Barnsidan - Lilla Spöket Laban släpps på Spotify - 50 år efter första utgivningen
Meny

Nyheter > Lilla Spöket Laban släpps på Spotify - 50 år efter första utgivningen

Lilla Spöket Laban släpps på Spotify - 50 år efter första utgivningen

Den 15:e mars släpps för första gången originalinspelningar av musik och ljudböcker om Lilla Spöket Laban och hans vänner digitalt på bland annat Spotify, Apple Music och Storytel. Inger och Lasse Sandbergs snälla och något ovilliga spöke har underhållit flera generationer världen över. Tillsammans med Pippi Långstrump och Alfons Åberg har Lilla Spöket Laban en hedersplats i den svenska barnlitteraturen.

"En av de första godnattsagorna för moderna höghusbarn", skriver Lennart Hellsing i en lovordande recension av en av parets böcker och litteraturvetaren Kristin Hallberg menar på att Inger och Lasse Sandberg har skapat den svenska småbarnsbilderboken.

Sedan 1965 har paret Sandberg gett ut 14 böcker om Lilla Spöket Laban, Inger som författare och Lasse som tecknare. Laban kom först till liv genom att Inger skrev en terapetuisk saga för den spökrädda sonen Niklas och såg till att Laban hade egenskaper som gjorde att barnen kunde identifiera sig med Spöket Laban. Förutom böckerna har sex filmer producerats de senaste åren och i mars kommer även musiken och ljudböckerna att finnas tillgängliga på Spotify, Apple Music, Storytel och andra streamingplattformar.

“Samarbetet med Sony Music har varit väldigt givande. Att Spöket Laban och hans vänner nu når den digitala marknaden och att musiken kommer ut på Spotify känns fantastiskt bra!” säger Dan Lundqvist, VD på Tre Sandberg.

Utöver Lilla Spöket Laban och hans familj bestående av Mamma och Pappa Spöke, systern Labolina och hunden Rufus har paret även skapat folkkära figurer som Tummen, Pulvret och Lilla Anna & Långa Farbrorn, vilka också kommer att finnas tillgängliga på Spotify.

Inger och Lasse har tilldelats ett antal priser genom åren, bland annat Elsa Beskow-plaketten 1966, Astrid Lindgren-priset 1974 och Litteris et Artibus 2006. Tillsammans har de skrivit mer än 100 böcker som översatts till över 30 språk. Hösten 2008 gick Lasse Sandberg bort, men Inger tillsammans med Tre Sandberg AB har fortsatt att ge ut böcker med sin mans illustrationer med hjälp av bland annat redaktören Susanna Hellsing.

Källa: Sony music / Mynewsdesk


Artikeln har visats: 793 gånger
Publicerad: 2019-03-21 10:49:02
Inlagd: 2019-03-21 10:44:05
Uppdaterad: 2019-03-21 10:50:29Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiotre med siffror i fältet här