Barnsidan - ”LasseMaja och Hamletmysteriet” ger sig ut på Sverigeturné
Meny

Nyheter > ”LasseMaja och Hamletmysteriet” ger sig ut på Sverigeturné

”LasseMaja och Hamletmysteriet” ger sig ut på Sverigeturné

Poster från pjäsen LasseMaja och Hamletmysteriet

Det blir turné av ”LasseMaja och Hamletmysteriet”! Bokserien om LasseMajas detektivbyrå är mycket populär och har prytt bokhandlarnas hyllor i inte mindre än 27 volymer sedan 2002. Det har gjorts julkalender, sällskapsspel och filmer om den lilla detektivbyrån i Valleby och den 20 oktober 2018 hade pjäsen ”LasseMaja och Hamletmysteriet”, framarbetad av regissören Jonna Nordenskiöld och LasseMajas upphovsman Martin Widmark, urpremiär på Dramaten i Stockholm. Nu, efter en kanonvår inför utsålda hus på Sveriges nationalscen, står det klart att pjäsen besöker 13 städer i Sverige under hösten 2019.

”Lasse och Maja har tagit ledigt ifrån detektivbyrån för att hjälpa museichefen Barbro att sätta upp Hamlet. När repetitionerna pågår som bäst inför kvällens premiär frågar de Barbro om inte prästen kan få spela vålnaden. Snabbt måste prästen sätta sig in i handlingen och med hjälp av alla skådespelarna få hela pjäsen förklarad för sig. Mitt i allt detta upptäcker de plötsligt att kungakronan har försvunnit. Vem har tagit den? Med hjälp av publiken måste detektivduon nu, innan ridån går ner, ta reda på vem som lagt beslag på den åtråvärda kronan.”

Så sammanfattas pjäsen om LasseMaja och Hamletmysteriet som sattes upp på Sveriges nationalscen under hösten 2018 och våren 2019 och är ett samarbete mellan Dramaten och Blixten & Co. Pjäsen hyllades bland annat i Expressen för sin publikkontakt, vilken blir tydlig inte minst när Lasse och Maja uppmanar åskådarna att ”spetsa öronen” inför det annalkande detektivarbetet.

Ur pjäsen "LasseMaja och Hamletmysteriet", fotograf: Jenny Baumgartner

Pjäsen spelade inför utsålda hus under hela spelperioden, och utöver Nordenskiöld och Widmarks gedigna förståelse för kvalitativ barnunderhållning är LasseMaja och Hamletmysteriet också en tydlig hyllning till teaterhantverket med en liten blinkning till yrkets stereotyper; allt sammanvävt i två timmar underhållning för barn så väl som deras vuxna.

Jonna Nordenskiöld är dramatiker, regissör och författare. I repertoaren har hon pjäser som spelats både på en rad teatrar i Sverige så väl som och utomlands, och hon har erhållit priser & utmärkelser bland annat i ”Deutscher Kindertheaterpreis” samt Svenska Teaterkritikers Förenings barn- och ungdomsteaterpris. Genren är någon hon kan väl, och har dessutom skrivit barnböcker, operalibretton samt pjäser för Sveriges Television.

Martin Widmark är författare och upphovsmannen bakom fenomenet LasseMajas detektivbyrå. Han har, sedan bokdebuten år 2000 med ”Att fånga en tiger”, hunnit med att skriva hundratjugotalet böcker som sammantaget har, översatts till 40 språk och sålts i över 10 miljoner exemplar. Han har mottagit medalj från regeringen för sitt arbete med barn och ungdomars läsning, och är idag Sveriges mest utlånade författare – främst med böckerna i LasseMaja-serien, som även både filmatiserats samt utarbetats till bland annat TV- och sällskapsspel.

LasseMaja och Hamletmysteriet är ett samarbete mellan Dramaten och Blixten & Co. Föreställningen innehåller nyskriven musik av Joel Sahlin och har nypremiär i Linköping, författaren Martin Widmarks födelsestad, den 7 september och besöker sedan 13 städer under hösten och vintern 2019.

Biljetterna säljs via blixten.se/lassemaja

Källa: Blixten&Co / Mynewsdesk


Artikeln har visats: 940 gånger
Publicerad: 2019-05-10 13:44:55
Inlagd: 2019-05-10 11:00:52
Uppdaterad: 2019-05-10 13:44:55Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotre med siffror i fältet här