Barnsidan - Kvinnor anses vara riskarbetskraft
Meny

Nyheter > Kvinnor anses vara riskarbetskraft

Kvinnor anses vara riskarbetskraft

Finansdepartementet visar i sin senaste rapport (som är en bilaga till en långtidsutredning) att svenska arbetsgivare sorterar bort arbetskraft med störst frånvarorisk, arbetskraften delas i ett A och ett B lag. Och det är ju som bekant mest kvinnor som tar ut det mesta av föräldraledighet och vabbar mest och som därmed klassas som riskarbetskraft.

Män får i större utsträckning arbeten som har kraftigare löneutveckling än kvinnor. Arbetsgivarna visar att ju viktigare en tjänst är för företagets produktion, dessto högre sannolikhet är att det är en man som sitter på den tjänsten. Kvinnor har oftare jobb där de är lätta att ersätta, eftersom arbetsgivaren då inte förlorar lika mycket när hon är borta från jobbet. Därför blir löneutvecklingen för kvinnor sämre.

Män och kvinnor i samma yrke har ungefär samma löneutveckling, så det är alltså skillnaden i vilken typ av jobb som kvinnor och män i gemen har, som påverkar de två könens löner. Rapporten pekar också på undersökningar gjorda på män som tar ut större del av föräldraledigheten och där menar man att även dessa män diskrimineras, precis som kvinnor gör.

Så män och kvinnor som i stor utsträckning tar ut föräldraledighet diskrimineras och placeras i arbetsmarknadens b-lag.

Finansdepartementet undersökte också olika länders föräldraförsäkringar och kom fram till att ju generösare försäkringen är desto mer könssegregerad är arbetsmarknaden. Därför menar Finansdepartementet att en lagstiftad delning av föräldraledigheten inte skulle leda till en jämlikare arbetsmarknad. Tvärtom faktiskt då man sedan den obligatoriska pappamånaden infördes, har sett att den totala föräldraledigheten minskat med 25 dagar. Män tar helt enkelt inte ut sin del av föräldraledigheten så en lagstiftad delning kan istället göra det sämre både för barnen och kvinnan. Sämre för barnen eftersom tiden hemma med en av föräldrarna minskar och för kvinnan som istället för att vara föräldraledig tar tjänstledigt från jobbet eller t.o.m slutar för att kunna vara hemma med barnen.

Det har blivit en ond cirkel, och varken familjer eller arbetsgivarna har något incitament att bryta mönstret. Cirkeln förstärker sig själv då kvinnor sorteras bort och får sämre karriärmöjligheter och män som tar föräldraledigt också diskrimineras.

En gradvis ökning av uttaget från papporna kommer inte kunna ske med den syn som arbetsgivare har på den av föräldrarna som är hemma med barnet. Den enda lösningen vore, enligt finansdepartementet, att alla Sveriges familjer på en gång bestämde sig för att dela lika på föräldraledigheten.

Läs hela finansdepartementets bilaga

Läs mer och diskutera i forumet "Föräldraledighet"

Källa: dn.se


Artikeln har visats: 2710 gånger
Publicerad: 2003-04-10 13:51:09
Inlagd: 2003-04-10 13:51:09
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06


Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook