har förstått, så är det dock inte de "små" felen, så som VSD etc. som syns på ultraljud.
Under min graviditet gjordes två ultraljud men Alvas hjärtfel upptäcktes inte vid någon av gångerna och då saknar hon i princip höger kammare.
Trillian L (2004-06-01 20:25)
Betyg: 4
Jag, med ett "hjärtebarn" tycker det är bra om felen upptäcks tidigt så att man kan sätta in behandling, men det är ju tragikt om graviditeter skulle avbrytas pga "mindre" hjärtfel i jakt på det perfekta barnet...
Mimmi Forsberg (2004-05-30 08:53)
Betyg: 4
Intressant...
Visste att utvecklingen går framåt, dock tvistar ju di lärde om hur göra med dessa barn/foster...Ska de få leva eller ska de få gå vidare???Och svaret på den frågan vet man ju inte än...


Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook