Barnsidan - Litterära debutanter - 12 resp 10 år gamla
Meny

Nyheter > Litterära debutanter - 12 resp 10 år gamla

Litterära debutanter - 12 resp 10 år gamla

Sagor av barn för barn. Vem vet bättre vad barn tycker är intressant än - andra barn?

SVT kommer i höst att börja visa en samling lite annorlunda barnfilmer. Projektet har arbetsnamnet "I huvudet på ungar" (en parafras på HasseåTages gamla goda "I huvudet på en gammal gubbe") och består av tio animerade kortfilmer baserade på sagor skrivna och ritade av två stockholmsflickor, Silke och Tindra Laurén, för närvarande 12 och 10 år gamla.

Sagorna har kommit till under flera års tid. Den första skrev Silke för fem år sedan när hon var sju år och den senaste skrev Tindra förra sommaren, när hon var nio. Vissa av sagorna har de skrivit tillsammans, andra var för sig. De behandlar allehanda intressanta ämnen, förutom hur tillvaron kan te sig om man råkar vara en siamesisk tvillingsköldpadda kan man också få veta det mesta om de flesta sjukdomar i "Sjukfilmen", vad som händer när en jordgubbe och en snögubbe träffas samt var ugglorna egentligen håller till på dagen...

Då deras mamma, Jessica Laurén, som arbetar som regissör och animatör på animationsfilmföretaget Filmtecknarna i Stockholm, började hitta deras sagor när hon städade i barnkammaren var steget inte långt till idén att ta tillvara de fina historierna och göra tecknad film av dem. SVT nappade och ville göra tio filmer.

I samma veva blev det finlandssvenska bokförlaget Söderströms intresserade och kommer att ge ut tre av sagorna i bokform. Boken kommer också ut i höst och heter "De siamesiska sköldpaddorna och andra äventyr". Den kommer presenteras i Söderströms monter på bokmässan i Göteborg, och distribueras i Sverige av bokförlaget Atlantis. Om boken går bra kan det hända att det blir fler böcker framöver.

Projektet är intressant ur flera aspekter: I denna tid av kulturell rädsla för att gå utanför de givna ramarna, med en viss likriktning som följd, känns det angeläget och inspirerande att få jobba med manus och design som fått blomstra utan minsta sneglingar på former och normer. Att sagorna är skapade av flickor hjälper också till att förskjuta fokus en aning på ett uppfriskande sätt. I de berättelser som kräver en mänsklig karaktär sätts helt naturligt flickor in i huvudrollen. De får på det viset en mer neutral roll som"människa", istället för att enbart plockas in i egenskap av feminin, tyvärr alldeles för ofta, side kick. Dessa flickor är som alla andra människor, de grimaserar, pruttar, kräks, är avundsjuka och kan jubla när någon ramlar ner i ett hål.

Fakta om upphovsflickorna
Silke och Tindra bor i Stockholm, går i bild och formskola och har för närvarande två möss, två gerbiler och en hamster.

Silke spelar piano och går på Vår Teater. Hon har förut medverkat i ett par filmproduktioner, bl.a. thrillern "Sleepwalker" och dokumentären "Du unga du fria", som skildrar tre tioåringar i Sverige av idag. I filmen användes en sång hon skrivit texten till samt hennes och Tindras teckningar, som även där animerades. Silke kan dansa salsa, och hennes absoluta favoritartist är Cat Stevens. Hon kan sitta i timmar och ta ut hans låtar på gitarren.

Tindra spelar trummor och går på Vår Teater. Också hon har hamnat på duken i bl.a. Bille Augusts "Jerusalem" och "Du unga du fria". Tindra gillar att laga mat, sköta om sina djur och lyssnar gärna på Weeping Willows och Kent. Hon har nästan tagit orange bälte i karate.
Artikeln har visats: 1934 gånger
Publicerad: 2004-09-13 23:32:59
Inlagd: 2004-09-13 23:29:38
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtio med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook